Faz, Nötr, Toprak Enerji sorunu ?

aLiqueL

Üye
Katılım
2 Şub 2011
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
35
Ustalar Merhaba,
Eskiden hızlı ve şevkli ":)" olduğum konularda eskisi gibi odaklanamıyor ve çözüme çok geç ulaşıyorum.(şuan soracagım soru gibi) Konuya Vakıf ustalar zaten Sorunuma zaten nokta atışı yapacaklardır. O yüzden yardımlarınız beklıyorum teşekkur ederim.

Yeni taşındığımız dairenin Elektrik aboneliği ev sahibi üzerine olunca onun borcundan dolayı kesildi ve bizde yeni abonelik için başvurduk.Bu 2 günlük süre zarfında elektrik Fotoğraftan görüneceği üzere sayaçlardan enerji kesildi. Fakat ;
bu Sayaçta 3 Fazında kesik oldugu süre boyunca Ev içi FAZ, NÖTR VE TOPRAK'ta enerjinin yanı sıra bilimum Elektronik aletler(davlumbaz kombi buzdolabı bulasık makınesı. vs herşey.) hatta evye musluk ve mermer tezgah :) velhasıl bir kaçak söz konusu ve öçtüğüm kadarıyla 130 v civarı ... Özetlersek ;

Trifaze Sayaç > 3Faz Bağlı Değil > Nötr Bağlı > Toprak Bağlı > Sayaç Şalter inik(Açık) >Kaçak akım kalkık(kapalı) L,N,P ENERJİ VAR (130v)
Trifaze Sayaç > 3Faz Bağlı Değil > Nötr Bağlı > Toprak Bağlı > Sayac Şalter Kalkık (kapalı) > Kaçak akım kalkık(kapalı) L,N,P ENERJİ YOk (sanırım akıyor)
Kısaca özetlersem durum böyle. 3 faz sökükken Devreyi tamamlanmadıgında yani şalterler inik(açık) ken dolaşımda enerji oluyor. devreyi tamamlarsak ev için enerji yahut kaçak görünmüyor.

sayac.jpg


Teşekkur ederim şimdiden...
 
Bu kaçak akım normal bir faz kaçağı değil de mutlaka statik (ölü) Elektrik kaçağıdır, tüm bu anlatımlarınıza göre. Toprak hattı zayıf veya topraklanma ucu boşta ise statik elektrik sözü edilen ve toprak hattını kullanan tüm cihazlarda, makinelerin metal gövdesinde birikir, deşarj olmaya da muhtaçtır. Siz de bir avometreyle bunu 130 volt civarında ölçüyorsunuz, kendi görüşüme göre. Bu ölçtüğünüz elektriği veya bu şekilde oluşmuş tüm statik elektrikleri direk kabloyla sağlıklı bir toprak hattı ile birleştirdiğinizde kaçak akım rölesi, otomatlar atmıyorsa % 100 netlikle statik elektriktir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Sn. BinBaşı teşekkür ederim cevap için.
Açıkcası benım sorunumdaki ölü Elektrik mantıgını tam idrak edemedim .Ölü elektrik örneklerine şöyle bir bakınca manyetik alanlar, kablo ezilmeleri,kopukluklar, kaçaklar vs gibi sorunlar ve çoğunun ortak özellıgı bir enerji olması hatta. Fakat benım sorunumda fazlar bağlı olmamasına rağmen mevcut ölü elektirik nerden gelebilir ?
Diyelim Enerji var iken cihazların kasasında kapasitöründe biriken bu yük nekadar süre depo kalır tahmini ?
Zira 2 günden aşkın FAZ'lar kesik idi. ve bu süre zarfında Topraktan, nötr'den akmasa defalarca ben test amaclı elımı vurdum cıplak ayak üzerimden aktı. avometreyle ölçümler yaptım L,N,P ve evye musluk tezgah arası. boşalması gerekmezmiydi.

"Toprak hattı zayıf veya topraklanma ucu boşta ise statik elektrik sözü edilen ve toprak hattını kullanan tüm cihazlarda, makinelerin metal gövdesinde birikir" Toprak hattını kullanandan kasıt komşularıda kast edıyorsunuz değilmi? yani fazım baglı olmamasına ragmen onlardan gelen elektrıgımı bırıktırıyorum (gerçi bu kaçaga girer ama bilemdim)

Dediğim gibi 3Faz da baglı değil ve L,N,P hattının hepsinde enerji vardı kontrol kelamıde aşırı yanıyordu.

teşekkur ederım
 
Evet, fazların tümü inik (şalterler kesik iken ) statik elektriğin asıl geliş kaynakları olarak onu da ilave etmeyi unutmuştum. Çünkü toprak hattı yakın komşu dairelerden, onların toprak hattına bağlı tüm toprak hattı kullanan cihazları üzerinden de gelebilir, bu düşündüğünüz doğrudur ve forumda buna benzer şekilde ayni konu başlığını açanlar sayıca çok olmuştu. Statik Elektrik, örneğin çamaşır makinesi tamburunun dönmesi sırasındaki iç sürtünmeyle, çok yakın elektrik kablolarından geçen ve onların değişken (AC) elektriksel alanıyla elekromağnetik indüksiyonlarla, vb. oluşabildiği gibi, musluk, batarya, vb. toprak hattı üzerinden evin topraklama hattı oldukça zayıf olduğunda yakın komşuların makineleri üzerinden elektrostatik yükler ortak olarak toprak veya musluk, vb. bağlantıları ile metalik yüzeylerde yerleşip bir süreliğine birikebilir.

Normal elektrik gibi akıp gidemediği ve uzun zaman da topraklanmadığında bu yüzeylerde uzun da kalabilir, kısmen bir topraklama alıp evin temeline deşarj alması uzun zamanları da alabilir, daha kısa zamanda deşarj da olabilir, bu o anda deşarj için uygun olan o anki şartlara direk bağlıdır. Kolay gelsin.
 
Anladım hocam teşekkür ederim. kesintiden önceki biriken Statik(ölü) Elektrik uzun süre kalabilir diyorsanız bu konuyuda dikkate almakla birlikte musait zamanda tekrar fazları kestirip toprak kontrolu yapıp biriken elektrik varsa boşaltacagım ve öyle deneyecegim. o sırada aksi durum söz konusuysa onlarıda kontrol ettiririm.. Kaçak ve arıza (nötr kopması ,topraklama skıntısı) gibi olguların dışında ihtimal düşünmememin sebebi yaşdıgımız bölgede (mersin) hiç böyle birşeye denk gelmemem evlerın çok eski olmaması tesisatlarında yeni olmasından dolayı. mesala şuanki oturdugumuz bina max. 5-6 yıllıktır ve genelde elektrik tesisat sorunu yaşamayız istanbul evleri gibi.
olabilecek sorunların kaynagı ise istisna durumlar harici ; Topraklama, sıfırlama, ve Rutubet kaynaklı olabılırdı.

Velhasıl teşekkür ederim. Bu statik elektrıgide göz önunde bulundurup bi test yapacagım..
 
Anladım hocam teşekkür ederim. kesintiden önceki biriken Statik(ölü) Elektrik uzun süre kalabilir diyorsanız bu konuyuda dikkate almakla birlikte musait zamanda tekrar fazları kestirip toprak kontrolu yapıp biriken elektrik varsa boşaltacagım ve öyle deneyecegim. o sırada aksi durum söz konusuysa onlarıda kontrol ettiririm.. Kaçak ve arıza (nötr kopması ,topraklama skıntısı) gibi olguların dışında ihtimal düşünmememin sebebi yaşdıgımız bölgede (mersin) hiç böyle birşeye denk gelmemem evlerın çok eski olmaması tesisatlarında yeni olmasından dolayı. mesala şuanki oturdugumuz bina max. 5-6 yıllıktır ve genelde elektrik tesisat sorunu yaşamayız istanbul evleri gibi.
olabilecek sorunların kaynagı ise istisna durumlar harici ; Topraklama, sıfırlama, ve Rutubet kaynaklı olabılırdı.

Velhasıl teşekkür ederim. Bu statik elektrıgide göz önunde bulundurup bi test yapacagım..
Ölü elektrik, statik elektrik, ölçü aletleri ve kontrol kalemi ile görülür. Zararlı değildir. İçin rahat etsin istiyor san akkor ampul ile kontrol edebilirsiniz ve göreceksin ki yanmayacak ve bosalacaktir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sn. Paskomya sizede teşekkür ederim.
Ayrıca kontrol kalemi, avometre, ve elle denemelerım oldu fakat elektrikler kesik ve karanlık oldugu için hernakadar aklıma gelsede ampulle o an deneyemedım. sabah erkendende Dağıtım firmasını iş üstünde yakalayamadan açmışlardı. Fakat hernekadar zararsız olasada üstünde durulması gereken ve olmaması gereken bir durum diye düşünüyorum. illaki yöntemleri vardır. Misal ben köy evi yahut inşaattan bir ev alma durumumuz olursa kısmetse, tesisatı baştan aşağı kendim döşemeyi ve bu hatların her birini ayrı olmak suretiyle bilindik kablo borularının dışında pvc gibi etli yanmaz bir boru ile modüler/portatif tarzı döşeme fikri içerisindeyim.Zira mevcut bu sistem ne estetik ne sağlıklı nede ulaşılabilir görünüyor. 100 yıldır aynı sistem aynı mantık. aynı hata ve sorunlar.

Son olarak sormak istediğim, bu statik birikmesi/oluşumu Ç. makinesi gibi elektronık aletler, diğer dairelerden gelenler vs birçok sebebten olabilmesi bi yana kafama takılan ise Madem Kabloların bir arada bulunması manyetik indüklenmeye sebebiyet veriyor ise ( L+N=P ) toprak hattında yahut nötr de oluştuktan sonra akıp giden bu akım nasıl oluyorda sarfiyata sebep olmuyor ? transformatörlerdeki sekonder sargı örneği gibi neticede fiziksel olarak devreye dahil değil ve gerekli enerjiyi indüklenme ile primerden almıyor mu ? bu bi sarfiyat değilmidir ?
Bu arada şimdi tekrar gönderdiğim fotoya baktımda Yanlış bilmiyor isem gördüğüm kadarıyla eleman benim daireden gelen FAZ uçlarını kesmiş fakat nötr bırakmış dogrumudur ?
Şayet böyle ise enerji olan FAZLAr sayaça ordand NÖTR ile Daire içerisine Enerji gelme durumu varmıdır ?

Normal şartlarda Sayaca gelen enerji olan FAZLARI kesmesi gerekmezmiydi ?
 
Son düzenleme:
Merhaba. Cevaplar;
1-Kabloların bir arada bulunması manyetik indüklenmeye sebebiyet veriyor ise ( L+N=P ) toprak hattında yahut nötr de oluştuktan sonra akıp giden bu akım nasıl oluyorda sarfiyata sebep olmuyor ?

C: 1- Güç değeri olarak bunun tam bir karşılığının olmadığı genellikle kabul ediliyor, örneğin bir kondansatör plakalarındaki + ve – yüklerin deşarjı şeklinde değil sadece tek cins (+ veya -) yüklü deşarjın geçişi olduğu bunun asıl nedeni olabilir. Peki, ben size daha ilginç bir soruyu sorayım o zaman; DC'deki - kutbu, AC'deki bir ucu toprağa nötr yapmak amaçlı birleştirip toprakladığımızda dünya toprağına bu yüklerden hiçbir bir kayıp olmuyor da neden + veya - yüklü statik Elektrik yükleri bu dünya toprağıyla kolayca deşarj olup anında da yok olabiliyor? Bunun nedeni statik elektriğin sadece tek yüklü olması, iletken veya plastik yüzeylerde kolay birikebilme özelliği gösterip dünya toprağıyla temasla tüm bu yüklerin kolayca da toprağa akıp geçebilmesidir. Olaya bir de bu açıdan bakılırsa statik elektriğin bu deşarj davranışı daha kolay anlaşılabilir.

2-Transformatörlerdeki sekonder sargı örneği gibi neticede fiziksel olarak devreye dahil değil ve gerekli enerjiyi indüklenme ile primerden almıyor mu ? bu bi sarfiyat değilmidir ?

C: 2- Hayır, tek elektrik cinsli (kutuplu) bir statik yüke sahip olduğu için kapalı devreli trafo primer/sekonder devresine, motor devresine, vb. tek kutuplu olarak metal gövdelerde, yüzeylerde, vb. kaldığından bu kapalı devreye dahil olmuyor. Oluşması ise motor, trafolardaki gibi mağnetik akının iletkenlerde ani değişimiyle değil tek fazı taşıyan tek bir kablonun bu elektriksel alanları, iletkenden akan akımın oluşturduğu elektriksel mağnetik alanlarla normal indüksiyon akımları oluşumundan biraz daha farklı olarak oluşuyor. Buna iyi bir örnek olarak topraklı uzatmalı bir prizin bu topraklı fişini topraksız bir prize takınca bunu zaten kendiniz görürsünüz. Topraksız prizde toprak hattı ucu boşta kalıp faz kablosuyla yan yana bulunup toprakla birleşik olmadığında statik elektrik boştaki toprak kablosu içinde üretilip taşınır, kontrol kaleminin ölçüm ucuyla bu ölçülüp görülebilir. Topraklı prize bu topraklı uzatmayı taktığınızda ise evin toprak hattıyla elektromağnetik indüksiyonla oluşan statik elektrik deşarj olur, bu durumda kontrol kalemiyle uzatmanın priz içindeki bu toprak ucunda statik elektrik ölçülüp görülemez.

3-Bu arada şimdi tekrar gönderdiğim fotoya baktığımda yanlış bilmiyor isem gördüğüm kadarıyla eleman benim daireden gelen FAZ uçlarını kesmiş fakat nötr bırakmış doğru mudur ? Şayet böyle ise enerji olan FAZLA sayaça oradan NÖTR ile daire içerisine enerji gelme durumu var mıdır ?

C:3- Hayır, faz uçları bu şekilde tamamen boşa alındığında, otomatlar sadece fazı kestiğinde, bu devrede sadece nötr hattı kablosu kalsa teorik olarak sayaçta güç harcanamaz. Nötr-toprak arası gerilim istisnai olarak çok fazla olup toprağa istenmeyen nötr-toprak arası geçiş kaçaklarında cüzi harcanma olabilir, bunu da sayaç tespit etmeyebilir. Kolay gelsin.
 
Hocam cevaplar için teşekkür ederim.Yorduk sizi zahmet oldu .

Cevap 2 'de
"...bu durumda kontrol kalemiyle uzatmanın priz içindeki bu toprak ucunda statik Elektrik ölçülüp görülemez." demişsiniz fakat ben dediğim gibi avometreyle ölçüyorum ve 130v civarı .. üstelik asıl kafama kurcalayan ise fazlar kesik oldugu halde L,N,P hatlarının hepsinde enerji olması.

Cevap 3'de ise
"Hayır, faz uçları bu şekilde tamamen boşa alındığında, otomatlar sadece fazı kestiğinde, bu devrede sadece nötr hattı kablosu kalsa teorik olarak sayaçta güç harcanamaz." Sayacın güç harcamasından (faturalandırmasından) ziyade daireye enerji gelme (Lnp hattında gördüğüm 130v gibi) durumu söz konusu olurmu anlamında sormuştum.

Bu arada ölü elektriğin toprakta veya nötr de şarj ve deşarjı neticesinde oluşacak enerji miktarının (kaideye alınmayacak şekılde milivatt seviyelerinde olsa dahi ) sarfiyat yapması söz konusumudur diye konudan bağımsız olarak merak etmiştim.(transformatör gibi) sizin açıklamarınızdan anladıgım kadarıyla ise ;
Ben olaya , su tesisatında olacak bir damla kaçak mantıgıyle bakmışım (damlaya damlaya)
Sizden anladıgım , bu açığa çıkan damlacık ise soğutucu sıcak havada soguk şişenin yahut sogutucuların klımaların vs yoğunlaşmadan ötürü biriken damlacıklar misali ne şişedeki üründen eksilmesi nede sogutucu içerisindeki gazdan götürmemesi mantıgı gibi mantıken kabaca. (biraz çocukca örnek oldu ama)

Açıkcası hernekadar böyle bir örnek sunsamda elektrik enerjisisi su veya baska bırsey ıle kıyaslanamayacagından ben herşekilde üzerine durulası ve şayet yok ise araştırılması gereken bir konu oldugunu düşünüyorum. Bir enerji sarfiyatı var ve çok çok düşük oldugu için yada dogru ölçülemediği için mi kaideye alınmıyor. yoksa ölçülmüştür ve kesinlikle yoktur ,kullanılabılecek bir enerji de değildir gibi kesin bilgi varmıdır bilmek isterdim. Yahut enerji sarfiyatından ziyade elektronık aletler ,sağlık yad baska konularda ne gibi olumsuz etkileri vardır gibi..

Sn. binbaşı bu arada kusura bakmayın ben sormak istediğimi ilk konuda sordum cevapları aldım. bu son sorduklarım ekstraya girdi ve her soru/cevapta aklıma gelen yeni fikir/soru ve acabalar ... cevap vermek zorunda değlsiniz. Teşekkür ederim.
 
Hocam cevaplar için teşekkür ederim.Yorduk sizi zahmet oldu .

Cevap 2 'de
"...bu durumda kontrol kalemiyle uzatmanın priz içindeki bu toprak ucunda statik Elektrik ölçülüp görülemez." demişsiniz fakat ben dediğim gibi avometreyle ölçüyorum ve 130v civarı .. üstelik asıl kafama kurcalayan ise fazlar kesik oldugu halde L,N,P hatlarının hepsinde enerji olması.

Cevap 3'de ise
"Hayır, faz uçları bu şekilde tamamen boşa alındığında, otomatlar sadece fazı kestiğinde, bu devrede sadece nötr hattı kablosu kalsa teorik olarak sayaçta güç harcanamaz." Sayacın güç harcamasından (faturalandırmasından) ziyade daireye enerji gelme (Lnp hattında gördüğüm 130v gibi) durumu söz konusu olurmu anlamında sormuştum.

Bu arada ölü elektriğin toprakta veya nötr de şarj ve deşarjı neticesinde oluşacak enerji miktarının (kaideye alınmayacak şekılde milivatt seviyelerinde olsa dahi ) sarfiyat yapması söz konusumudur diye konudan bağımsız olarak merak etmiştim.(transformatör gibi) sizin açıklamarınızdan anladıgım kadarıyla ise ;
Ben olaya , su tesisatında olacak bir damla kaçak mantıgıyle bakmışım (damlaya damlaya)
Sizden anladıgım , bu açığa çıkan damlacık ise soğutucu sıcak havada soguk şişenin yahut sogutucuların klımaların vs yoğunlaşmadan ötürü biriken damlacıklar misali ne şişedeki üründen eksilmesi nede sogutucu içerisindeki gazdan götürmemesi mantıgı gibi mantıken kabaca. (biraz çocukca örnek oldu ama)

Açıkcası hernekadar böyle bir örnek sunsamda elektrik enerjisisi su veya baska bırsey ıle kıyaslanamayacagından ben herşekilde üzerine durulası ve şayet yok ise araştırılması gereken bir konu oldugunu düşünüyorum. Bir enerji sarfiyatı var ve çok çok düşük oldugu için yada dogru ölçülemediği için mi kaideye alınmıyor. yoksa ölçülmüştür ve kesinlikle yoktur ,kullanılabılecek bir enerji de değildir gibi kesin bilgi varmıdır bilmek isterdim. Yahut enerji sarfiyatından ziyade elektronık aletler ,sağlık yad baska konularda ne gibi olumsuz etkileri vardır gibi..

Sn. binbaşı bu arada kusura bakmayın ben sormak istediğimi ilk konuda sordum cevapları aldım. bu son sorduklarım ekstraya girdi ve her soru/cevapta aklıma gelen yeni fikir/soru ve acabalar ... cevap vermek zorunda değlsiniz. Teşekkür ederim.
Bak güzel insan, ben AC den anlamam, ama bildiğim birşey var, tüketimi sağlayan voltaj değildir, çekilen - tüketilen amper belirler. Oradaki voltajin olmasının onlarca sebebi olabilir, ama statik- boş işe yaramaz, saati calistirmaz, bir lambayı bile yakamaz ve sen soruyorsun saat calisiry mı diye. Bence çalışmaz sence çalışır mı?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,822
Mesajlar
930,504
Kullanıcılar
452,642
Son üye
YouJiin07

Yeni konular

Geri
Üst