Elektronik egitim setleri hakkında

koraycannn

Üye
Merhaba değerli üstadlarım.
Öncelikle şunu belirtyim ki çok dertliyim. Elktroniğe karşı büyük bir ilgim var fakat yetersizim. Bulabildiğim arızalı malzemeleri tamir etmeye çalışıyorum ama olmuyor. Basit tamiratlar dışında hicbir şey yapamıyorum. Bir kart üzerinde elektriğin girdiği yerden takip ediyorum ve herşey allak bullak oluyor hiçbir şey anlamıyorum. internet üzerinden tamir videoları izliyorum (Genelde Kemal Canbaz videolarını izliyorum) ama anlatılan şeyler hep aynı. Ezberlemiş gibi hep aynı şeyleri tekrar ediyorlar. Neden? ve Niçin? sorularının cevapları yok. Belki bir kademe daha ilerleyebilirim düşüncesi ile full eğitim setini satın almayı düşünüyorum ama korkum o kadar para verip de yine youtube da anlattıklarının aynısını duymak. Acaba bu eğitim setini alıp da kullanan ve düzgünce birşeyler öğrenen en azından bir miktar yol alabilen var mı?. Eğer biraz yol alabilsem kendimi gelistirebilecegime inanıyorum. İyi derecede ingilizcem var. Almamı tavsiye eder misiniz

Öncelikle şunu belirtyim ki çok dertliyim. Elktroniğe karşı büyük bir ilgim var fakat yetersizim. Bulabildiğim arızalı malzemeleri tamir etmeye çalışıyorum ama olmuyor. Basit tamiratlar dışında hicbir şey yapamıyorum. Bir kart üzerinde elektriğin girdiği yerden takip ediyorum ve herşey allak bullak oluyor hiçbir şey anlamıyorum. internet üzerinden tamir videoları izliyorum (Genelde Kemal Canbaz videolarını izliyorum) ama anlatılan şeyler hep aynı. Ezberlemiş gibi hep aynı şeyleri tekrar ediyorlar. Neden? ve Niçin? sorularının cevapları yok. Belki bir kademe daha ilerleyebilirim düşüncesi ile full eğitim setini satın almayı düşünüyorum ama korkum o kadar para verip de yine youtube da anlattıklarının aynısını duymak. Acaba bu eğitim setini alıp da kullanan ve düzgünce birşeyler öğrenen en azından bir miktar yol alabilen var mı?. Eğer biraz yol alabilsem kendimi gelistirebilecegime inanıyorum. İyi derecede ingilizcem var. Almamı tavsiye eder misiniz
Usta elektronikçiler bile bilmediği kartı incelerken zorlanır.
Normal yani yaşadığın durum.
Kitap yerine parçaların datasheetlere bak. Orada örnek şemalar oluyor.
İngilizcen varsa https://archive.org sitesinde arama yap. Bazen güzel kitaplar denk geliyor.

güzel insan, tamirci olmak için en iyi yol alaylı olmaktır. teorin ne kadar iyi de olsa pratik olarak her zaman eksik kalırsın. tamir işinde öğrenmenin en kolay yolu, bozuk olanı daha da bozarak öğrenmektir. çünkü her bozduğun, bir sonrakinin referansıdır/ olacaktır. başka kişinin linkini vermeyeceğim, çünkü o da ücretli kurs veriyor, reklam olur. daha çok izle ve takip etmeyi öğren.

Usta elektronikçiler bile bilmediği kartı incelerken zorlanır.
Normal yani yaşadığın durum.
Kitap yerine parçaların datasheetlere bak. Orada örnek şemalar oluyor.
İngilizcen varsa https://archive.org sitesinde arama yap. Bazen güzel kitaplar denk geliyor.
Hocam datasheetlere bakınca birşey anlamıyorum. Tonla kısatma terim var. VCC, Vin aynı şey elektriğin girişi ama neyin kısaltması aradaki fark ne onun bile bir tarifini bulamadım. Ben en azından kabaca bi elektronik bilgim olsun istiyorum. Bu eğitim setlerini kullanan var mı? Eğitim setleri hakkında yorumda bulunabilirseniz sevinirim.

Eğitim setleri ''bir nebze'' işe yarıyor.
Hangi tip elektronik kart tamir etmek istiyor isen o cihazlara ait videolar izlemeni öneriyorum.
Kemal hocayı biliyorum,online eğitimler veriyor ve pek verimli olmuyor.
Micro elektronik isimli youtube sayfasını izle.Eğitim setleri satıyor.
Naçizane fikrim ilk önce hangi komponent nedir, sağlamlık kontrolü nasıl yapılır, devreye nasıl bağlanır videoları izlemen yönünde.
Diyot nedir ve sağlamlığı nasıl ölçülürü bilir isen diyot arızasını çok kolay çözersin.

https://www.firatdeveci.com/datasheet-okumak-mosfetler-part-1/

mezyaeln ustam microelectornic youtube sayfası Kemal Canbaz'ın.
mezyaeln ustamla aynı fikirdeyim. Öncelikle komponentleri tanıyıp nasıl çalıştıklarını bilmek lazım. Eskiden bilgiye ulaşmak zordu şimdi çok kolay. Kendinize bir breadboard alın onun üzerine basit devreler kurun, bozun bozun bozmamayı öğrenene kadar...Nasıl çalıştıklarını anlayın. Hem okuyun hem de okuduğunuzu hemen uygulamaya çalışın. Örnek verdiğiniz kişi bu işe yıllarını vermiş tecrübe edinmiş. Emekliye emekliye o noktaya gelmiş, emeklemeden yürümek olmuyor siz de aynı yollardan geçmeden birden öğrenemezsiniz. Ben kaç tane devre elemanı bozdum sayısını hatırlamıyorum. Bence eğitim setine para vermeden önce ücretsiz kaynakları kullanarak kendinizi geliştirmeye çalışın. talkingelectronics.com bu sitede ücretsiz yüzlerce devre örnekleri var. Bunları inceleyin devreleri kurun çalıştırmayı deneyin.​

Son düzenleme:
Hocam aslında komponentleri tanıyorum. Ölçümlerini de biliyorum. LCR metre ve osiloskop edindim. Mesela arızalı bir SMPS devresinde sigorta giriş filtre kondansatörü köprü diyot tanıyabiliyorum ama bundan sonra ne yapacağın hakkında ne bir fikrim var ne de bir kaynak? Mesela bazı yerlerde smd kapasitörleri test ederken adam kısa devre varsa bozuktur diyor. Ama hemen yanındaki kondansatöre geliyor kısa devre bu kondansatör bilmem ne olduğu için kısa devre görünür diyor. Sanki çok anlaşılır birşeymiş gibi anlatıyor benim de aklım karışıyor.

Ben henüz devre elemanlarını tam anlamıyla öğrenebilmiş değilim. Siz öğrendiyseniz çok ilerleme kaydetmişsiniz demektir. Arkadaşın tek işi o. Hobi olsun diye uğraşmıyor yapa yapa tecrübe edinmiş, hangi devre elemanın hangi şartlar altında nasıl davranacağını bildiği için ona çok basit geliyor. Bir devrenin nasıl çalıştığı hakkında fikir sahibi olursanız arızayı adım adım giderek daha kolay bulabilirsiniz. Devrenin çalışması hakkında fikir sahibi değilseniz arızayı alakasız yerlerde arar durursunuz. Bu arada o videolarda 10-15 dakikada çözülen arızaları tespit etmek belki saatlerini hatta günlerini de alıyor olabilir. Arıza var 5dk bulursunuz arıza var saç baş yoldurur sonunda kartı kaldırır atarsınız, kolay değil yani. Ön şart : devrenin çalışma mantığı nedir, hangi komponent nasıl çalışır, sağlamlık kontrolü nasıl yapılır. Tecrübe kazandıkça hangi tür arızanın neden kaynaklığı olabileceğini bilir nokta atışı bile yapabilirsiniz.​

Son düzenleme:
güzel insan, emeklemeden koşmak olmaz. lcr metre de dışarıya almadan ölçüm yapmak hatalı olur. osiloskop amcayla bir tanışıklığım yok. devre yolu takip etmeyi öğrenmelisin. kısa devre varsa öteye geçiş olmaz veya sınırlama varsa en yüksek akar. kart iki türlü takip edilir enerjili ve enerjisiz. enerjilide voltaj ölçersin, enerjisizde süreklilik testi yaparsın ( diyot modu) kondanstörün ilk görevi bloklamaktır. yani gelen enerjiyi bir seviyede tutup vermektir.
bir şeyleri öğrenmek istiyorsan ilk önce karşılaştırmalı test bilmek zorundasın. yani arızalı bir kart ile sağlam bir kartı yan yana koyup adım adım karşılaştırmalı olarak ilerlemektir. yavaş yavaş öğreneceksiniz. bir seferde bu işler olsaydı, ben şimdi kim bilir nerelerdeydim.
bir de datasheet okumak aslında çok kolay. sen kendine ait olanı gör yeter. örnek bir transistör için. ilk önce npn-pnp, sonra çalışma voltajı ve amperi. tetik voltajı, daha sonra frekans değerleri.
şimdi aklıma gelmiyor. son rakama çok dikkat et. çift sayı tek sayı. atıyorum xxx 0002 -4 -6 -8 hepsi ayını içi görür ama güç farkı vardır. diyelim 0002 2 wat olsun 4 -4 wat gibi. 0002 arızalı elimizde yok 4 ü kullanabiliriz. ama tek sayılı olan olmaz. daha onlarca örnekleme var. burada anlatmakla bitmez.
lcr metrenin en güzel tarafı kondastörlerde doğru/ sağlıklı ölçüm yapmasıdır.
gerçi şimdi smd olayı çıktı. bende uzaklaştım ne ne kadar doğru bilemiyorum.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri