Ölü elektrik, statik elektrik, ölçü aletleri ve kontrol kalemi ile görülür. Zararlı değildir. İçin rahat etsin istiyor san akkor ampul ile kontrol edebilirsiniz ve göreceksin ki yanmayacak ve bosalacaktir.Anladım hocam teşekkür ederim. kesintiden önceki biriken Statik(ölü) Elektrik uzun süre kalabilir diyorsanız bu konuyuda dikkate almakla birlikte musait zamanda tekrar fazları kestirip toprak kontrolu yapıp biriken elektrik varsa boşaltacagım ve öyle deneyecegim. o sırada aksi durum söz konusuysa onlarıda kontrol ettiririm.. Kaçak ve arıza (nötr kopması ,topraklama skıntısı) gibi olguların dışında ihtimal düşünmememin sebebi yaşdıgımız bölgede (mersin) hiç böyle birşeye denk gelmemem evlerın çok eski olmaması tesisatlarında yeni olmasından dolayı. mesala şuanki oturdugumuz bina max. 5-6 yıllıktır ve genelde elektrik tesisat sorunu yaşamayız istanbul evleri gibi.
olabilecek sorunların kaynagı ise istisna durumlar harici ; Topraklama, sıfırlama, ve Rutubet kaynaklı olabılırdı.
Velhasıl teşekkür ederim. Bu statik elektrıgide göz önunde bulundurup bi test yapacagım..
Bak güzel insan, ben AC den anlamam, ama bildiğim birşey var, tüketimi sağlayan voltaj değildir, çekilen - tüketilen amper belirler. Oradaki voltajin olmasının onlarca sebebi olabilir, ama statik- boş işe yaramaz, saati calistirmaz, bir lambayı bile yakamaz ve sen soruyorsun saat calisiry mı diye. Bence çalışmaz sence çalışır mı?Hocam cevaplar için teşekkür ederim.Yorduk sizi zahmet oldu .
Cevap 2 'de
"...bu durumda kontrol kalemiyle uzatmanın priz içindeki bu toprak ucunda statik Elektrik ölçülüp görülemez." demişsiniz fakat ben dediğim gibi avometreyle ölçüyorum ve 130v civarı .. üstelik asıl kafama kurcalayan ise fazlar kesik oldugu halde L,N,P hatlarının hepsinde enerji olması.
Cevap 3'de ise
"Hayır, faz uçları bu şekilde tamamen boşa alındığında, otomatlar sadece fazı kestiğinde, bu devrede sadece nötr hattı kablosu kalsa teorik olarak sayaçta güç harcanamaz." Sayacın güç harcamasından (faturalandırmasından) ziyade daireye enerji gelme (Lnp hattında gördüğüm 130v gibi) durumu söz konusu olurmu anlamında sormuştum.
Bu arada ölü elektriğin toprakta veya nötr de şarj ve deşarjı neticesinde oluşacak enerji miktarının (kaideye alınmayacak şekılde milivatt seviyelerinde olsa dahi ) sarfiyat yapması söz konusumudur diye konudan bağımsız olarak merak etmiştim.(transformatör gibi) sizin açıklamarınızdan anladıgım kadarıyla ise ;
Ben olaya , su tesisatında olacak bir damla kaçak mantıgıyle bakmışım (damlaya damlaya)
Sizden anladıgım , bu açığa çıkan damlacık ise soğutucu sıcak havada soguk şişenin yahut sogutucuların klımaların vs yoğunlaşmadan ötürü biriken damlacıklar misali ne şişedeki üründen eksilmesi nede sogutucu içerisindeki gazdan götürmemesi mantıgı gibi mantıken kabaca. (biraz çocukca örnek oldu ama)
Açıkcası hernekadar böyle bir örnek sunsamda elektrik enerjisisi su veya baska bırsey ıle kıyaslanamayacagından ben herşekilde üzerine durulası ve şayet yok ise araştırılması gereken bir konu oldugunu düşünüyorum. Bir enerji sarfiyatı var ve çok çok düşük oldugu için yada dogru ölçülemediği için mi kaideye alınmıyor. yoksa ölçülmüştür ve kesinlikle yoktur ,kullanılabılecek bir enerji de değildir gibi kesin bilgi varmıdır bilmek isterdim. Yahut enerji sarfiyatından ziyade elektronık aletler ,sağlık yad baska konularda ne gibi olumsuz etkileri vardır gibi..
Sn. binbaşı bu arada kusura bakmayın ben sormak istediğimi ilk konuda sordum cevapları aldım. bu son sorduklarım ekstraya girdi ve her soru/cevapta aklıma gelen yeni fikir/soru ve acabalar ... cevap vermek zorunda değlsiniz. Teşekkür ederim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?