selamlar:
bugün firmayı arayıp bilgi aldım:
1. 4-20mA çıkışı ile debiyi görebiliyoruz yani pompanın anlık değerini görüyoruz diyelimki pompamız 1500d/d ile çalıştığında debimiz 1000litre/saat olsun, yani pompa normal hızında çalıştığında flowmetreden 1000 litrede 20mA alıyoruz(tabi menülerden 1000litre / saatte 20mA ver dediğimizde), ve sonra pompamız 750 d/d ya düştü debimizde 500 litre/saate düşeceğinden bu sefer flowmetreden 12mA alıyoruz ancak bu değerler flowmetreden geçen toplam ürün miktarı değil. aynı arabaların hız göstergesi gibi düşünelim o anda 80km hızla gidiyoruz, 120 km. hızla gidiyoruz gibi. tabi bu bize yola çıktığımız andan itibaren kaç km. yol yaptığımızı vermiyor.
2. puls (frekans) çıkışı bundan ise toplamda kaç litre ürün geçtiğini öğreniyoruz PLC nin hızlı sayıcı girişine bağladığımızda ve flowmetre menülerinden 1litrede 1 puls ver dediğimizde plc de 1000 sayısını görüyorsak demekki flowmetreden 1000 litre ürün geçmiş diyoruz, pompamız ister 2dakika 100d/d ister 5 dakika 500d/d da istersede 1500d/d da çalışsın yine araba örneğide verirsek yola çıkmadan kilometre göstergemizi sıfırladık varacağımız yere geldiğinden toplamda kaç kilometre yol yaptığımızı gösteriyor.
benim öğrendiklerim bu kadar, birde söyle bir sorum olacaktı:
sadece 4-20mA çıkışıyla geçen ürün ölçümünü yapmak istesek
diyelimki pompamız 1500 d/d da 1000litre /s saat ürün basıyor ve flowmetre de bize bu debide 20mA veriyor
bize 500 litre ürün lazım, demekki ben pompamı direk 1500d/d da 30 dakika çalıştırsam 500 litre ürün almış olurum bu mantık doğrumudur?
yada sadece akım çıkışıyla istenilen miktarda ürünün geçtiğini anlamanın başka yolu varmıdır?
iyi çalışmalar...