Online ups ile bağlı olan trafonun 0-34 VAC çıkışını test ettim.
Osiloskop ile AC Yük Testi:
Sistemde şebeke topraklı Rigol elektronik yük bağlı olduğu için, osiloskopun siyah GND klipslerini trafoya bağlamak köprü diyotu hatta skopu patlatacaktı (Ground Loop). Bu riski sıfırlamak için Diferansiyel (Math) yöntemini kullandım.
Test methodum:
İki probun da siyah şase klipslerini tamamen boşta bıraktım ve bantladım.
CH1 probunu köprü diyotun birinci AC girişine, CH2 probunu ikinci AC girişine bağladım.
İki kanalı da AC kuplaj ve 10X moduna aldım.
Skop menüsünden MATH -> CH1 - CH2 (Çıkarma) işlemini seçerek, şase kullanmadan trafonun iki ucu arasındaki gerçek AC sinüs dalgasını (beyaz çizgi) ekrana getirdim.
Boştaki (yüksüz) referans değerlerim:
RMS[Min] = 34.69V: Trafonun boştaki efektif AC voltajı. Multimetre değerinin osiloskoptaki karşılığı, doğrultulduğunda ortalama 49V DC üreteceğini gösteriyor. Ben üstte multimetre testlerinde
34.70V AC, 47.74V DC değerleri elde etmiştim.
Max[M] = 50.40V / Min[M] = -50.40V: Dalganın anlık ulaştığı en üst pozitif ve en alt negatif tepe voltajı. Alternatif akımın (AC) doğası gereği sinüs dalgası anlık olarak bu tepe noktalara fırlayıp geri iner. Multimetrede gördüğümüz 34.69V değeri RMS (etkin) değerdir. Matematiksel olarak sinüsün tepe voltajı, RMS değerinin kök 2 (~1.414) katıdır (34.69V x 1.414 = ~49V).
Pk-Pk[M] = 100.80V: Sinüs dalgasının en alt dip noktası ile en üst tepe noktası arasındaki toplam voltaj genişliği. Formülü: Vpp = Vmax - Vmin yani 50.40V - (-50.40V) = 100.80V hesaplanır.
Köprü diyot sonrasındaki DC filtre kondansatörü ise bu dalganın sadece pozitif tepe değerine (Vmax = 50.40V) şarj olur. Güvenli çalışma payı kuralına göre, kondansatör voltaj sınırı devre voltajının en az %20 fazlası (50.40V x 1.2 = 60.48V) seçilmelidir. Bu düz metin hesabı, piyasada standart bulunan en yakın üst değer olan 63V'luk kondansatörlerin zorunlu olduğunu net şekilde kanıtlar, ben devrede 80V kullandım.