yankesk ' Alıntı:
toprağın direncinin sıfır değilde biraz yuksek bir değer olduğunu farz edersek benim söylediğim durum oluşur kanısındayım.ki bu anlattığım yerde toprak direnci yuksek bir seviyede. 50-60 a dmemdeki kasıt geccen akımın ana şaltere göre düşük bir seviyede olduğunu gösetremek için bu kaçak akım 50-60 değilde 300-400 olsaydı kompak şalter devreyi kesecekti.1600 alik bir şalter küçük bir akımı hissedip devreyi kesemez.ancak troid bağlarsanız o zaman kesebilir.
benim de zaten ısrarla anlatmak istediğim,bu durumda toprakğın sağlam olduğunun söylenemeyeceği.
Toprak direnci yüksekse bu toprak biraz sakıncalı bir topraktır.Bu durumdan dolayı nötr-toprak arasında da bir potqansiyel fark oluşur.Bana bir ustam demişti ki,panoda nötr ile uğraşırken sakın panoya dokunma.Evet bu toprak nötr arası potansiyel fark,kayık nötürlerde ve kötü topraklamalarda,gerçekten tehlikeli seviyelere çıkabiliyor.bir de tabii o sistemde çalışan hassas elektronik cihazlar için bir tehlike arzediyor.
sayın hiçbirşey arkadaşım,toprak ile fazın arasındaki izolasyon probleminden dolayı,kaçak akım olma ihtimali görüşünüze katılıyorum.Ortada gerilim var,ama akım belki mili,belk,i mikroamperler seviyesinde.Bu yüzden üstteki mesajlarımda , seri lamba kullanılmasını önermiştim.Fakat şu da var ki,eğer panodan önceki bir yerde,toprağa kaçak varsa,ben o kaçaktan sonraki toprak hattında gerilim okumalı mıyım?Bir lamba devresini düşünürsek,lambanın faz kısmında kontrol kalemi ile bakıldığında kontrol kalemi ışık verir.Ama nötr kısmında vermez.Çünkü nötr , tüm gerilimi toprağa ve oradan trafo yıldızına ulaştırır.Bu olayda ise,nötr-toprak arası 220 volt ölçülmüştür.Yani toprağa o 220 volt akamamıştır.Bu durumda ben şöyle diyebilir miyim; bu sorunda toprağa KAÇAK vardır ve toprak iyi olmadığından bu kaçak toprağa iletilememiştir?