ExProof nedir? Ex Proof hakkında genel bilgi.

Mehmetf

Bölüm Yöneticisi
Yönetici
Bölüm Yöneticisi
Katılım
17 Ara 2006
Mesajlar
558
Puanları
6
Yaş
40
Tehlikeli ortamlarda,zorunlu olarak kullanılacak cihazlar Exproof olmalıdır. Bu ürünlerin üreticileri, uluslararası Ex standartlarına uygun üretim yaparlar.


Exproof Nedir?


Exproof kelimesi, Explosion Proof kelimesinin kısaltılmış şekli olup anlamı; Patlamaya Karşı Korunmuş olmaktadır. Teknik anlamı ise; patlayıcı ve tehlikeli ortamlarda kullanılan elektrikli ürünler’dir (Exproof Electrical Equipment).

Exproof Ürünler ve Uygulamalar Hakkında Genel Bilgi:


Exproof ürünlerin kullanılması zorunlu yerler ve tesisler; petrol ve petrol’den üretilmiş ürünlerin üretimi yapılan rafineriler ve buna bağlı depolama, dolum ve boşaltım istasyonları, rıhtımlar.


Boya imalatı yapan tesisler. Boya hammadelerinin kullanıldığı ve depolandığı sahalar. LPG ve LNG (Doğalgaz) depolama ve dolum, boşaltım yerleri. Doğalgaz depolanan ve işlem yapılan bütün açık ve kapalı alanlarda.


Maden ocakları (yeraltı), tahıl ürünlerinin depolandığı silolar. Dolum ve boşaltım sahalarında.


Kereste, sunta ve mobilya fabrikaları gibi tozlu ve talaşlı imalatı olan ortamlarda.


Şeker ve un fabrikalarında (Toz ortamları). Çimento imalatı yapılan fabrikalarda, bilhassa kapalı alanlarda (Aşırı toz birikimi).


Kimyasal ürünler ve özellikle gübre imalatı yapılan fabrikalarda. Her türlü alkollü içecek imalatı yapılan tesislerde (İmalat ve depolama).


Otomotiv endüstrisinde, boya yapılan bölümlerde. Mühimmat ve barut imalatı yapılan tesislerde (İmalat yerleri ve depolama).


Ham petrol ve gaz pompalama işletmelerinde (Kapalı alanlarda). Uçak tamir ve bakım hangarlarında. Petrol ve sıvılaştırılmış gaz nakliyesi yapan gemilerde. Doğalgaz ve LPG gaz kullanılan ısıtma amaçlı sahalar (kapalı) ve büyük yemekhanelerde.


Bina ve yerleşim birimlerinin ısıtılması amacıyla doğalgaz kazan dairelerinde, aydınlatma, kumanda panoları ve alarm/ ikaz ürünleri.


Her türlü petrol ve petrol ürünlerinin dolum yapıldığı (kara dolum) tesislerinde, aydınlatma, kumanda panoları ve bilhassa araç topraklama cihazları.


Yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerle imalat yapılan sanayi kuruluşları ve tesislerde, imalat sırasında ortaya gaz, yanıcı madde buharı ve parlayıcı toz çıkmakta ve patlamaya müsait ortam oluşturmaktadır. Bu yerlerde kullanılan normal (Ex olmayan) elektrikli malzemelerinin (Elektrik motorları dahil) çalışmaları sırasında ortaya çıkaracağı kıvılcım ve ark, parlamaya ve patlamaya sebep olmakta, telafisi mümkün olmayan can ve mal kayıpları meydana gelmektedir.


Bu gibi işletmelerde, tehlikeli sahalarda ve imalat yerlerinde kullanılacak elektrikli ürünlerin bir özelliği ve farklılığı olmalıdır. Hiç bir şekilde kıvılcım ve ark çıkarmayan ve ürün içine gaz, herhangi bir sıvı sızdırmayan Exproof ürünler kullanılmalıdır.


Exproof ürünler, uluslararası ”Ex ” Standartlarına uygun olarak belli firmalar tarafından üretilir. İmalat yerlerinin ve üretimi yapılan ürünler kendi sınıflarına göre bağımsız test kuruluşları tarafından Ex ve standart uygunluğu test edilip sertifika verilir. Firmanın üretimleri, sertikaları veren kuruluşlar tarafından uygunluğu devamlı olarak denetlenir aksi bir durumda sertifika iptaline kadar karar alabilirler.


Exproof konusunda Dünyada kabul edilen normlar ve standartlar vardır. Üretimler bu standartlara göre yapılır. Bunlar ”EN” 94/9 Standartları, ATEX, IEC ve IECEx ‘dir. Bu norm ve standartlara göre imal edilmiş ürünler, belirlenen tehlikeli sahalarda tam bir koruma sağlayarak kullanılır. Gaz ortamında çalışan Exproof ürünler, içine gaz sızdırmaz ve ürün içinden dışarıya, üründe kullanılan diğer malzemeler de dahil olmak üzere hiç bir şekilde kıvılcım ve ark çıkmaz. Ürünün iç kısmında kullanılan diğer elektrikli malzemeler de zaten ”Ex” özelliklerinde imal edilir.


Eğer işletmede herhangi bir sebepten dolayı yangın ve patlama olursa, Exproof ürünler patlamadan etkilenmez, hasar görmez ve alev almaz, sistemini korur.


Bu yüzden, Exproof ürünlerin tehlikeli imalat yapılan yerlerde ve sahalarda kullanılması, uluslararası standartlar gereği zorunludur.


Exproof ürünler, kullanılacak yerlerin tehlike derecelerine göre sınıflandırılması yapılarak seçilir (Zone 0 /Zone 1 /Zone 2 ve Zone 21/22). Gaz gruplarına göre de sınıflandırma yapılır (IIA / IIB ve IIC gibi).


Aynı zamanda çalışma ortamının hava sıcaklığı, yüzey sıcaklığı sızdırmazlık koruma (basınçlı su, toz vs.) gruplarına göre de sınıflandırılarak değerlendirmesi yapılır (IP grubu ve T grubu).


İnsan hayatı önemlidir. Exproof ürünler, yukarıda bahsedilen imalat grupları ile çalışan işletmelerin kullanacağı zorunlu malzemelerdir. Çalışan personelin bu konuda güvenliğini ve emniyetini sağlamak her işletmenin başlıca görevi olmalıdır.


Çünkü kaybedilen hayatlar geri getirilemez.


Emin KARADENİZ
Teknik Müdür / Exproof Uzmanı
GİRİŞİM ELK. A.Ş
 
Exproof ürünlerin kullanım alanları ve zorunlulukları ile alakalı çok yararlı bilgiler paylaşmışsınız. çok yararlı bilgi paylaşımı olmuş. Elinize sağlık
 
Exproof konusu ülkemizdeki en büyük teknik ve idari karmaşalardan birtanesidir. Şikayet etmeden insan hayatının öneminden dolayı işletmemizi ex yapalım olsun bitsin durumu okadar zorki. Bir yandan İSG kurallarini uygulatmak icin kanunlar koyup öte yandan müteşebbisi rahat bırakın siyasetinde insan hayatı biraz göz ardı ediliyor. Örnek verelim ; Çok paranız var ve duydunuzki Buğday unu imalatında ve paketlemesinde fena kar var. Betonarme binayı kurdunuz , 2 değirmen, 2 elek , 5 tane 150 tonluk silo, elevatörler vs. Teşvikle beraber ( çok paranız olması kaydıyla ) acılışı yaptınız . 2 milyon tl ye bu iş bitti. Ne itfaiye ne belediye, nede teşviği veren hayatında UN PATLAMASINI VE ZONE ORTAM TESPİTİ ni duymadığından dolayı onayı veriyor. ( hem duysa ne olacakki ) sonra birgün fabrikanızı sigortalatmaya karar veriyorsunuz ve bammm. Sigortacı arkadaş zone tespiti yaptır diyor. Sonra 2. Tokat ...ortam dünyadaki birkaç UN SİLOSU PATLAMASI ÖRNEĞİNİN DE DESTEĞİ İLE ZONE 1 çıkıyor. Fabrikamızı atex normlarına göre ex yapalım hadi. 1 tane aydınlatma armatürü 1000 tl. 1 ex piriz 700 tl. Forklift değişecek ex forklift tr de yok. Ex paketleme makinası tr de yok. Anti statik işçi kıyafetleri, anti statik takımlar, ayakkabılar, kapılar, kıvılcım cıkartmayan hersey, yangın hidrantıda isteyecekler tabi. 2000 dönümlük bir arazi yerleşken varsa 500 tonluk hidrantında olacak. ... ya bu ruhsatı başta vermeyeceksin yada böyle şeyleride teşviğe bağlayacaksın.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,834
Mesajlar
930,598
Kullanıcılar
452,662
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst