Elektrikte gözünle gördüğüne veya duyduğuna inanma!

elektrik arızasını bulmak için en uygun yol ölçü aletleridir.akkor flamanlı lamba olayıda doğru ama %100 değil.yanıltıcı olabilir.örneğin;lamba kablosunun 2 ucundan birini faza diğerini nötüre dokundurduğunuzda lamba yanıyor,nötür yerine toprak hattınada dokununca lamba yanar.burada toprak- nötr olayı bizi yanıltabilir ve sonucunda ölebiliriz.örnek-2)konrol kaleminin ışığı net yanmadığında elimizin birini duvara dokundurduğumuzda ışık şiddeti artar.herkese kolay gelsin.
 
Konuyla alakası az ama güzel bence.
Chiller grubumuzda bir arıza vardı.İşe yeni başlayan ama tecrübeli bir arkadaşımla ona bakıyordum.elimde fluke ölçü aleti.
Probları değdiriyorum.ekrana bakıyorum garip bir değer.Arkadaşıma diyorum,1 nolu sigortayı kapatıver.Kapatıyor ekrana bakıyorum aynı.şu kartın bilmem ne soketini söküver.Söküyor.Bu arada güzm ekranda ama değer hemen hemen aynı.
Sonra benden has... diye biye bağırış.Arkadaşım sordu ,ne oldu hayırdır?
- ne olacak iki saattir ölçü aletinin ekranına bakıyorum diye soğutma grubunun ekranına bakıyormuşum :)
- Hadi bee. OHH şükür.
-noldu ki?
-ben de içimden diyordum ki,ya ben burada işe başladım ama ben bi şey bilmiyormuşum,adam probu tutup cihazınn ekranına bakarak arıza çözüyor.
ondan sonra ikimiz de uzun bi gülme molası vermiştik.
 
Ben de en son yasadigim biseyi anlatayim... 170 KVA sifir jeneratoru monte edip devreye aldik ,monitorde gorunen gerilim 407 volt frekans 52 hz....sistemde birkac amper yuk var... bir iki saat sonra tum camasir makinelerimizin ve digital beyinli birkac cihazimizin arizalandigi haberi geldi...ben hemen frekans=52 hz oldugu icin deyip olcu aletimi alip ana pano barasina kostum.(alet dandik bu arada)...Gerilimi faz faz arasi okudum 650 volt , faz notr arasini okudum 310 volt...Aman Allah'im dedim hemen ana salteri kapat!!! kapattik... Butun santiyeyi yaktik diye dusundum ama sadece digital beyinler gitmis..
Alternator kutu kapagini acip gerilimi 380 volta cekmek icin dugmeyi cevirmeye basladim...650 den 380 e dusurdum...aletle baktim tamam 380 dedim simdi oldu...ama elektrikcim ordan bagirdi : jenerator monitorunde gerilim faz-notr 140volta dustu diyor...Kafayi mi yesem!!!!Elimdeki olcu aletine guvenip de bu haldeyken santiyeye enerjiyi verseydim muhtememeln her tarafi yakardim!!!
jenerator firmasina mail attim..Bana yuksuz calismada 52 hz in normal oldugunu 4/4 yuklenince 50 hz e dusecegini vs soylediler...
Defalarca barayi olctum,ikinci bir olcu aleti getirdim gene olctum sonuc ayni : faz-faz gerilim 650 volt seviyelerinde...Arabaya binip baska bir santiyeden fluke getirdim olctum : faz-faz 400 volt faz notr 225 volt,yani gayet normal...Gel de delirme!!!dandik aletlerle bir daha olctum gene sacma : 650 volt...
Iste o zaman bir keze daha ogrendim olcu aletlerinde TRUE RMS ozelliginin ne kadar muhim oldugunu...
Arkadaslar kontrol kalemi artik nostaljiktir,lutfen onu mecbur kalmadikca kullanmayalim...Olcu aletinden sasmayalim...Ve olcu aletinin ucuzuna asla yansmayalim!!! saygilar
 
Benim yanımdan hiç ayırmadığım elim ayağım gibidir. Arada sırada da farklı tip ölçü aletleriyle ölçtüğü değerleri karşılaştırıp güvenilirliği devam ediyor mu, ne durumda kontrol ederim. Çünki, karanlıkta gece görüş neyse, elektrikte de ölçü aleti o.

Saygılar
 
hicbirsey arkadaşımınız mesajından alıntı : Arkadaslar kontrol kalemi artik nostaljiktir,lutfen onu mecbur kalmadikca kullanmayalim...Olcu aletinden sasmayalim...Ve olcu aletinin ucuzuna asla yansmayalim!!! saygilar
Forumun adını da rms com yapalım :)
Bazen ölçü aleti kontrol kaleminin yerini tutmuyor.Hem daha pratik.sonuçta kontrol kalemi bir nevi seri lamba.Devreyi tamamlamak için sizi kullanıyor.Ben kontrolkelmimden vazgeçemem...
Bu arada hicbirsey o ölçüaletleri de libya malı mıydı :)
 
Sevgili mustafa agabey,
Biliyorsundur asiri gerilim siniri %10 dur...20 000 euroluk dort adet izolasyon cihazinin calistirilacagi bir santiye dusun...AG panodan besleniyorsun...tesisatini kurdun...Kontrol kalemi ile baktin enerji var...Olcu aletin yok ve taa atelyede,useniyorsun oraya kadar gitmeye...yine de verir misin enerjiyi?
 
Tabii ki vermem.ölçü aleti elektriği görmemize yarayan şeydir.Gözümüzdür.
Yanlış anlama kullanmayalım demedim.Ama kontrol kaleminden de vazgeçemem dedim.
Ben işe başladığımda 6-7 ay kontrol kalemi almamışlardı.Öyle çalıştım.Ödünç aldım falan.hatta bazen makinalarda elektrik olup olmadığına parmağımla bakıyodum :) (güldüm ama ciddiyim)
Bir gün bir barada kaçak varmış.Ben de dokundum.Topraklama da yapmamışlar.Dokundum dediğime bakmayın resmen yapıştım.Yapıştığım gibi de kaldım.Sonra bayılıp aşağı düştüm.Kafam yarıldı .1 ay sonra yeniden işe başlayınca ilk iş kontrol kalemi aldırdım :)
şimdi onsuz gezmem.O benim kankam oldu.
 
Mustafa hocam ben de kullanmayalim demem kontrol kalemini...Bir eve misafirlige gitmissindir ani bir ariza olur,takim cantan yaninda degildir ve ev imkanlarinda sadece bir kontrol kalemi temin edebilmissindir,bu durumda tabii ki kullanirsin..Senin kontrol kalemiyle nostaljik bir iliskin olabilir ama konu gercekten de cok ciddi...Senin de basina gelmis oldugu gibi cok talihsiz sonuclarla karsilariz ve tek sorumlu bizizdir...
Benim iki vardiya arkadasim yanmisti,birisi omur boyu calisamayacak...Sinif arkadasim ise yuksek gerilim olcumu yaparken vefat etti...olcu aletinden sasmamak lazim lafina karsilik kontrol kaleminden asla vazgecmem cumlesi yeni arkadaslarimiz icin cok tehlikeli manalara yol acabilir diye bunlari soyleme geregi hissettim...saygilar
 
Evet haklısın her şey kontrol kalemiyle ölçülmez.Bir de şu var bazen ölçü aleti de çok yanıltıyor.gerilim oluyor ama motor çalışmıyor.Ek yeri eskimişse akım çekemiyorsun.Bazen seri lamba lazım oluyor.Bazen de ölçü aleti de kesmiyor osiloskop bağlaman gerekiyor.Bizim işler karışık biraz.Hele hele şantiyede ya da eski sistem tesislerde çalışanların işleri daha zor.
 
evet genelde arıza işiyle ugrasanlar bilır kontrol kalemı fabrıkalarda sadece vıda sıkmaya ve prızlerde faz varmı dıye bakmaya yarar ölçü aleti mutlaka gereklı ama arıza ararken prob dedıgımız ledli basit ölcu aletını kullanırsanız daha hızlı sonuca varırsınız bılmeyenler için soylüyorum 6-12-24-120-230-380-600voltu gosteren ledlerı ve ac ve dc ledlerıde var hiç ayar gerektırmeden voltajını ve ac mı dc mı oldugunu gorursunuz yanıltma rıskı yoktur.kullanmayanlar varsa tavsıye ederım ama markalı olsun adılerı ıyı calısmıyor.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,051
Mesajlar
922,870
Kullanıcılar
451,323
Son üye
yunusemredoruk

Yeni konular

Geri
Üst