Fan PC ve elektrik üretmek

Bildiğim kadarı ile bobin etrafında mıknatıs döndürülmesi ile az veya çok bi elektrik akımı oluşuyor. Buna göre bilgisyara kasalarında bulunan fanlara elektrik verdiğimizde dönüyorlar malumunuz. Peki bu kasa içine bazen temzilik için basınçlı hava tutuyoruz ve fanlar çok hızlı şekilde dönüyor. bu dönüş bi elektrik kaımı üretmez mi ? ve bu akım anakarta zarar vermezmi ?

Anakarta zararı olmaz çünkü tüm güç bilgisayarın güç kaynağından power supplyden geçemez. dolayısı ile zarar vermez. oradaki diyotlarda takılır kalır.

gelelim 2. soruna. bende onu denedim. deli gibi dönerken bile fanın ürettiği elektrik kaydadeğer bir şey olmuyor 3 5 volt gibi bir şey üretiyor. bunu rüzgar gülü olarak kullanmayı düşünüyorsan hiçbir işe yaramaz
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sn.zodehala öncelikle bu tarz basınçlı hava fanınıza zarar verebilir.(Özellikle rutubetli ise herşeye zararlıdır)

Bu fanlar bildiğimiz basit bir Dc motor gibi olmadıkları için geri gerilim üretmeleri söz konusu değildir. (En azından benim gördüklerim de) Bunlar içlerinde elektronik devre barındırmaktalar. üretmiş olsalar dahi sanırım anakart üzerinde bunun için bir önlem alınmıştır.

iyi paylaşımlar
bize okulda ilk öğretilen şeylerden biri manyetik alan içersin de kalan bir iletkende enerji indüklenir mıknatıs ve iletken varsa ve bunlardan biri hareket ediyorsa enerji üretiliyor demektir.

fanı bilgisayardan çıkarıp diyotu söksek rüzgar enerjisinden normal olarak 12v üretebiliriz öyleyse di mi?
birde 1kw alternatör bir evin ihtiyacını karşılar mı??
hangi dc motor olursa olsun verdiğin gücü rotoru çevirerek geri alamassın bir evin genelde elektrik projelerinde gördüğüm değer 10 kw ile 15 kw arası ama tabi bukadar güce ihticacın yok senin bu söylendiği gibi evdeki cihazlarının değerlerine bağlı hepsine tek tek bak ve çıkan sonuca göre hareket et yani sonuçta bu cihazların hepsi birlikte çalışmıyacak ama sen yinede en kötü ihtimali ve cihazların değişeceğini veya ek cihazlar kullanabileceğini hesaba kat
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
fan pc den elektrik üretmek ile ilgili bir şeyler yazacağım. Asenkron motorlarda statora ve ya endüvi kısmına elektrik uygulandığında motorda bir gerilim indüklemesi meydana geliyor bu da motoru ya döndürüyor ya da motordan enerji almamızı sağlıyor. Pc deki fanı, pcyi çalıştırmadan hava tuttuğunu varsayarsak bence herhangi bir gerilim indüklemesi olmaz. Çünkü motorun statoruna veya rotoruna uygulanan bir gerilim söz konusu değildir. Bu da gerilim oluşturmaz. Bende hep bu şekilde temizliyorum. Ama elektrik süpürgesiyle içini çektiriyorum şimdiye kadar hiçbir sıkıntım olmadı.
 
Kasadaki fanı çıkarın. elektrikli süpürge ile veya hava makinası ile çevirin. sonra da bir multimetre ile ne kadar elektrik ürettiğini ölçebilirsin. şu anda elimde 2 tane kasa fanı var. arkasına 1 adet flopyden söktüğüm led var. çevirip rahatlıkla yaakıyorum.

ama rüzgarın döndürmesi ile hiçbirşey olmuyor. çok hızlı çevirmen lazım...!!!
 

Forum istatistikleri

Konular
129,550
Mesajlar
927,845
Kullanıcılar
452,166
Son üye
özgür çetin14

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst