Anlatayım dilim döndüğünce.Üstat sizin hesabı anlatırmısın ben şimdiye kadar hep yazdığım gibi hesapladim. Sizin hesap şekliniz nasıl
AC15V un efektif değeri zaten 15V tur. Yani AC15V ta olan peak değerleri etkin değer olarak hesap edemezsin.
Örneğin. 15V AC ile çalışan bir motor devreden 10A çekiyorsa 15X10=150W dersin. AC deki peak değerleri de hesaba katmazsın.
Ancak arkadaşların yanılgıları şudur.
AC 15V un peak değeri olan 21V u efektif değer gibi kabul ederek hesaplamaları bu yönde yapmaları büyük yanılgıdır.
Doğrultma sonucunda ana kondansatör peak gerilimi kadar dolacağı için çıkışta yük yoksa bu değer ana kondansatör üzerinde 21V olarak okunur. Bu değer geçici bir değerdir. En küçük yükte dahi düşecektir. Ancak 15V AC RMS nin değeri asla düşmez. Çünkü bu efektif değerdir ve gerek AC de gerekse DC de doğrudan güç formülünde esastır.
TRAFO GÜÇ ve AKIMI.
3000W/15=200A
Bu değer trafonun sekonderinin 200A akım verebilme kabiliyeti olduğunu ifade eder. Daha fazla akım çekilmesi halinde gerilim düşümü oluyorsa bu normal olup, oranı trafonun yapım kalitesi ile doğrudan ilgilidir.
Biz testte 100A çektik. (amaç transistörlerin ısınmasını ve tahammülünü ölçmek)
100A için güç harcanması ve hesaplamaları.
15V (artı nabazan-ripple) -13.8V =1.2V transistörler üzerinde düşen ve LM317 nin çalışması için gereken gerilimdir. Ayrıca ripple ölçümleri yapılmasa da kabaca 5Vpp ripple oluşumu varsayılırsa...
5/2=2.5VX0.707=1.7V daha eklenebilir.
1.2V+1.7=2.9V giriş/çıkış gerilim farkı.
2.9X100A=290W transistörler üzerinde düşen gerilim. 10 Adet transistörün toplam güç harcaması 2500W demiştim. Bu gücü rahatlıkla karşılar.
https://alltransistors.com/adv/pdfview.php?doc=mj15003_mj15004.pdf&dire=_onsemi

Transistörler üzerinde toplamda 290W harcanıyorsa yuvarlak hesap 300W diyek..
3000W/300W=%10 oransal kayıp.
Yani 3000W lık sistemde %10 luk bir kaybımız varsa yaklaşık %90 lık bir verimimiz var demektir. Bu da böyle bir güç kaynağının genel olarak %90 verimle çalıştığını ifade eder.
Diyotlar ile ilgili dedikodular.
Diyotlar belli bir gerilimden sonra devreyi açan anahtarlar gibidir. Anahtar gerilimi silisyum teknolojisi için 0.7V denilse de bu her daim geçerli değildir.
Bahsettiğin üzere 100A de diyotlar üzerinde 2V gerilim düşümü olsaydı 2X100=200W güç harcanması demekti ki, bu diyotları soğutabilmek için tabiri caizse EŞEK kadar soğutucu kullanılması gerekirdi.
Bu hesaplamalar teorik de olsa gerçek hayatta aşağı yukarı eşdeğer olacaktır. Eşdeğer olmaması durumunda verilerin yanlış olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz.
Ben 50-100A lik bir SMPS ile bu kadar verimli bir güç kaynağına rastlamadım. Rastlayan arkadaşlar varsa ölçümler ile konuya müdahil olabilirler.