TCDD asaleti dolmuş mühendisin maaşı 3 bin liradan az değildir, kamu bilgilendirme ek ödeme detaylarını net vermez. Bu kounda benim bazı yazılarım paylaşılmış, umarım genç arkadaşlara faydası olur. Kamu özel ayrımında bazı arkadaşların olayı geniş pencereden bakamadıklarını görüyorum. Her zaman dediğim gibi kamu şartları şu anki durumda mühendisler için en azından çalışma koşulları bakımından oldukça iyidir. İnsanların yaşları büyüdükçe bazı gereksinimleride olacaktır, kamu bunlarıda imkanlar ölçüsünde karşılamaktadır. Artık piyasa 1990 lar değil 2010 lu yıllardır. Özel sektör sadece iş verenlik yapılan bir yerde değildir. 11 bine yaklaşan mezun sayısı (bu rakam doğruysa) korkunç bir tablodur. Bu aşamada insanların artık kamumu özel mi diye ayrıma gitme lüksleri bile olmayacaktır. Bilinçli öğrenci ve yeni mezunların kamuyu seçmesine niye tepki verilir bunuda anlamamaktayım. Kamu içinde öyle alanlar vardır ki, bunun eğitimini özelde bulma şansınız şu an belki yoktur bile. Hem ilerde özele geçme durumunda ilk kamuya girmekde birer avantajdır. Ben 7 sene sonra özelden devlete geçen biriyim, belki şu an devleti pek methetmeyen kişiler devlete girmeyi düşündükleri zaman ben dışarda piyasadaydım. İş veren olan arkadaşlarım, özelde çalışan pek çok arkadaşım evet benden fazla kazanıyor ama ben pek çoğundan daha mutlu ve huzurluyum. Çünkü hayatımı programlama lüksüne sahibim. Hayat sadece para kazanmak yada teknik alanlardan ibaret değil. Dikkat edin memurlar nette yelek 87 arkadaşımızın bir linki vardı, iktisadi ve idari birimler mezunları,
Elektrik kitlerini tartışıyorlardı. Nerdeyse hepsi ücretler dahil şartlardan memnunlar. Biz mühendisler ise burun kıvırırız ki, mezun sayımız iktisattan aşağı değil ve çalışma koşullarımız onlardan daha büyük bir potansiyele sahip değil. Kamuda yurt dışına eğitimlere gidildiği, kurumların ücretsiz yabancı dil kursları uygulaması olduğunu söyleyen var mıydı?
Yurt dışında şantiyesi olan bir taahhüt firması bile bu kontrol kaleminde övülüyordu, çok iyi sağlam firma diye... Haftanın her günü çalıştıran, proje bittimi seni işten atacak bir firmaya bu kadar övgü varken, sana günü gününe maaşını ve sigortanı eksiksiz yatıran, yıllık iznini ve mazeret iznini kullandıran, günde 8 saat çalıştıran, cumartesi pazar, bayram , seyran, resmi günler tatil yaptıran, kurumun kapatılsa bile sana sahip çıkan, yurt dışına eğitim ve konferans için gönderen, üstüne yol harcırahı veren, personeline yabancı dil eğitimi vermek için kurslarla anlaşan , dil bilen personeline dil tazminatı ödeyen,beş yıldızlı otellerde toplantı yapan, eşin çalışmadığında maaşına ekleyen, çocuğun için her ay ek ödeme yapan, kreş ve lojman imkanı sunan, yeşil pasaport verip vizelerde uğraştırmayan, vs vs. imkanları sunan kamu tüh kaka ... gerçekten çok entrasan bir yapımız var...