En dayanaklı pnömatik valfler markaları nelerdir?

Merhabalar. 24v 1/4 5/2 pnömatik valf kullanıyorum. İster istemez kompresörden hava neminden kaynaklı su geliyor. Piyada kolay bulanabilecek birçok marka denedim (expflex,crox,airtac, vs) fakat çok çabuk keçeler ölüyor. Daha sağlam daha uzun süre dayanabilecek valf önerileriniz nedir?

Merhabalar. 24v 1/4 5/2 pnömatik valf kullanıyorum. İster istemez kompresörden hava neminden kaynaklı su geliyor. Piyada kolay bulanabilecek birçok marka denedim (expflex,crox,airtac, vs) fakat çok çabuk keçeler ölüyor. Daha sağlam daha uzun süre dayanabilecek valf önerileriniz nedir?
Bu tür cihazlara girecek havayı şartlandırmaz iseniz yani içindeki nemi almaz iseniz feriştehi olsa dayanmıyor . Zamanında artık usanıp ufak bir hava kurutucu edinip huzura kavuşmuştum . Sisteminiz nedir bilmiyorum ama elektrikli aktüatörler ile çalışan bir sisteme geçmek de çözüm olabiliyor .

Bu tür cihazlara girecek havayı şartlandırmaz iseniz yani içindeki nemi almaz iseniz feriştehi olsa dayanmıyor . Zamanında artık usanıp ufak bir hava kurutucu edinip huzura kavuşmuştum . Sisteminiz nedir bilmiyorum ama elektrikli aktüatörler ile çalışan bir sisteme geçmek de çözüm olabiliyor .
Evet servolar ile tamamen elektrik ile çalışan sistemlerde var. Fakat havada olduğu gibi hassas ayar yapılamıyor malesef. Oyüzden tercihim hava ile çalışan sistem oluyor. Hava kurutucum var evet ama oda bir yere kadar yetiyor. Bekli daha iyi olanlarıda vardır ama yeni bir kurutucu almak baya bir külfet şuan :)

Evet servolar ile tamamen elektrik ile çalışan sistemlerde var. Fakat havada olduğu gibi hassas ayar yapılamıyor malesef. Oyüzden tercihim hava ile çalışan sistem oluyor. Hava kurutucum var evet ama oda bir yere kadar yetiyor. Bekli daha iyi olanlarıda vardır ama yeni bir kurutucu almak baya bir külfet şuan :)
Kurutucuya bir bakım yaptırırsanız performansı düzelir büyük ihtimal. İçinde miatlı kartuşlar olabilir.

Bir ilave : Nem yakalamak için çalışma yerine küçük bir hava tankı ve tankın altına da zaman ayarlı bir selenoid valf ekler ve havayı bu tankın üst kısmından alırsanız bu da iyi kötü iş gören bir sistemdir . Alttaki zaman ayarlı selenoid valf zaman zaman açarak tankta biriken nem ve suyu tahliye eder.

Hava kurutucusunun da belli m3/saat kurutma kapasitesi var. Hava kullanımı bu kapasiteyi aşıyorsa verimi düşüyor. Özellikle sıcak havalarda havadaki nem oranı yüksek olunca verim dahada azalıyor. Bakımlarınında periyodik olarak yapılması önemli.

* Kaliteli marka festo vb. olmadıkca kaliteli ve ucuz zor maalesef, kaldı ki onlarda bile iç takımları değişiyor 2 veya 3 de değişimde valfi yeniliyoruz.
* Valfin kullanım sıklığı, havada ki nemde önemli.
*Ustaların dediği gibi kurutucuya bakım yaptırın.
*Valfin bulunduğu kısma nem su tutucu ve yağlayıcı bağlanabilir
* Hava tanklarının altı kısımlarında tahliye varsa kendinden zaman ayarlı selonoidler valfler var tavsiyem filtreli bir tip seçmeniz ,tankın alt tahliye çıkış çapına göre filtreli model yoksa önüne vana sonra fitre ve selonoid bağlanabilir. düzenli aralıklarda fitreyi temizlersiniz hava tankı zamanla korozyonlanıyor ve tahliyeden atıyor.

5-45dk bekleme/ 0,5-10sn açma zamanı ayarlanabiliyor.

product_bo%C5%9Faltma63582846791561.webp

Biz, başka bir uygulamada Azot gazı kullanmıştık.
Kurutucuları tamamen devreden çıkardık.

Azot gazı "kuru/inert gaz" sınıfına girer, korozyon ve oksidasyon daha azdır.

Elinizdeki valflerin teknik özelliklerinde "air, inert gases" ibaresi varsa hiç problem çıkmadan kullanabilirsiniz

Ayrıca valflerin yağsız olanı daha doğru bir seçimdir, “non-lubricated” yazmalıdır lubrikatör/yağlayıcı ilave etmeyin.

Biz, başka bir uygulamada Azot gazı kullanmıştık.
Kurutucuları tamamen devreden çıkardık.

Azot gazı "kuru/inert gaz" sınıfına girer, korozyon ve oksidasyon daha azdır.

Elinizdeki valflerin teknik özelliklerinde "air, inert gases" ibaresi varsa hiç problem çıkmadan kullanabilirsiniz

Ayrıca valflerin yağsız olanı daha doğru bir seçimdir, “non-lubricated” yazmalıdır lubrikatör/yağlayıcı ilave etmeyin.
Azot gazı derken nasıl bir uygulama şekli var tam anlayamadım

Bunun için tesiste azot üreten bir jeneratör lazım ki bazı tesislerde bulunuyor. İşyerimizde de var ama bunun için tekrar bir boru şebekesi oluşturmak lazım. Ayrıca azot jeneratörlerinin de kuru basınçlı havaya ihtiyacı var ki bu durumda başka bir kısır döngü oluşturuyor.

Sizin uygulamanızdaki, klasik kompresör + kurutucu hattı yerine azot kaynağı (tüp veya Azot jeneratörü) kullanılarak pnömatik sistemin beslenmesi şeklinde.

Azot çıkışı, basınç regülatörü ve (istenirse) partikül filtresinden geçirilip doğrudan pnömatik devreye veriliyor.

Yani hava hattı yerine inert ve kuru bir gaz olan N₂ hattı kullanılıyor.

Böylece nem, yağ buharı ve oksidasyon problemleri, dolayısı ile "kurutucu" ortadan kalkıyor”

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,241
Son üye
uasertan

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri