Fener ısınma sorunu

danny79

Üye
Arkadaşlar elimde el feneri var ben bunu kitap okumak icin masa üstü olarak kullanmak istiyorum 5v usb ile kullanınca aşırı ısınma sorunu oluyor 4 adet 1.2 v aaa pil ile çalışıyor . Nasil bir yol izlem
eliyim led ömrü uzun olması için

Cep telefonu şarj cihazı yeterli enerjiyi sağlamıyor/ kapasitesi yeterli gelmiyor.
Gerçek 5 v. 1-2 A lik bir adaptör ile gerekli enerji sağlanır.

Muhsin bey 5v 2 A lik powerbank ile bile aşırı ısınıyor
Led ler çalıştıkça ısınır. Bu ısınma önemsizdir.
Telefon Şarjı da ısınır. Şarj aleti tam kapasite çalıştığından ısınma yapar.
Başka ısınan yer varsa, fener kısa devreye düşeceğinden, ledlerin çalışmaması lazım.

Direnç takılsa ısınma kesilecek mi ? Kesilirse kaçlık Direnç takılmalı

Direnç takmak için hesaplamak ve bazı ölçümler yapmak lazım.

Ölçü aletiniz var mı? Akım ve gerilim ölçmeyi biliyor musunuz?

Cihazın içi açılıp kaç seri kaç paralel led var tespit edilecek. Sonra bu ledlerin kaçxamper çektiği ve kaç volt ile beslendiği ölçülecek. Sonra seri direnç ile gücü düşürülecek.

Pil ile çalışan bir cihazı sadece akım özelliğini ele alarak adaptörle çalıştıramazsınız.
Özellikle bu amaca uygun olmayan uyduruk şarj adaptörleri ile.
Bir pilin iç direnci 1ohmdan bile düşüktür. Bu da güç katındaki parazitleri kısa devre etmek için yeterli küçüklükte bir değerdir.
Ayrıca harici güç kaynaklarının barındırdığı ripple ve gürültü unsurları vardır ki, basit güç kaynaklarında bu değer oldukça yüksektir. Hele bir de LED sürme için darbeli sistem kullanılmışsa olay çıkmaza girer.
ÖNERİ:
LM317 li basit güç regülatörü temin ediniz.
https://www.hepsiburada.com/alkatro...regulator-2a-voltaj-dusurucu-pm-HBC00000R2Z09
Önce girişine 5V u herhangi bir adaptörle giriniz.
Çıkışı önce en düşük voltaja ayarlayıp yavaş yavaş yükseltiniz. LED parlaklığının ideal olduğu yerde (Takribi 3.8 ila 4.5V) bırakınız.
Tüm ısınma sorunlarının yok olduğunu göreceksiniz.
Bu işlemden sonra şarj adaptörünüz ısınmaya devam ederse daha güçlü adaptör gerekli demektir.

Ben ısınan parçanın şarj adaptörü değil led lamba olduğunu anladım.

Benmi yanlış anladım?

Isınan adaptör mü?

Ben ısınan parçanın şarj adaptörü değil led lamba olduğunu anladım.

Benmi yanlış anladım?

Isınan adaptör mü?
ben 4 kere okunudum konuyu, aydım ki ısınan ledlermiş. böyle yakışıklı lambalarda kullanılan ledlerden öyle uzun uzun beklemek hayal olur. gittiği yere kadar kullanırsın sonrası çöp. azıcık daha uzun ömürlü olmasını istersek, parlaklıktan feragat etmek lazım. o da kendi kendine olmaz. araya direnç girmek lazım. var sayalım 3,8 volt yerine 3,5 gibi bir voltaj verirsen daha uzun süre kullanırız. (tabii ki burada amper sınırlaması var kabul ediyorum.)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…