Elektronik termometre

bende bu pdf dosyasına göre yaptım da ne bileyim çalışmadı malesef

bende bu pdf dosyasına göre yaptım da ne bileyim çalışmadı malesef

Merhaba.Lm35 sensörünün bir şekilde bozulmuş olabileceğinden de kuşkulanıyorum.Lm35 'in +Vs (1 nolu + giriş) kısmından +5 voltu,GND (3 nolu Toprak) kısmından da 5 voltluk regüleli güç kaynağının veya pilin - ucunu,devrede yer alan direnç değeri kadar,yani 47k' lık dirençten sonra bağlayıp,2 nolu Vout'dan çıkan voltaj değerini,dijital bir avometrenin (Icl 7107 entegresi ile ölçümünden hariç) volt ölçer kısmıyla bir ölçün.Ortam sıcaklığına bağlı bir voltaj çıkışı Vout ucu ile toprak (GND) arasında var mıdır,buna bir bakın.Hiçbir voltaj değeri okunmuyorsa eğer bu sensörün yenisini satın almanız,bozuk olanıyla boşuna bir sonuç almaya da (Dijital termometre işlevi için) çalışmamanız gerekir.Kolay gelsin.

ilginiz için sağolun lm35 ve 47k yı dediğiniz gibi yaptım normalde ölçtüğümde 0.27 değerçıktı elimde ısıtıcınca 0.32 oldu çektiğimde tekrar 0.27 oldu

LM35 iniz sağlam görünüyor. Size tavsite edeceğimde buydu. sensörü ayrı 7107 devresini ayrı denemenizi önerecektim. Sorun dvm 7107 ile yaptığınız devrede görünüyor. Simüle için gönderdiğiniz şema çalışıyor. Sorun sizin uygulamanızda sıkıntı var görünüyor. Devrenizi tekrar kontrol etmenizi öneririm.

LM35 in out ucunu 7107 ye giden hattı ayırın 7107 ile yaptığınız ekranda 00 değerini okuyorsanız sorun yok. Farklı bir değer okuyorsanız sıkıntı 7107 devresindedir.

Ayrıca dikkatimi çeken nokta 7107 entegresi simetrik beslenmesi gereken bir devredir. +5 volt 0 volt ve -5 volt ile beslemelisiniz. Siz 7107 entegresini nasıl beslediniz? Şemaya sadık kaldıysanız 0 volt ve -5 voltu birleştirilmiş görünüyor. Bu şekilde dvm devresi çalışmaz. Elimdeki başka bir dvm devresinin şemasını buraya ekleyeyim. Dilerseniz karşılaştırın ona göre devrenizi tekrar kurun. Devrenizin 26 nolu ucunu gnd ( 0 volt ) ucundan ayırın ve -5 volt verin büyük ihtimal devrenizx çalışacak. Simülasyonda proteus bazı şeyleri olduğu gibi kabul ettiği için simülasyonda çalışıyor.

Kolay gelsin.

eklentiyi açamadım kusura bakmayın yüklerken sıkıntı oldu herhalde

ilk önce devreyi 2 tane kaynakla yani 5v la besleyerek çizdim ama tek kaynakla proteusta çalıştı sorun yok gibiydi

bugün okula götürdüm devreyi sıkıntı adaptörde olabilir ihtimaline karşı güç kaynağına bağlayıp +5v verdim yine aynı şey oldu pzt. bi de dediğiniz gibi yaparım teşekkürler çook yardımcınız oldunuz

Son düzenleme:
Eklenti dediğim yukarıdaki resimde gördüğünüz şema .. Orada simetrik besleme için entegre kullanılmış.

Kardeş yapma inernet elinin altında 7107 yazdın mı çıkanları incele, bak kötü konuşucam yardım etmekten soğutuyorsunuz...
negtif besleme için farklı çözümler var 7905, icl7660...
Bir örnek daha, üçlü termometre;

bugün şu simetrik besleme işini de denedim devreyi yine çalıştıramadım

bu yazıyı görmüşken sorayım burda simetrik besleme olmadan devreyi çalıştırmış burhan kahraman adlı kişi bende bu devreyi mi denesem ?

Son düzenleme:
Dostum merhaba..

Devreyi doğru kuruyor isen 7107 entegren arızalanmış olabilir.

Ayrıca bu entegre voltaj beslemesi simetrik. Bu haliyle simetrik olmayan bir kaynaktan direkt beslenebiliyorsa neden simetrik besleme şeklinde dizayn edilmiş sorusunun cevabı referans voltajıdır. Bu referans voltajını vermezseniz entegre hatalı ölçüm yapacaktır. ( öğrendimki bu şekildede çalışabiliyor yalnız ölçüm yaparken hatalı ölçüm yapma olasılığı artıyor. )

Normal bağlantıları bitirdiğinde ekranda 00 volt yada sıfır rakamlarını hiç göremiyorsan 7107 entegresi hasarlanmış olabilir. Tek ihtimal bu kalıyor artık..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…