Evimdeki tesisat sorunu hakkında yardım!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

FBI

Üye
Katılım
28 Mar 2006
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
47
Arkadaşlar benim bir derdim var bu konuda sizlerden yardım rica ediyorum.
Sorunum şu.
Bayramın 4,günü akşam elektrikler kesildi sigortayı kaldırdım sayacın ordan elektrikler gelmedi TEDAŞ ı aradım ulaşamadım sabah aradım TEDAŞ'ı açtılar telefonu nihayet derdimi anlattım ve adam sayactan koku geldimi dedi hayır dedim ozaman sigortan yanmıştır dedi.Ne yapacam dedim elektrikçi bulup sigortayı değiştirtcen dedi.Bende 40 AMP Siemens sigortayı 25 AMP siemens kısa devre korumalı Sigorta ile değiştirttim.Yalnız sonradan uyandım dairemin içindeki sigorta 32 AMP aşırı yük binince apartmanın girişinde sayacın ordaki 25 AMP sigorta atıyor.Bu siteden adminimiz mesut kardeşim le sorunumu görüştüm o 63 AMP sigorta takmamı istedi.Elektrikçiyi aradık adam evimi yakacaksınız olmaz demiş.Anca 2 tane 25 amp sigorta olur demiş.Tedaş ise plan proje çizdirip sayaç ve sigortan değişcek trifaze Elektrik kullancan diyor.Oda bana 1,000 YTl 'ye filan malolacak.Yarın birgün evden ayrılsam evde pek bişey kalmayacak onca masraf boşa gidecek.(Evlenme den dolayı ayrılırsam :) ) 200 ytl plan projeye istediler 200-250 tedaş alıyormuş tesisat+sayaç+sigorta+elektrikçini alacağı para ile yaklaşık 1000 ytl masrafım olacak.Bu dertten kurtulmamın en masrafsız ve legal yolu nedir arkadaşlar.Evde 2 adet klima var 1 derindondurucu buzdolabı 2 tv,2 uydu,1 pc,bir elektrikli şofben,çamaşır,bulaşık makinası vs bu cihazların çoğu aynı anda bazıları ise zaman zaman aynı anda kullanılıyor.Bana lütfen bir yol gösterin arkadaşlar.
 
Ana panoya 50 veya 63A Sigorta takın. Panodan eve 6mm2'lik kablo çekin derim ben. Bir de sayaç değeri nedir. Eski 10(30)A ise o da yanabilir.
Elektrikli şofben ile klima, çamaşır mak. bulaşık mak. aynı anda çalıştırmamaya dikkat edin!
Bayram arefesinde bir müşterinin mağazasında B32A'lik sigortayı C40 ile değiştirdim ana panodan kablo yanmış. Tedaş arıza ekibi gelmiş. Sigortayı eskisi ile değiştirin yoksa sayacı mühürleriz demiş. Mağazada 4-5 tane ısıtıcı vardı toplam en az 9-10kW'lık. (Bina eskiydi)
 
FBI ' Alıntı:
Bu siteden adminimiz mesut kardeşim le sorunumu görüştüm o 63 AMP Sigorta takmamı istedi.Elektrikçiyi aradık adam evimi yakacaksınız olmaz demiş.Anca 2 tane 25 amp sigorta olur demiş.


Sn: FBI ,


Sizin bana messenger' de bahsettiğiniz gibi aynı anda çalışma ihtimali yüksek olan cihazların çalıştığı esna panodan sigortanın atmasından yakınmıştınız.

Yine diyorum eğer aşağıda belirttiğiniz cihazları aynı anda kullandığınız zamanlar oluyorsa mutlaka bu cihazların toplam çektiği akım kadarı uygun sigorta kullanmanız gerekiyor. Örneğini vermiştim farzedelim cihazlarınız 40 Amper çekiyorsa buna 25 Amper lik sigorta takılamaz. Sonuçta bu pano sigortası...


Selektif koruma


Şebekenin her hangi bir noktasında meydana gelen hatanın ( arızanın) yanlız o hatalı işletme elemanı üzerindeki koruma organı tarafından kaldırılmasının sağlanması ve sistemin diğer kısımlarının ise çalışmaya devam edecek şekilde olmasınının teminidir.

Buna göre pano sigortası linye sigortasıyla eş değer veya linye sigortasının alt değeri olmaz. Sizin linye sigortası 32 Amper -pano sigortanız 25 Amper, bir sistemde sigortalar anma akımlarına göre en küçükten en büyüğe doğru sıralanmalıdır..!



FBI ' Alıntı:
Evde 2 adet klima var 1 derindondurucu buzdolabı 2 tv,2 uydu,1 pc,bir elektrikli şofben,çamaşır,bulaşık makinası vs bu cihazların çoğu aynı anda bazıları ise zaman zaman aynı anda kullanılıyor

Belirtiğiniz gibi aynı anda çalıştırılan cihazların şöyle bir hesabını yaparsak,

Çamaşır makinası : 2500 watt
Bulaşık makinası : 2500 watt
2 adet klima : 14000+9000 Btu/h : 2000 watt
Şofben ani su ısıtıcılı ( İhlas ) : 7000 watt
Derin dondurucu : 1000 watt
Pc : 600 watt
2 tv + 2 uydu + aydınlatma : 1000 watt

-------------------------------------------------------------toplamı : 16600 watt

I = P / U

16600 / 220 = 75 amper



Ayrıca bu hesaplama elektrikçi arkadaş tarafından rast gele şu kadar sigorta kullan olur demenin mantıksızlığınıda ortaya koymaktadır.



Aynı anda çalıştırdığınız cihazlarınızın sayısını düşürmeniz gerektiğini belirtmiştim 63 amper sigorta sizin için ideal. Tabi tesisatınızın bu yüklenmeye dayanıklı olup olmadığınıda kontrol ettirmenizi ve bu cihazların hepsinin aynı anda çalıştırılması durumunda sakınca yaratacağından bahsetmiştim ve en önemlisi bu kontrolleri uzman kişiler tarafından yaptırmanızı önermiştim...

FBI ' Alıntı:
Anca 2 tane 25 amp sigorta olur demiş.

Elektrikçi arkadaşın şu tavsiyesi çok yanlış,

Dairenin kolon sigortası bir tane olur, neye göre 2 tane 25 amper olur dedi halen anlamış değilim, sizi ikna edemedim bunun için foruma yazmanızı istedim size bunu öncedende demiştim ;)


Saygılar...
 
Arkadaşlar yorumlarınız için sağolun fakat Tedaş 25 amp den yüksek Sigorta kullanma diyor.Sayacım 10 amperlik Elektronik sayaçlaran tek fazlımış sanırım.Yanlış anlaşılmasın mesut kardeşim msn de sen kime güvenirsen onun dediğini yap diyor yorumunda hesap kitap ortada makul açıklamalarda da bulunmuş ama tesisat kaldırırmı kaldırmazmı o var soru işareti olarak birde tedaşın 25 amp uyarısı tabiki.Cihazları yarı yarıya indirerek kullanıyorum artık tek çözüm şuanda bu.Yazın sorun çözülür aslında da kışın epey sorun oluyor.Genede değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.Sağolun
 
Hanenin talep yükünün artması revize proje yapılması gerekliliği anlamına gelir. Revize proje çizilir gerekli hesaplar yapılır, projenin uygulanabilirliğine bakılır. Sayaç değişimi,kolon kablosu kesit arttırımı,mevcut boruların uygunluğu,ana panoda yapılacak tadilatlar. Bu anlattıklarım müstakil tek katlı bir yapıda kolayca yapılabilinir. Yönetmelikte 5kw üzeri yapıya bölgenin yetkili Tedaş kurulu kararı ile 3 faz verilebilir ibaresi vardır proje buna göre revize edilebilinir alternatif ve çözüm boldur. Ancak bu bir apartman dairesi olunca yapılması gerekenlerin ne denli zor olacağını anlatmaya gerek dahi yoktur.
FBI kardeşimizin danıştığı elektrikçide 2 tane 25A Sigorta önermiş :D bu ne demek iki ana sigorta tak girişine köprü at demek. Yok öyle bir mantık! yok öyle bir uygulama! bir yapının 1ana sigortası 1ana kaçak akım rölesi vardır. İki ana sigorta diye birşey söz konusu olamaz tamamen yanlıştır.
 
FBI ' Alıntı:
Tedaş 25 amp den yüksek Sigorta kullanma diyor.
sayın FBI tedaş tan gelen arkadaşlar size sadece tavsiyede bulunmuşlardır sanıyorum. onun dışında evinize yada girişe kaç amperlik sigorta takacağınız size kalmış.tabiki Elektrik söz konusu olunca birsürü faktör ve risk var bunlarıda düşünmelisiniz.
burada bir ayrıntıya değinmek gerekiyor.inşaatını bitiren vatandaş tedaş a elektrik için müracaat ettiğinde abone olacak yerlerin kurulu güçleri mümkün olduğu kadar az gösteriliyorki az masrafla hallolsun.yani cebi fazla yakmasın.böyle oluncada örneğin toplam gücü 5 kw gösterilen dairenin kolon sigortası 25 A çıkıyor. eve yerleşilip elektrikli ev eşyaları da işin içine girince ve toplam güç talep gücünün 4 - 5 katına çıkınca kolon sigortası taşımıyor.sizin bu bahsettiğiniz sorunun kaynağı genellikle bu.
kolay gelsin.
 
Kardeş bak aynen şöle yap..Bende abimin evine aynısını uyguladım ;)
Ana panona ana Sigorta olarak 25A trifaze Siemens Kaçak akım al tak..KAKR kullandığın zaman ayriyeten sigorta kullanmana gerek kalmaz..aynı işi görür.Yalnız KAKR en fazla 25 A olsun..zaten Elektrik Dağıtım Şirketi fazlasına izin vermez..Ayrıca 25A yeter artar bile..sorun kesinlikle yaşamazsın..ana panodan eve 6'lık kablo çekmen en uygunu olur..Bide Elektronik bi sayaç al..Adam gibi bişey olsun..Elektrik şakaya gelmez..proje falan demişsin diplomamızı aldıkta daha askere bile gitmedik:) yoksa sana bi güzellik yapardık :)
bu işlemler sana1000 YTL mal olur..1000 ytlyi geçmez..
 
ufuk izmir arkadaşım eksik yasmıssın her halde monofaze tesisata nasıl trifaze kaçak akım baglamayı düşünüyorsun
 
Sn.UfukizmiR,yanlışınız var.Kaçak akım rölesi ile Sigorta aynı şey değil. birisi kaçak olduğunda devreyi açar.Sigorta ise aşırı akım da devreyi açar.Yani 25 A lik KAR dan 1000 A de geçse atmaz.Fakat kaçak akım korumalı sigortalar da var bunlar kombine cihazlar ve kullanımı pek yaygın değil.
Sn.FBI,sorununuz ile ilgili arkadaşların yazdıkları hep doğru.Benim tavsiyem 25 A lik otomatı en az 40 A,dairenizden gelen kablo 4 mm2 ise 50A,6mm2 ise 63 A ile değiştirtmenizdir.Ben değiştirecek olsam yanıma 3 çeşit otomatı alır gelirim.Kablo kesitine göre birini takarım.Bu sorun ilk sizin başınıza gelmiyor.40A otomat bile önemli ölçüde rahatlık sağlıyacaktır.
 
Arkadaşlar genelde doğru ve güzel şeyler söylemişsiniz de şimdi tedaş 25 amper kullan en fazla derken bazı arkadaşlar 50 ve 63 amp Sigorta öneriyor.Bu durum yarın birgün başıma iş açarmı?Sonra sayacın ordan dairedeki Elektrik panosuna 6 lık kablo çektirsem bu durumu tedaşa veya herhangi bir kuruma yazılı bir bildirimde bulunmam gerekiyormu?Yoksa kafama göre bu kabloyu çektirebilirmiyim?
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
129,735
Mesajlar
929,371
Kullanıcılar
452,457
Son üye
powerotomasyon.net

Yeni konular

Geri
Üst