Extra akıllı(Extra smart)

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,239
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba.

Yeni geliştirilen bir sistem,araştırmacılara otomotiv tasarımına yeni malzeleri entegre etme fırsatı verirken,ayni zamanda üretim sürelerini de kısmayı vaat ediyor.

Avrupa Birliği'nin Pegasus projesinin bir parçası olara Almanya'daki Pfınztal kentindeki The Fraunhofer Instıtute for Chemical Tecnology ICT,otomotiv geliştirme süre ve harcamalarını azaltan bir yazılım geliştirdi.


Pegasus Projesi, Fraunhofer ICT'de çalışan bilimci Timo Huber'in de belirttiği gibi,amacı otomotiv sanayi harcamalarını kısmak,üretim sürelerini kısaltmak ve yeni otomotiv malzemeleri bulmak olan,katılımcı sayısını 23'e çıkarmış bulunan bir ortaklık.

Huber'in akarımına göre,Entegre Tasarım ve Mühendislik koşulları(Integrated Design and Engineering Environment),kısaca IDEE adlı yazılım,üretim gereksinmelerini başarılı biçimde analiz ediyor ve geliştirme sürecinin erken bir aşamasında,en uygun materyallerin kullanımını belirlemeyi başarıyor.Sistem,özel bir veri tabanına bağlı CAD ve CAM yazılım sistemlerini içeriyor.

Örneğin bir arabanın çatı çatı kısmı daha önce kullanılandan farklı bir malzemeyle yapılacaksa,tasarım mühendisleri IDEE sistemine parçanın verilerini giriyorlar,sistem bilgiyi değerlendiriyor ve uygun malzeme ve imalat süreçlerini buluyor.

Parçanın üretiminde kullanılan aletlerin tasarımı için mühendislik kılavuz notları da platformla birlikte sunuluyor.

Proje çerçevesinde IDEE sistemiyle akıllı arabaların tamponuna bugün kullanımda olan standart araba farları yerine LED stop lambaları yerleştirilmiş.Huber'in aktarımına göreyeni tasarım,birbirinden ayrı parçaların sayosını sekizden beşe ve yapım adımlarını da onikiden beşe düşürmüş.

Araştırmacılar,elektrik ileten polimerden yapılma kondüktör yolları kullanarak,malzeme ve harcamadan kısmayı da başarmışlar.Karbon yapılar konektörden LED'lere elektriği iletiyor ve bu da metalik kondüktör yapıları gereksiz hale getiriyor.

LED farlar gibi bileşenler daha hızlı sökülebildikleri için özel bir yapışkan kullanılarak yapıştırılmışlar,Huber'in dediğine göre burada Fraunhofer ICT'de geliştirilmş bir Mikrodalga-aktif yapışkan bağlama sistemi kullanılmış.Mikrodalgalarla uyarılınca da,her bir parça yapışkanlığını yitiriyor ve kolaylıkla sökülebiliyor.Bu parçaların farklı kategorilere ayrılarak etkin biçimde geri dönüşümünün sağlanabilmesi anlamına geliyor.

IDEE halen araştırma aşamasında,ancak basit bileşenler için şimdiden kullanılabiliyor.Huber'in bildirdiğine göre,yaklaşık bir yıl sonra yazılım,araba sanayisine sunulabilir olacak.

Alıntıdır.Asıl kaynak:Mühendis ve Makina Dergisi/Ağustos 2011 sayı:619 ISSN 1300-3402/Teknoloji Dünyası
 

Forum istatistikleri

Konular
129,076
Mesajlar
923,044
Kullanıcılar
451,360
Son üye
warlock4157

Yeni konular

Geri
Üst