1 - Reaktif enerjiye para verilmez
2 - Evde tüketim yok iken cihazın devreden çıkması lazım deniyor
Neden cihazın devreden çıkması lazım? Madem çekilen kapasitif akıma para vermiyoruz o zaman cihazın devreden çıkmasına gerek de yok mu ?
Aslında biraz basit düşünüyor olabiliriz. Evde reaktif güç sayacı yok mu haa ozmn kompanzasyon bi işe yaramazz. Bu kadar basit mi acaba?
Diyelim evde kondansatörler devreden çıkmadı , kendi başlarına bilmem ne kadar kapasitif akım çekiyor , bu akım sayaçtan itibaren kondansatörlere gelene kadar
BAKIR hatlar üzerinden gelir. Evet bu kapasitif akım faturaya yansımaz ama bir kısmı bu
bakır hatlar üzerinde harcanır. Buyrun size aktif enerji , buyrun size enerji tasarrufu..
Ben de uzun süre "Evde reaktif güç sayacı yok mu haa ozmn kompanzasyon bi işe yaramazz" şeklinde düşündüm fakat durum böle değil.
Evlerde nasıl reaktif güç kompanzasyonu ile tasarruf yapılır konulu akademik çalışmamdan bir parça alıntı:
Örneğin 10 Amper aktif , 10 amper Reaktif akım çekiyor olalım , toplamda sayaçtan itibaren 20 amper akım çekilmiş oluyor ve sadece 10 amperine para veriyoruz. 20 amper bu sayaçtan içeri girdiği andan itibaren , bakır enerji hatları üzerinden cihazlara lambalara dağılıyor , ve bu akım taşınması sırasında bir miktar enerji bakır hatlar üzerinde ısıya dönüşüp harcanıyor ve bu bize yani faturaya aktif enerji tüketimi olarak yansıyor.
20 amper akımın geçtiği bakır telin üzerindeki enerji kaybı 200 Watt olsun , eğer Kompanzasyon yapılıp Reaktif enerji dengelenmişse ve bu şekilde sisteme sadece 10 Amper akım geliyorsa bu sefer aynı bakır enerji hatları üzerindeki kayıp 100 Watt olur , yani kayıp yarı yarıya düşer. Bu da Kompanzasyonun evlerdeki tasarruf şeklidir. Çok miktarda aydınlatma kullanan bir esnaf sürekli olarak Reaktif akım çektiğinden Kompanzasyon yapılması durumunda bakır hatlardaki kayıpları azalacağından Aktif enerji tüketiminde yani Faturada kazanç sağlar.
DİKKAT BU TASARRUF , REAKTİF ENERJİNİN YOK EDİLMESİYLE DEĞİL , BAKIR HATLARDAKİ KAYIPLARIN AZALTILMASI İLE OLUYOR
Yani evde/işte tüketim yokken cihazın kendini kapatması lazım ki bunun için de sensör zorunlu.
Bir cihaz tasarladım eve giren fazdan akımın RMS değerini ölçüyor. Ona göre evdeki tüketime göre ( tüketime göre giriş zamanı ayarlanabilir ) kondansatöleri devreye sokuyor , evde tüketim yok iken devreden çıkıyor. Aslında ideali Reaktif gücün hesaplanması ama bu sistemin akım karakteristiği bilinen bir mekanda yani işyerinde kullanımı da çok etkili olur.