Enerji tasarruflu lambalar aksine tasarruflu değil

tekin126

Profesyonel Üye
Katılım
23 Eki 2008
Mesajlar
3,344
Puanları
656
Enerjı bakanı enerjı tasarruflu lamba verecektı vatandaşa oyle bır soylentısı vardı bence vatandaşa kazık atacaktı enerji tasarruflu lamba yuksek frakanslı sviçmod da çalışıyor bu lambalar şebekede sinüs dalgaları arasında elektrik sayacina pals gonderıyor sayacin fazla kontor yazmasına sebep oluyor (sayaç fazladan KW yazıyor) enerji tasarruf cıhazı dıye 2-3 mF kondansatorden oluşan cihazlar satılıyor millete buna bır çozum ne olabılır :)ben denedım çozum 2x2 mF kutupsuz 400 volt kondansator yanlız triyaklı işlemcili bır devre gerekıyor ADC ıle voltaj ölçup şebekeden gelen boşluklarda kondansatorun kutuplarını işlemciyle açacak bır devre.
 
Sn.tekin126 tasarruflu cihazların SMPS modda çalışırken gönderdiği sinyaller,belki söylediğiniz üzere,belirli,istenen kalite özelliklerinden yoksun olan,niteliği düşük,B,C enerji sınıfında olan lambalarla,yapı gereği daha hassas olabilen dijital elektrikli sayaçlarca algılanıp,fatura değerinin gereğinden daha yüksek olmasına neden olmuş olabilir.Tasarruflu lambalarlarla,ups çıkışı yaptığım denemelerde gerilim düşürümüne,normal balastlı flüoresan lambalardan daha az neden olduğu,güç katsayısı değerini,eser denecek rezervuar kondansatörüyle pek etkileyemediği,ups'nin faydalı akü gücünü uzun zaman(Buzzerin yetersiz şarj uyarısı)muhafaza ettirebildiğini,birçok kere yaptığım denemelerde bizzat gözledim.Ancak denemelerimde kesinlikle "A" enerji sınıfında,kalitesi onaylanmış,popüler markalardaki tasarruf lambalarını ve şebekede devamlı kullanımlarımda klasik(Analog)tip sayaç kullandım.

Evimizde kullandığımız tüm lambalar tasarruf lambası(A enerji sınıfı),diğer tüm beyaz eşyalar A veya +A enerji sınıfında olup,gelen elektrik faturası 33 günde 40.80 tl.dir.(İlk okuma 28.09.2011,son okuma 31.10.2011)
Ancak elektrik bedellerinde bizim evin tüketimi dışında özel bir artış son bir senedir görülmekte,bir sene öncesinde 33 güne 33 tl. fatura gelmekteydi.Son faturalarda,günlük ort. 33/33=1 tl. olan günlük tüketim bedelimiz,40.80/33=1.23 tl.ye artmış görünüyor.

Bu konuda yaptığım araştırma sonuçlarını genelleştirip,tercih nedenlerini de daha önce bu forumda yazıp belirtmiştim.Linki:

/www.kontrolkalemi.com/forum/aydinlatma/60082-kompakt-tasarruf-lambalarin-klasik-balastli-fluoresanlarla.html
 
sayın binbaşi dedıklerınıze katılmak ısterım ama siz UPS çikişindan test ettım dıyorsunuz burada yanılmış olamazmısınız benım goruşum gozlemım arada herhangı bır UPS regulator vs olmadan sayac çikişina bağlanıldığı zaman enerji tasarruflu lamba istenmıyen piklerı sayaca ulaşacaktır sayaca ulaşmasını kolaylaştıran bızım farkına varmadığımız gözle gormedığımız bir veya iki sinüs dalgasının kesılmesı benım ıddıa ettığımde bu konuyu açtım basit bır devre yaptım test edıyorum sonucu buradan paylaşacağım
 
Kaldık yine karanlıkta...
 
sn.tekin126 daha önceleri yapmış olduğum ups testlerim,tasarruf lambalarının gerilim düşümüne pek neden olamadığı ve ups bataryası bitiyor şeklinde uyarı sinyali almadan faydali akü gücünü ne kadar kullandırdığına dair olarak yapılmış olan testlerdi bunlar dediğiniz gibi.Sayaçtan direkt ölçüm yaparak gözetleme testlerini henüz şimdiye kadar yapmadım.Bilgisayarı farklı psu ile,beyaz eşyaları A,A+ sınıf ev eşyalarıyla,tüm tasarruf lambaları ile beraberce değiştirdiğimde,genel olarak sayaçta yapılan tasarruf miktarının nedenini,tahminen büyük ölçüde tasarruf lambalarına dayandırmıştım.Sizin dediğiniz üzere, istenmeyen piklerin sayaca ulaşması(Dijital veya klasik sayaçlar,istenmeyen geri giden sinyallerle alınacak sonuçları da ne derecede etkiler tam olarak bilemiyorum)ve sonuçta sayacı daha fazla çalıştırma durumunu tespit edecek basit devreli bu test cihazınız,karanlıkta kalan bazı durumlara, ayrıca bir kesinlik de kazandırabilir.Kolay gelsin.
 
Tasarruflu ampuller, kendilerini amorti etmeden patlıyorlar, en kalitesini 5-6 tl' ye alıyoruz kısa denebilecek sürede gidiyorlar, üzerlerinde 5-6 yıl ömür bile yazıyor...
 
Uzun zamandır evimde kompakt fluoresan tabir ettiğimiz tasarruflu ampüllerden kullanan biri olarak bir kaç şeyde ben yazayım.
Net değerler veremeyeceğim ama bu ampülleri kullanarak tasarruf ettiğimi yaptığım kontrollerde fark etmiştim.

Sn. tekin126'nın iddiası oldukça büyük. Umarım yapacağı testlerle bize sonucu kısa zamanda daha net biçimde izah eder. Benim şu anki bilgime göre 100W akkor flamanlı bir ampül ile 20W bir tasarruflu ampülün tüketimleri arasında tasarruflu ampül lehine fark vardır.

Diğer bir konuda ömür konusu, bir kere ampüllerde etiketine ömür olarak yıl değil, saat yazılır. En iyi akkor flamanlı ampül 2000 saatlik ömre sahiptir. Markalı bir tasarruflu ampülün en az ömrü ise 6000 saattir. Bazı özel ampüllerde 12000-15000 saat olanları da vardır.

Led konusuna gelince çok yeni ve kurulum maliyeti henüz yüksek. Mesela E27 duylu bir led ampülün x bir üreticinin fiyat listesinde ki fiyatı 50TL'ler civarında iken, aynı duylu bir kompakt fluoresan tasarruflu ampül 7-8 TL civarında.

Bence asıl sorun ise yeni teknoloji olan led ve tasarruflu ampüllerin tümünün(bildiğim kadarıyla) ithal ediliyor olması. Malesef ülkemiz için bu büyük eksik.
 
sn.muratdeli,söylediklerinize tamamen katıyorum.Ledle aydınlatma teknolojisi henüz çok yeni ve armatür fiyatları astronomik seviyelerdedir.Tasarruflu ampüllerdeki saat-ömür yaklaşımınız doğrudur.Bu ampüller eğer yıl olarak yazılmış ise,günde sadece 2 saat civarında kullanımı varsayılıp göz önüne alınıp yıl hesabi 5-6 yıl olarak belirtilmektedir.Doğru ve makul olan ömür açıklaması, saat-ömür üzerinden yapılmış olanıdır.

Ledli ampülleri ayrıca ev ortamında uygulamalı olarak kullanıyorum.Ayrıca bazı iş merkezlerinin asansör kabin aydınlatmasında,bazı benzin istasyonlarında,vb. yerlerde uygulamalarına sayılı kalmak kaydıyla rastladım.1 watt. gücünde "Osram" marka üzerinde 15 adet beyaz led bulunan lamba armatürlerinden bir ay önce 5 adet satın almıştım.(Tanesi 17.5 tl.idi.)Ambalajı üzerinde lümen/watt. değeri açıkça yazılıp belirtilmemişti.Eve gelip de,deneme yaptıktan sonra 1 watt. değerinin 5-6 watt.lık bir kompakt tasarruf lambasına denk olarak (Verebildiği ışık şiddetiyle) eşdeğer olabildiğini gördüm.2 tanesini daha önceki 13 watt.lık tasarruf lambasının karşılığı olarak,yatak odasında gece lambası,kalan 3 tanesini de kendi yaptığım üçlü bir montaj platformunu yüksekçe bir yere koyarak pc ile çalıştığım odada yardımcı ışık kaynağı olarak kullanmaktayım.Ancak satın alış fiyatlarına göre bu ledlerin lümen/watt.çıkış değerleri halihazırda çok astronomiktir.3 tanesi yalnızca 15 watt.lık,2 tanesi yalnızca 10 watt.lık bir tasarruf(Kompakt flüoresan) ampül gücüne eşit seviyede ışık verebilmekte.Saygılarımla.
 
emeğinize sağlık arkadaşlar (binbaşı,muratdeli ve tekin) bazı bilinmeyenleri açıkladığınızdan dolayı teşekkürler....
 

Forum istatistikleri

Konular
130,110
Mesajlar
933,230
Kullanıcılar
453,167
Son üye
Kibooo

Yeni konular

Geri
Üst