merhaba arkadaşlar;
fırın 35-30 dakika çalıştıktan sonra dışarıdaki ana
Sigorta atıyor.Fırını farklı pırizlerde denedim sonuç aynı .Fırın dışında elektrikli alet kullanınca sigorta atmıyor.Fırının servisi ile görüştüm fırın arıza olsa hemen atardı diyor
elektrikçilere danıştım net bir çözüm alamadım.
yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba,sn.salih25.Fırın dışında emsal olacak diğer fazla amper çeken cihazlarla sigorta yine ayni şekilde sürekli atmış olsaydı,direk olarak iç tesisattaki bir zaafiyetten de kuşkulanacaktım.Ancak burada yalnızca tek bir cihaz,yani bir tek fırın için özel bir sigorta atma durumu söz konusudur.O zaman sn. by lent'in üzerinde hassasiyetle de durduğu gibi,rezistansın iç yapısından,dış temaslı bağlantı koşullarından,kısacası fırının toprak hattına göre olan olası kaçak akımlarından (Zamana bağlı bir kaçak akım da oluştuğundan,hem sigorta hem de KAR ayni anda yine atabilir) şüphelenmemiz de gereklidir diye düşünüyorum.
Rezistansın 30-35 dakika sonrasındaki sigortayı attırdığı andaki toprak-faz,toprak-nötr uçları araındaki yalıtkanlık direnci durumunu ölçümlendirip,bir kaçak akım bu aşırı ısınan ve fırının çalışma zamanı ilerlemiş durumunda da ölçümlendirmeniz gerekir.Yalıtkanlık direncinin ölçümünde elinizde eğer bir meger ölçüm cihazı varsa çok daha etkin ölçüm yapılarak rezistans yalıtkanlık direncinin,P-N yani faz ve nötr giriş hattına göre fırın içindeki bu toprak hattına göre yapılarak,her koşulda da çok yüksek omaj değerlerinin okunarak,sigortanın bu özel durumlarında dahi bir kaçak akımı geçirip geçirmediğini,çok yüksek omaj değerlerine sahip olduğu,megerde veya bir avometreyle ölçümde,yüksek değerli omaj ölçümlerinin okunabildiği bu kısımlarında,bir sigortayı tehdit etmeyecek şekilde,normalde çok yüksek olan omaj değerlerini okuyup da görmeniz gerekir.
Bir de otomatlar (Ootomatik sigortalar) mağnetik pensiple ani veya gecikmeli tipte olabilen 2 ayrı fonksiyonunda,çok aşırı yüklerde yük açma işlemini de yaparlar.Sigorta değeriniz,örneğin 16 amper olup da rezistans da 16 amperi net çekiyorsa,bu değer bir de zamanla veya çok çeşitli sebeplerle de artıyorsa,16'A'lık olanını,25 A'lik olanıyla değiştirmeniz,yukarıdaki yalıtkanlık direnci varsayımıyla ilişkili bir sorun da hiç bulunmuyorsa işe de yarayacaktır.Kolay gelsin.