Uğur bey merhabalar öncelikle özellikle ayırdığınız vakit için gerçekten çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkür ederim bu bilgileri anlamaya çalışacağım yalnız şöyle bir şey var o yukarıda yazdığın formülü düzeltiyorum
Nevton.π.(RPM/dk)/30000=kW Şeklindeymiş özür dilerim
sizden şunu rica edebilir miyim ikinci soruma verdiğiniz cevabı hesaplama metodu ile de yazabilir misiniz
Eğer mümkünse çok sevinirim profesyonel hayatınızda başarılarınızın devamını dilerim.
Sent from my iPhone using
KontrolKalemi Forumu mobile app
Öncelikle iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.Efendim aslında herşey ortada;şöyleki formülde verdiğiniz değerleri yerine yazarsanız;
Nevton.π.(RPM/dk)/30000 ==> 100x3,141x200/30600 = 2,05 Kw lık bir sonuç elde edersiniz.Bu 1 dakika sonunda dinamonuz dan alacağınız veya dinamonuz un üreteceği toplam güç olacaktır.
Hesaplamalarda biraz daha ayrıntıya inmek gerekir ise Dinamo endüvisinde tıpkı dc motorlarda da olduğu gibi bir zıt emk (Elektromotor kuvveti;formüllerde Eb ile ifade edilir) oluşur.Normal koşullarda bu zıt emk devir sayısı ile doğru orantılı olarak değişir.Motorunuz yüklendiğinde düşen devir sayısı motor endüvisinden geçen akımı arttırır ve motordaki güç açığını bu artan endüvi akımı karşılar.İşte dinamo yada dc motorlarda devir sayısı ile motor gücü,momenti ve zıt emk nın ilişkisi buradan gelir.
Tüm bu değişkenler; kutuplardaki manyetik akı(Maxvell),endüvinin sarım şekli,endüvi direnci ve endüvi oluklarındaki iletken tel sayısına bağlı olarak değişir.Güç ile ilgili detaya gelirsek;
Motor endüvi gücü;endüvi üzerinden geçen akım (Ia) ile zıt emk (Eb)çarpımıdır.
Pe=Ia x Eb dir. bir başka ifadeyle ise Pe=Me x n/0,975 watt dır. şimdi formülleri karşılıklı yazalım;
Ia x Eb=Me x n /0,975 ==> burada Eb nin yani zıt emk nın formülünü yerine yazalım;
bu formülde Me değerini yalnız bırakırsanız formülümüz şöyle olacaktır;
Formüle göre bir doğru akım motorunun endüvisinde meydana gelen moment, kutupların manyetik alanı ve endüviden geçen akımla doğru orantılıdır.Formülde;
E b Motor endüvisinde endüklenen zıt e.m.k.
Kutuplardaki manyetik akı (Maxvel).
N Motorun dakikadaki devir sayısı.
Z Endüvinin toplam iletken sayısı.
2a Endüvi paralel devre sayısı.
2p Kutup sayısı.
Ancak şunuda belirtmeliyim ki verdiğiniz 100 newtonluk torka dayandığına göre dinamonuz biraz büyük olmalı diye tahmin ediyorum(1,5 Kw motor boyutlarınada olabilir) yanılmıyorumdur umarım.Buradaki önemli nokta bu 2,05 Kw olarak bulduğumuz değerin mekaniksel güç olduğudur.Dinamonuzun elektriksel gücünü bulmak istiyorsanız şöyle söylemek doğru olur sanırım;
Dinamolar mekanik enerjiyi
Elektrik enerjisine çevirdikleri gibi,elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirebilirler.Dinamonuz kaç volt ise uçlarına gerilim uygulayın ve çektiği akımı ölçün.Sonuçta uyguladığınız gerilim ile çekilen akımın çarpımı size dinamonuzun nominal elektrik gücünü verecektir.Öte yandan dinamo çıkış geriliminiz;
Vdç= Eb - (IaxRa) dir. Burada Ra endüvi iç direncidir.Diğerlerini yukarıdada yazmıştım.Endüvi çıkış gücü;
Pa= (Eb x Ia) - (Ia x Ia x Ra) dır.Eki inceleyin isterseniz. Saygılarımla..