Farların titremesini önlemek için kapasitör

Biraz durum rahatlasa sıfır bir alternatör alıp elden geçireceğim birşeyleri, şimdilik verilen tavsiye ve talimatlarla regüle etmeye çalışacağım durumu.

Gün içinde yollamaya çalışacağım
Önce şu testi yapın:
Motor çalışırken ve Far yanarken, akü uçlarında multimetreyi AC Volt konumuna alıp ripple ölçün, hatta daha iyisi, osiloskopla baksın. Buradaki görüntü neredeyse bütün derdinizi çözer.

Alternatörün çıkma ve orijinalden 5 A düşük olması tek başına bu titremenin sebebi değildir.
Aalternatör diyotlarından birinin arızalı olması, regülatör veya şase/akü bağlantılarındaki direnç çok daha önemlidir.

Özet olarak
1. Şase bağlantıları ve Akü + bağlantısı düzgün mü? kontrol edin, yukarıdaki ölçüm ve bağlantılar iyi ise;
2. Diyot ve kondansatör bağlantısı sadece 1 farda deneyin, kondansatörlerin en az 10.000uF 25V olması gerekir.
Kondansatörün (-) ucunu Far şasesine (yakın) monte edin. Kondansatörleri ısıdan uzak tutun

schottky_2.webp

Kolay gelsin

Mehmet abi, atölyede aradım taradım 25v 2200цf birkaç tane çıkma ama sağlam kapasitör buldum ve onunla test ettim, epey bir toparladı. Önerdiğiniz diyottan ve yüksek değerli kapasitörden sipariş verdim gelmesini bekliyorum, elime ulaşınca tam bilgisini vereceğim abi. Şimdilik beklemedeyim, test edip buraya yazacağım. Çok sağolun 🙏

Mehmet abi, atölyede aradım taradım 25v 2200цf birkaç tane çıkma ama sağlam kapasitör buldum ve onunla test ettim, epey bir toparladı. Önerdiğiniz diyottan ve yüksek değerli kapasitörden sipariş verdim gelmesini bekliyorum, elime ulaşınca tam bilgisini vereceğim abi. Şimdilik beklemedeyim, test edip buraya yazacağım. Çok sağolun 🙏
Selamlar
Eski PC PSU'sundan benzer bir diyodu temin edebilirsiniz.

Akım arttıkça daha büyük kapasiteli kondansatör istiyor.
DC direnci düşük 100mh şok bobinide 0.1-0.3 ohm gibi konulmalı ama düşük frekanslarda boyutları çok büyük oluyor.
3 kg filan olur ağırlığı.:)

Akumulatorun sorunlu olabilir. Devasa bir kapasitor gibi davranmasi gerekirken alternatorun ripili ile basedemiyor gibi gorunuyor.

Diyod kapasitor eklentisi bu sorunu cozer ama asil sorun hala devam edecek.

@Bunalmış alternarnatörde var bi iki öksürme durumu. Aküyü ölçtürmüştük akü sağlığı iyi demişti kontrol eden kişi. Bir süre idare etmesi gerek beni, sonra alternatör akümlatör çift olarak değiştirebilirm. Aklımda ECU değiştirmek bile var, yerim olmadığı için rahat çalışamıyorum epey bi yağmur var. Yoksa ecu yu da bir kontrol etmek istiyorum, kuru mu sağlammı diye.

Araçta elektrik sisteminde yanan farlar ve gösterge ışıklarının hafifçe yanıp sönmesinin nedenleri şunlar olabilir:
  • Akü veya şarj dinamosu (alternatör) sorunları. Akü bitmiş veya ömrünü tamamlamış olabilir, akü kutup başlarında oksidasyon olabilir ya da şarj dinamosunda arıza olabilir. otoyedekmarket.comcitroenmarket.net
  • Sigorta kutusu ve rölelerde arızalar. Sigortalar yanmış veya röleler arızalanmış olabilir. otoyedekmarket.comcitroenmarket.net
  • Far ve aydınlatma sistemleri arızaları. Ampuller yanmış, kablolarda kopukluk veya kısa devre olabilir. otoyedekmarket.comcitroenmarket.net
  • Merkezi kilit ve cam motoru arızaları. Kablo kopması, düğme oksitlenmesi veya motor sargısının yanması gibi sorunlar olabilir. otoyedekmarket.com
  • Gösterge paneli ve elektronik beyin (ECU) problemleri. Yazılım hatası, sensör arızası veya elektronik bileşenlerde kısa devre olabilir.
Bu tür sorunlar, profesyonel bir servis tarafından kontrol edilmeli ve giderilmelidir.

Bu noktaya kadar alıntıdır: Yapay zaka

Merhaba. Diyot- kondansatör ilavesi bu ciddi sorunu tam kökünden çözemeyip biraz olsun azaltacaktır, ağrı kesici tüm ilaçların geçici olan bir etkisi gibi.

Kendi fikrime göre; üstteki bu nedenlerden "sigorta kutusu ve rölelerdeki arızalar" başlığı bu olaya en yakın neden olarak bana geldi. Sigorta kutusundaki sigorta baskı devre kartının altındaki lehimleri büyüteçle gözleyip soğuk lehim, mevcut lehimlerde aşırı kararma, yanma, karama, vb. anormallikler olup olmadığına bakın. Rölelerin iç kontaklarında akım geçirme sıkıntıları bulunup voltaj dalgalanmaları örneğin far rölesiyle farlara akım iletilirken röle kontaklarının kötü iç temaslarıyla (röle iç kontak temasıyla) da oluşabilir. Bu konuda sorunlu olan her elektrik tüketici birim (far, göstergeler, vb.) için bundan sorumlu olan rölelerinin detaylı kontrolü ve gerekirse bu röle kontaklarının sökülüp araçtan bağımsız röle kapakları üstten çıkarılıp test edilmelidir.

Not: Araç şasesindeki akünün - (şase) kutbuyla araç motor kısmında yapılan şönt topraklama iletkenlerinin mevcut bağlantılarının gevşemesi, gevşeyen noktalarda aşırı ısınmalara (istenmeyen güç kayıplarına) neden olup far lambaları gibi fazla güç çeken tüketicilerin normalinden daha sönük yanmasına neden olabilir. Oluşan bu güç kayıplarıyla far ve kokpit ışıkları, vb normalinden daha zayıf yanabilir. Ancak araç akü-alternatör ortak çıkış voltajında doğrudan bir voltaj dalgalanmasına neden olamazlar, kendi deneyimlerime göre. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Yağmurlar dinsin bakacağım kontrol edeceğim, notlarımı aldım 🙏

Forum istatistikleri

Konular
133,413
Kullanıcılar
459,379
Son üye
Yasin Kuru
Geri