SoruSorma

Üye
Katılım
17 Nis 2006
Mesajlar
209
Puanları
31
Yaş
36
Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

1 ocak 2011'den itibaren 5627 sayılı Enerji verimliliği kanununa göre her binanın Enerji kimlik belgesi sahibi olması gerekmektedir. Alınan enerji kimlik belgeleri alındığı tarihten itibaren 10 yıl geçerlidir.

Kimler Enerji kimlik belgesi verebilir?
Enerji kimlik belgesini EVD (Enerji Verimliliği Danışmanı) şirketler tarafından verilmektedir. Bu belgeyi verecek şirketlerin belli bir mühendislik kadrosuna sahip olması ve belli kurumlardan belli eğitimleri almış olmaları gerekmektedir. Eğitimli mühendisler Binanıza gelerek bazı ölçümleri yapmakta ve bu ölçümleri bayındırlık tarafından sağlanan web tabanlı bir programa girerek enerji katsayısını hesaplamaktadır. Bu katsayıya göre binanızın hangi enerjı sınıfında olduğu ortaya çıkmaktadır.

Binanın Enerji sınıfını neler etkiler?
Aktif kullanım alanı 1000 m2 ve üzerinde olan mevcut binalar ve işletmeye alınan yeni binalar için; Bina ile ilgili genel veriler. Düzenleme ve düzenleyen kişi bilgileri
*Binanın aktif kullanım alanı (m2).
*Binanın ne amaçla kullanılduğı.
*Binanın ısıtma/soğutma yöntemi, iklimlendirmesi, havalandırması ve sıcak su temin şekli vs gibi hizmetler için kullanılan toplam enerjinin miktarı (kWh/yıl).
*Tüketilen her tip enerjiye göre yıllık birincil enerji miktarı (kWh/yıl).
*Binaların kullanım alanı başına düşen yıllık birincil enerji tüketim miktarının A - G arasında değişen bir skalaya göre göre sınıflandırılması.
*Nihai enerji tüketiminin sebep olduğu sera gazı salınımının yıllık miktarı(kg CO2/m2-yıl).
*Binadan salınan yıllık sera gazının A-G arasında değişen bir skalaua göre sınıflandırılması (kg CO2/m2-yıl).
*Binanın aydınlanma için tükettiği enerji miktarı(kWh/yıl).
*Birincil enerji tüketimine göre sınıflandırılaması.

Nihai enerji tüketimine göre ve sera gazları emisyonu sınıfı gösterilir. Enerji Kimlik Belgesinin bir kopyası bina sahibinde muhafaza edilir. Başka bir kopyasıda bina giriş kısmında rahatlıkla görülebilecek bir yerde bulunmalıdır.
Bina alım/satım ve kiralama işlemlerinde Düzenlenmiş olan Enerji kimlik belgesi binayı alan/kiralayan kişiye verilmektedir. Yasal düzenleme sonunda mevcut binalarda al/sat işlerinde ve kiralama işlerinde bu belge zorunlu hale getirilmiştir.
Binanın yıllık enerji ihtiyacının değiştiği durumda Enerji kimlik belgesi yönetmeliğe uygun olarak yeniden düzenlenir. Enerji Kimlik Belgesi, tüm bina için yada isteğe bağlı olarak kat mülkiyeti gibi her ev için ayrı ayrıda düzenlenebilir.

Enerji kimlik belgesinde daha iyi bir sınıflandırmaya sahip olmak için dikkat etmeniz gereken püf noktaları şu şekilde sıralayabiliriz.

*Binanızın izolasyonunu yaptırın. Genelde ısı kaybı, %40 çatıdan, %20 zeminden ve pencerelerden kaynaklanmaktadır.
*Yeni yapılan evlerin mimarisinin daha fazla gün ışığı alacak şekilde tasarlanmalıdır.
*Daha iyi yalıtımlı pencereler seçilmelidir.
*Fazla kullanılan yaşam alanlarında tasarruflu aydınlanma ürünlerini tercih ediniz. Yeni led aydınlanma teknolojisi ile daha fazla tasarruf yapabilir ve çevremizi koruyabilirsiniz.
*Güneş enerjisi ve rüzgar gibi alternatif/yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanılmalı, yoğuşmalı ve daha fazla verimli kombiler kullanılmalıdır.
*Merkezi ısıtma sistemlerinde otomatik programlanabilir kontrol cihazları kullanın. Günümüzde Enerji tüketimi hat safalardadır buda dünyamızın aşırı kirlenmesine neden olmaktadır.

Daha temiz bir dünya ve gelecek için lütfen enerjiyi verimli kullanalım.

enerji kimlik belgesi örneği

ekb-yeni-ornek.jpg
 
medaş'ta tesisat muayene işlerini özel'e devredilecek diyordular. demekki sebebi bu olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,282
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst