encoder ve plc ile dc motor hız kontorlü

muhendis87

Üye
Katılım
9 Mar 2010
Mesajlar
5
Puanları
1
arkadaşlar dc motor hız kontolünü encoderden gelen sinyal ile nsl ayarlaya bilirim acill yardım gerekiyor lütfen
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Konuyu biraz da açabilirseniz,tam olarak yapılmak istenen uygulama nedir?
 
plc ile dc motor hız kontrolünü encoder ile yapacağız encoder çıkış gerilimi +5v plc çaışma gerilimi ise +24 v. encoder çıkışında alacağımız 5v gerilimi bir transistörün baz ucuna bağlayacağız gelen sinyal doğrultusunda transistör tetiklenecek (encoder çıkış gerilimindeki pulse göre) collektör bacağına 24 v bağlayacağım bu şekilde transistör tetiklendikçe 24v plc yi aktif edecek. yani bana yüksek hızda anahtarlama yapacak bir transistör lazım... birde ben bu encoderi motora nsl bağlayacağım... encoderin iki çıkı içinde aynı işlemi yapacağız iler ve geri yönler için kullanılacak... anlata bildim umarım bende ta olarak ne yapacağımı bilmiyorum...
 
Plc pals sayıcı ile dc motor hızını senktonize etmen lazım programda.. Yanı encoder 1 turu kac sn. De dondureceksen , dc motorda o hızda donmeli..
 
ilginiz teşekkür ederim öncelikle...
encoderde tur sayısı ayalamak mesele değil onu motorun gücüne ayarlayacağız...
plc pals sayıcı ne oluyor plc nin içinde öyle bir düzenek varmı???
mümkünse bana bu konuda sende not varsa göndere bilirmisin???
birde dediğim gibi encoder bağlantısı nsl olacak varsa sende şeması göndere bilirsen memnun olurum....
tekrar teşekkürler
 
kullanacağınız plc nedir siemens s7 200 de hızlı sayıcıları kullanarak yapabilirsiniz. hsc0 hsc1 gibi.
 
High Speed Counter kullanarak encoder'dan gelen pulse sinyallarini PLC'ye alacaksın. Senin bu aldığın toplam pulse sinyali sayısına göre de matematiksel işlem yaparak motorun hızına ya da devir sayısına ulaşabilirsin.
 
fırekans katlayıcı ile pals sayısını artırıp plc'nin yavaş girişini kullanmayı denesen....
 
s7 200 kullanacağım ama benim için simdilik sorun encoderden çıkış sinyalini alıp plc ye aktarmak, alacağım çıkışı plc ye nsl aktaracağım encoderin iki çıkışı var çıkışları ileri ve geri için kullanacağım.... ama nsl....
birde şimdiki en büyük sıkıntım encoderin bağlantısı nasıl olacak yani motorun neresine taacağımencoderi bağlantısı nasıl olacak
 
encoderin üzerinde renk kodları vardır ve yanında hangi rengin ne olduğu yazar.mesela bizim kullandığımız encoder 24 voltluk bir encoder ve kahverengi kabloya +24 volt ,mavi kabloya 0 (-) bağlıyoruz.siyah kabloyu plc nin I0.0 beyaz ucu da I0.1 ine bağlıyoruz.bundan sonrası artık programsal olaylar.s7200 ün hızlı sayıcı olayı biraz karışıktır.hele hiç bilmiyenler için çok zordur.
diğer plc lerde bu biraz daha kolaydır.sadece bir komuttan oluşur.recep çetin in s7200 ile plc programlama adlı kitabında bu konulara detaylı değinilmiştir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,826
Mesajlar
920,801
Kullanıcılar
450,915
Son üye
snapthreads

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst