faz -toprak arası 380v

olaya çok güzel açıklık getirmişsiniz sayın hiçbirşey.bu yüzden size ayrıca tşkr ederim.bu arda kullandığım kompakşalter sadece kısa devre kesmesi olan. diğer sizin bahsettiğiniz korumaları olmayan bir şalter. şalterin markası abb x1n 1600 a.tabiki szin dediğiniz özellikte olan şalterler birazcık pahalı olduğu için biz kullanmadık

olaya çok güzel açıklık getirmişsiniz sayın hiçbirşey.szin deddiğiniz özelllikte olan şalterler birazcık pahalı olduğu için biz sadece kısa devre gibi sınırlı özellikleri olan şalter kullanmıştık.yoksa kompak şlter kataloglarında harfler çoğaldıkca ürünün fiyatıda artıyor (P S L n) tabi bu harflerin hepsi bir özelliği ifade ediyor.bu arada ürün abb x1n.

_________________________________________________

Ardı ardına mesaj yollamak yerine, değiştir butonunu kullanarak mesajınızı değiştirebilirsiniz.

Düzenleme: Roboelektronik


Forum Kurallarını Okuyunuz.
 
benim de zaten ısrarla anlatmak istediğim,bu durumda toprakğın sağlam olduğunun söylenemeyeceği.
Toprak direnci yüksekse bu toprak biraz sakıncalı bir topraktır.Bu durumdan dolayı nötr-toprak arasında da bir potqansiyel fark oluşur.Bana bir ustam demişti ki,panoda nötr ile uğraşırken sakın panoya dokunma.Evet bu toprak nötr arası potansiyel fark,kayık nötürlerde ve kötü topraklamalarda,gerçekten tehlikeli seviyelere çıkabiliyor.bir de tabii o sistemde çalışan hassas elektronik cihazlar için bir tehlike arzediyor.
sayın hiçbirşey arkadaşım,toprak ile fazın arasındaki izolasyon probleminden dolayı,kaçak akım olma ihtimali görüşünüze katılıyorum.Ortada gerilim var,ama akım belki mili,belk,i mikroamperler seviyesinde.Bu yüzden üstteki mesajlarımda , seri lamba kullanılmasını önermiştim.Fakat şu da var ki,eğer panodan önceki bir yerde,toprağa kaçak varsa,ben o kaçaktan sonraki toprak hattında gerilim okumalı mıyım?Bir lamba devresini düşünürsek,lambanın faz kısmında kontrol kalemi ile bakıldığında kontrol kalemi ışık verir.Ama nötr kısmında vermez.Çünkü nötr , tüm gerilimi toprağa ve oradan trafo yıldızına ulaştırır.Bu olayda ise,nötr-toprak arası 220 volt ölçülmüştür.Yani toprağa o 220 volt akamamıştır.Bu durumda ben şöyle diyebilir miyim; bu sorunda toprağa KAÇAK vardır ve toprak iyi olmadığından bu kaçak toprağa iletilememiştir?
 
sanırım bu tesiste topraklama tam değerlerine uygun yapılmamış aksi taktirde ya bir kaçak akım rölesini devreyi kesmesi gerekirdi sakın bana böyle bir tesiste kaçak akım rölesi kullanılmadığını söylemeyin çünkü akaryakıt istasyonları için bunu şart koşuyorlar.
 
sımdı faz faz arası 380 okuyup notr bağlantısınında dogru oldugunu yazmısınız sadece bı fazdamı deger okuyamıyosunuz( alcak gerılım panosu )orta gerılım sıgortasını kontrol ettınızmı veya ettırdınızmı?
 
birde nötr-toprak arası degeri okursanız ve bu deger 220 v gösterirse kişinin yalıtkanlıgı yani yere teması var ise elinde eldiven olmadıgında takdirde çarpma oluşur
 
seninin t fazın toprağa akıyor kardeşim toprağın bu durumda çok iyi çalıstığnı gösteriyor aslında
 
sizin herhangi bir değer okumadığınız faz il toprak bir yerde birleşmiş yani toprağınız fazlardan biri ile paralel olmuş durumda bu durumda fazlar arası 380 okuyorsunuz 2 faz ile toprak arasını 380 okuyorsunuz diğer faz ile toprak arası 0 gösteriyor.
teyit için toprak-nötr arasını ölçerseniz 220 gösterecektir.
 

evet çarpılmak ziyade darmadağında olursunuz ne kadar garip şeyleri merak ediyorsunuz aman dikkat ELEKTRİKTE KÜÇÜK İHMALLERİN KARŞILIĞININ BEDELİ AĞIR OLUR
 

Şalter büyük olunca işler karışıyor.

T fazı ile toprak arasını ölçünce 0 volt çıkması demek arada hiçbir izolasyon malzemesinin bulunmadığını gösteriyor
Bu durumda toprak standartlarda ise yani 2 ohm, bu halde en az 110 amper akış vardır ve şalter büyük olduğundan açmıyor yük olarak görüyor.
İlginç. Al sana görünmez kaçak.
Bağımsız bir toprakla ölçülse büyük bir potansiyel fark çıkacaktır.
Tabi durum bu ise panoya izolasyonsuz dokununca elektrik kesin çarpacaktır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…