merhabalar arkadaşlar.
bahsettiğim cihazla ilgili yaklaşık 10 gündür araştırmalarımı sürdürüyorum ve ulaştığım sonuçları sizlerle paylaşmak istedim. bu 10 günlük süre içerisinde elektrikçiler, elektrik mühendisleri ve elektrik teknikerleri ile fikir alışverişinde bulundum. cihazın mantığı mini kompanzasyon. ve bu şekilde motorlu ve bobinli her türlü cihazda elektrik tasarrufu sağlanabileceği bana söylenen ortak görüş.
yine de tam olarak inanabilmek adına cihazı temin ettim ve ampermetreyle ölçüm yaptık bir elektrik teknikeri abimle birlikte. orada cihaz devredeyken ve devre dışı çekilen akımları karşılaştırdık. sonuç düzensiz akımda (ev ortamında ve sadece çamaşır makinesi çalışırken) %16-18 arası bir düşüş. bu cihazı kullanan yerlerden faturalar da edindim orada da ortalama %18-19 civarında bir tasarrufu yine gözlerimle gördüm. ve yine cihazın belgeleri ile alakalı olarak şunu belirtmek isterim. bilenler vardır aranızda iso 9001 kalite belgesi almak herkesin harcı değil. bu da firmaya olan güveni arttırır. bu cihazın %15-20 arası tasarruf sağladığına artık bütün kalbimle inanıyorum ve 5 yıl garanti veren bir firmanın da iso kalite belgesinin bulunması teknik destek konusunda içimi fazlasıyla rahatlattı. sonuç oalrak çevreme gönül rahatlığı ile tavsiye etmeye başladım cihazı.
forumda genel yorumlar biz evlerde aktif elektriğin parasını ödüyoruz bu tarz cihazlar nasıl tasarruf sağlayabilir yönünde. bunu savunan arkadaşlara cevabım şudur. evet biz evlerde aktif elektirik üzerinden ücret ödüyoruz. fakat sonuçta şebekeden evimize reaktif akımda giriyor. motorlu ve bobinli cihazlar sadece aktif akımı kullanıyorlar. buraya kadar sıkıntı yok. kompanzasyonun mantığı da reaktif enerjiyi aktif enerjiye döndürmek değil mi halk ağzındaki tabiriyle. işte bu noktada cihaz reaktif enerjiden aktif enerji elde ederek motorlu ve bobinli bütün cihazların kullanımına sunuyor. bu şekilde tüketim aynı kalıyor evet fakat harcadığımız enerjinin tamamından istifade ettiğimiz için bunu faturada tasarruf olarak görebiliyoruz.
şunu da belirtmekte fayda var. dediğim gibi motorlu ve bobinli cihazların yoğun olarak kullanıldığı yerlere tavsiye ediyorum sadece. ve elektrik faturası 100 lira ve üzeri olan yerler. zaten 40-50 lira fatura ödeyen birisi bu cihazı alsa da cihazın kendisini amorti etme süresi çok fazla uzayacağı için yapacağı yatırıma değmeyecek. 100 lira faturayı baz alırsak bu kişinin ayda 15 lira bile tasarruf ettiğini varsayın zaten cihaz 1 yılda kendini amorti ediyor ve sonrası da kullanıcının karı oluyor. cihazın garantisi 5 yıl olduğuna göre sizce de çok mantıklı değil mi?
Ben de bu cihazla bir ara ilgilenmistim...Metro istasyonlarinin birinde de arkadasim bizzat denemis...
Temel mantigi aydinlatma duzeyini %10 oraninda (ki bu deger insanin hissedemeyecegi bir azalmaymis) azaltip bu sayede enerjiden %30 lara varan tasarruf elde etmek...
Denedikleri zaman,istasyon aydinlatmasinda hem ciddi bir azalma ( tehlikeli olabilecek kadar ) hem de bayagi bir kamasma gozlemledikleri icin vazgecmisler..
Bu cihazin aydinlatma sistemlerine uygulanabilmesi icin ise, panoda sadece aydinlatma yuklerinin olmasi,ve acil aydinlatma sisteminin bulunmuyor olmasi gerekiyormus..
3e Electrotech dergisininde bu cihaz ile ilgili (ATS idi sanirim) bir yazi okumustum...Olumlu bakiliyordu..