yavuz31
Usta Üye
bence tavan borularını çok iyi atmalı. yavuz31 in yorumlarına katılmıyorum. tavanda yapılan 1 saatlik işçilik dairede 1 günden kurtarır. üstelik kiriş ve kolon kırmaya da uğraşmazsın. maliyet olarak da daha az tutar. biz yaptığımız işçiliklerde kesinlikle duvarı yatay olarak kırmayız. tavandan gelen borulara buvat bırakıp anahtar ve prizleri ineriz. buvatlara gelince, oda içlerine değilde hepsini antre ve hollere koymaya özen gösteririz. bayolara zaten buvat konmaz. Ayrıca priz ve lamba buvatlarını ayırmak gerekir. bütün prizler topraklamalı olmalıdır. sağlıklı bir tesisat için sigorta ve güç hesaplamaları da iyi hesaplanmalıdır. bu hesaba göre bikaç buvatı birlrştirip sigorta kutusuna tek hat gidebilir. Yani her buvatı sigorta kutusuna götürmeye gerek yok. kabaca 5 prize tek 16amp. , 7 lamba ya 10amp. siğorta konulabilir. aspratör çamaşır mak. gibi makinalar için ayrı hatlar ve ayrı sigortalar konulması gerekir. bunlar sigorta kutularına direk veya aktarmalı çekilebilir.
1-projeli olan hiç bir binanın tavan borusu kullanılmamıştır yani duvarı sonradan örülen apartman ve yapılarda tavan borusu luzümsüzdür
2-sigorta ve güç hesaplamasından bahsediyosunuz ama benim 1998 yılında bıraktığım iğrendeğim kaçındığım tesisattan bahsediyosunuz
3-ben bir eve 12 hatta 15 sigorta yetmez demeye çalışırken siz hala 7 lambaya 1 sigrta koymaya çalışıyonuz bu hesaba göre buatı sigorta kutusuna götürmeye gerek yok diyosun sonrada bunlar sigorta kutularına direk veya aktarmalı diyosunuz
4-lamba ve priz buatı ayrı olması ise 1998 li yıllarda ayrılsada sonradan sistem tutmamış vazgeçilmiştir her buatın kare olması zaten bu sistemin tartışırlığını silmiş olsa gerek çok lüzumluluğu yoktur
5-ayrıca forumda konutlarda buatsız tesisat sistemleri adlı yazıyı okuyarak ufkunuzu genişletebilirsiniz