"sallama bilgiler " diye bana saldıran arkadaş , benim anlatmak istediğim konuyu kendisi ispatlamış , teşekkür edeyim kendisine ve biraz detaylandırayım.
Yük 20 metre uzakta tek bi noktada değil , farklı farklı noktalara çekilmiş hatlar olabilir , bu durumda 20'ler oluyor.
Evde o kadar tüketim olmayabilir ama küçük işyerleri/esnaf gibi bol aydınlatma kullanan yerlerde ( kuyumcu eczane) gayet hatırı sayılır tüketim olur.
Kompanzasyon ile çekilen akımı da %70'e kadar indirdik.
Bu durumda hesaplar değişti.
Diyelim bu durumda 50W'lık bakır hatlardaki enerji kaybını bu şekilde önledik.
Bu durum günlük 50 * 24 = 1200Wh , 1.2kWh eder.
Elektrik birim fiyatının da yaklaşık 35kr/kw olduğunu düşünürsek
Aylık miktar : 30 * 0.35 * 1,2 = 12.6 TL oluyor.
Zaten elektrik tasarrufu cihazı yapan insanlarda bundan fazlasını vaat etmiyorlar.
Tabi bu vaatlerini bu şekilde kanıtlayamadıkları için forumlarda " reaktif sayaç yok ki kompanzasyona gerek olsun" diyenler tarafından parçalanıyorlar..
Örneğin 10 Amper aktif , 10 amper Reaktif akım çekiyor olalım , toplamda sayaçtan itibaren 20 amper akım çekilmiş oluyor ve sadece 10 amperine para veriyoruz. 20 amper bu sayaçtan içeri girdiği andan itibaren , bakır enerji hatları üzerinden cihazlara lambalara dağılıyor , ve bu akım taşınması sırasında bir miktar enerji bakır hatlar üzerinde ısıya dönüşüp harcanıyor ve bu bize yani faturaya aktif enerji tüketimi olarak yansıyor.
20 amper akımın geçtiği bakır telin üzerindeki enerji kaybı 200 Watt olsun , eğer Kompanzasyon yapılıp Reaktif enerji dengelenmişse ve bu şekilde sisteme sadece 10 Amper akım geliyorsa bu sefer aynı bakır enerji hatları üzerindeki kayıp 100 Watt olur , yani kayıp yarı yarıya düşer. Bu da Kompanzasyonun evlerdeki tasarruf şeklidir. Çok miktarda aydınlatma kullanan bir esnaf sürekli olarak Reaktif akım çektiğinden Kompanzasyon yapılması durumunda bakır hatlardaki kayıpları azalacağından Aktif enerji tüketiminde yani Faturada kazanç sağlar..
Siz sanırım konuyu takip edemediniz , bundan bahsetmiyoruz, bunu herkes biliyor....arkadaşım kompanze etikten sonra çektiğin akımın açısı ile kompanzasyon yapmadan önceki akımın açısı farklıdır. senin hatta kondansatör bağlayarak azalttığın akımın azalttığın kısmının fazör açısı 90 derecedir. ag kablonun empedansınında fazör açısı yaklaşık 0 derecedir. bu iki değeri çarpıp gücü bulduğunda dabulduğun gücün fazör açısı 90 derece olur ki, bu değer sayaç tarafından ölçülemez.
Siz sanırım konuyu takip edemediniz , bundan bahsetmiyoruz, bunu herkes biliyor....
Elektrikçilere laf anlatılmıyor: ) yine uzaklaştırma alıcam forumdan.
Arkadaşım , bahsettiğim , aydınlatmak istediğim nokta tasarrufun nereden geldiğidir , nasıl yapılacağıdır . Bana kök2 muhabbetini anlatma lütfen....buna çok güzel bir deyim var ama burada söylenmez şimdi: )
Hala gelmiş evlerde reaktif sayaç yoktur diyorsun..
benim yazdıklarımı okumuyorsan bile hemmuhhemtek 'in yazılarını oku , o da benim dediklerimi ispatlamış zaten.
Ayrıca reaktif enerji hesabını faz farkından yapıyorsun ama sana bir ayrıntı vereyim , reaktif enerji hesabı faz farkından yapılmıyor....
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?