fancoll devri yükseltmek

izmirhakan

Üye
Katılım
26 Ara 2007
Mesajlar
22
Puanları
1
Selamlar.işyerimizde çok sayıda fancoll var.Bir çoğunda deviri çok yavaş üflüyor.Daha önceki işyerinde fancoll devrini yükseltmek için bağlantı şeması vardı.Şuan devri yükseltmek için bağlantı çeması yok ve bulamadım.Bağlantı şeması olan varsa paylaşırsa çok sevinirim.İlginiz için çok teşekkürler.
 
örnek devreyi ekledim aşağıda bakabilirsin başka sorun varsa cevaplamaya çalışırım ekteki çizimde ayrıca açıklamalarda mevcut . kolay gelsin

ayrıca bazı uygulamalarda termostat 3 kademeli olmasına karşın kullanılan motorlar 6 kademeye kadar çıkabiliyor. kullanıcı motor soketinden istediği ucu istediği kademeye bağlayabiliyor. şekilde de anlattığım gibi ortak uç ile arasında en az direnç gösteren kademeyi bulup onu bağlarsan elde edebileceğin en yüksek hızı alırsın.

ayrıca illaki bir termostada da gerek yok pako şalterlede yapabilirsin. yada en hızlı kademeyi direk te bağlayabilirsin. bu sana kalmış....

ergbi0.jpg
 
Gönderdiğin şema için teşekkürler kertenkelebek.Benim istediğim renk kodlarıyla klemens bağlantıları(termostat ve motor ) idi.Diğer sorunum işyerimiz 3 blok halinde ve hepsi eşit ısınmıyor.Isıtma pompaları ve kazanlar yeterli.Sistem sürekli hava yapıyor.Verimi artırmak için neler yapabilirim.
 
bizdede aynı sorun vardı binanın bir kısmı ısınırken diğer kısmı hatlarda hava olması sebebiyle sulu peteklerde akış meydana gelmemesinden dolayı bu kısımları ısıtmakta zorluk çekiyorduk. hatta benim ofisimde bu ısınmayan kısımlar içerisindeydi ;D burada sorun eğer ısıtma sistemi yeterliyse tamamen hatlardaki havadan kaynaklanıyordur. bu havayı sadece radyatörlerin üzerinden almak yetmiyor. su hatlarının belli noktalarında hatta oluşan havanın atılabilmesi amacıyla sibop şeklinde düzenekler vardır. bunlar genellikle otomatik olup kendi kendine havayı boşaltırlar. isimleri aklımda değil zira mekanikçi arkadaşlar ilgilenir bizde bu konularla. hatlardaki bu düzenekler zamanla işlevini yitirebilir bu nedenle otomatik boşaltma yapamaz. bizim mekanikçi arkadaşlar bunları manuel olarak elle müdahale ederek hattın havasını aldılar. bu işlemi birkaç noktadan yapmak lazım. bundan sonra yıllardan beri ısınmıyor diye şikayet edilen benim ofisim adeta cehennem gibi oldu. şaka yapmıyorum bulunduğum ofiste fanı 2. kademede filan unutursak sabah geldiğimizde içeriye giremiyoruz o denli sıcak olmaya başladı. gündüz fanı çalıştırmaya bile gerek kalmıyor artık. dediğim gibi sorun hatlardaki hava ama bunu birkaç yerden dediğim düzenekler vasıtasıyla almanız gerekiyor. ayrıca motor ve termostat renk kodlarını istemişsiniz ama şöyle söyliyeyim biz birkaç firmadan fan ve termostat alıyoruz inanın hiçbiri aynı değil herkez kendi standardını yapmış görünüyor :D bu nedenle ölçü aleti ile ölçüp monte etmeniz daha sağlıklı olur. sizlere kolay gelsin diliyorum umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
iki tür fancoil motoru vardır.
1:motordan 6 kademe sargı kablosu çıkan
2:üzerinde kademe kömürü bulunan
hangisi olduğu önemli kablo renklerinide gönderirsen sana daha iyi yardımcı olurum
 
Arkadaşlar merhaba ketenkelebek arkadaşımın şemasından faydalanarak kabloların ohm'aj farklarını ölçü aleti ile devirlerini yani sargılarını bulabilirsin.
Ölçü aletinin probunu mevcut bağlı kablolarının birisine (nötr olabilir ) diğerinide diğerine (faz gelen uca ) değdirdiğinde belli bir omaj göreceksin,nötr ucunu sabit tut diğer boşta kalan kablolardan birisine değdirdiğinde omaj değeri küçülüyorsa yüksek devirdir,büyüdüyse mevcut devirden düşük devirdir.Boşta kalan diğer ucuda aynı yöntem ile ölçümünü yap.
Kolay gelsin.
 
dolaşan su tesisatının en yüksek noktalarına hava prüjörü atarsan sorunu çözersin
şünuda belirteyım ölçü aleti ile sargıları karıştırma muşterek sargı ve yardımcı sargıya dikkat et
 
Kardeşler bende bişeler yazim bari..;)
Çalıştığım firmada da yaklaşık 200 tane fancoil var. biz düzenli olarak hersene bakım yapıyoruz. Bu bakımları size madde madde yazayım belki yardımcı olurum.
Unutmadan bizim fancoil sistemi kışın ısıtma, yazın soğutma yapıyor. tabi bunu biz ayarlıyoruz. istersek suyu chiller hattında istersen buhar eşanjöründen çeviriyoruz.
Yıllık bakımlar ;
-Tüm hattaki su boşaltılır.
-Emniyet ventilleri sökülüp test ve bakımları yapılır.
-Pompalar sökülüp rulman ve bağlantı parçaları kontrol edilir.
-Pompa sabitleme vidaları Yüksek ısıya ve çok düşük ısılara dayanıklı Gress ile yağlanıp montajı yapılır.
-Hatlarda bulunan ChekValf ler sökülüp bakımları yapılır. yay mekanizması kontrol edilir.
-Oransal vanalar, Kelebek vanalar, termo elemanlar kontrol ve kalibre edilir.
-Bütün fancoil lerin radyatörleri temizleme solüsyonu ile hava kanalları temizlenir.
- Radyatör lerde ters yıkama yapılır.
-Fancoil G4 hava filtreleri yenisi ile değiştirilir.

umarım işlerinizde size yardımcı olur.
 
Sayın Hakan,
Isıtma devresinde oluşan havanın tahliyesi sayın dema79' un da belirttiği gibi sistemdeki en üst noktaların tamamına otomatik purjör konması halinde çözülecektir. Ayrıca kazan dairesinde ana dağıtım ve toplama hatlarına da hava tüpü ve otomatik purjör koyarsanız sistemi daha da rahatlatmış olursunuz.
Saygılarımla...
 
Herkese selamlar, arkadaşlar COLIBRI 14 oda termostad aldım, kombim BAXI 240i bağlantısı biraz karışık geldi, bu konuda yardımcı olacak varmı, şema vs detaylı gösterebilirse memnun olurum, ha diyeceksinizki çağır bir servis bağlasın, bunu yapmamak için sizlerden yardım istedim. Teşükkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,680
Kullanıcılar
452,679
Son üye
kenan7777

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst