Güç kaynağı power transistörler yardım

blackpeace

Üye
ustalarım amatör elektronikçi olarak ayarlı güç kaynaklarımda kullandığım 2n3055 ve 2sd1047 yandığında ,internetten satılanların sahte olduğundan 3-4 amp de çabuk yanıyor bazen krokodiller birbirine değimiş oluyor akım sınırlama sonda unutuluyor orj dahi yanıyor ,soğutucu işlemci blok fanlı kullanıyorum.
sorum psu-bilgisayar güç kaynaklarında kullanılan npn power transistörleri güvenli bir şekilde kullanabilirmiyiz? voltaj değerleri psularda yüksek diğer standart değerler hemen hemen aynı ,elbette olmayacağını bende biliyorum fakat bazı rus sitelerinde adamlar yokluktan herçeşidini kullanıyor elimizde çok sayıda c4106 -d13007-d209l var yansada üzülmeyecek transistorler, D209L modelini 3055 yerine taktım çalıştı,lm317 üzerinden sürdüm akım çektim 1.5 -2amp çökme yok biraz voltajda oynama azda olsa 0.5v gibi oluyor, 15-20snde el yakacak kadar ısınıyor ,hurda transistorleri paralel şekilde yada daha farklı güvenli şekilde randımana bindirmenin bir yolu varmı? kasabada yaşamayıp git yenisini al diyenleriniz olacaktır kargo ücreti +zaman birde sahte ürünler ,bende biliyorum yenisini almayı.
herkese iyi çalışmalar ,cevap verecekler için teşekkürler

Son düzenleme:
ustalarım amatör elektronikçi olarak ayarlı güç kaynaklarımda kullandığım 2n3055 ve 2sd1047 yandığında ,internetten satılanların sahte olduğundan 3-4 amp de çabuk yanıyor bazen krokodiller birbirine değimiş oluyor akım sınırlama sonda unutuluyor orj dahi yanıyor ,soğutucu işlemci blok fanlı kullanıyorum.
sorum psu-bilgisayar güç kaynaklarında kullanılan npn power mosfetleri güvenli bir şekilde kullanabilirmiyiz? voltaj değerleri psularda yüksek diğer standart değerler hemen hemen aynı ,elbette olmayacağını bende biliyorum fakat bazı rus sitelerinde adamlar yokluktan herçeşidini kullanıyor elimizde çok sayıda c4106 -d13007-d209l var yansada üzülmeyecek transistorler, D209L modelini 3055 yerine taktım çalıştı,lm317 üzerinden sürdüm akım çektim 1.5 -2amp çökme yok biraz voltajda oynama azda olsa 0.5v gibi oluyor, 15-20snde el yakacak kadar ısınıyor ,hurda transistorleri paralel şekilde yada daha farklı güvenli şekilde randımana bindirmenin bir yolu varmı? kasabada yaşamayıp git yenisini al diyenleriniz olacaktır kargo ücreti +zaman birde sahte ürünler ,bende biliyorum yenisini almayı.
herkese iyi çalışmalar ,cevap verecekler için teşekkürler
Transistör yerine mosfet kullanamazsınız . Mosfet özel sürücü devre ister .

Size tavsiyem sorununuz giriş gerilimi ile çıkış gerilimi arasındaki fark arttıkça transistörler ısınır ve güvenli çalışma alanından dışarı çıkar. Sonuçta transistörünüz yanar.

Bu sorunu aşmak için iki tavsiyem var.

1- Mutlaka trafo çıkış geriliminizi en az ikiye bölün. imkanınız varsa 3 e bölün. Mesela trafonuz 24 volt ise bunu 0 - 8 - 16 - 24 gibi ac çıkışları olsun ve istediğiniz çıkış voltajına göre bunu anahtarlayın.

2- Çıkış transistörünüzü birden fazla paralel kullanın. Paralel kullanırken kollektör direnci kullanmayı ihmal etmeyin.

Kaliteli orijinal ürün için
Mouser ve digikey den siparis verin.

2N3055 yerine 2sc5200 kullabilirsiniz.

transistorleri paralel şekilde yada daha farklı güvenli şekilde randımana bindirmenin bir yolu varmı?

Tabii ki var. Eğer elinizde “hurda” dediğiniz transistörlerden çok varsa, şöyle bir şey tavsiye ederim:

2N3055 metal kasalı olanların bozuk olanlarının üst kapağını dikkatlice kesin. İçindeki chip (yarı iletken plaka) boyut farkını hemen görebilirsiniz.
Genellikle chip’i büyük olanlar daha kaliteli ve yüksek akım dayanımlıdır.
Yıllar önce RCA ile Motorola farkını böyle görmüştüm.

Paralel bağlantı yaparken, emiter uçlarına 0.47 ohm / 5W direnç takabilirsiniz.
Tabiki, paralel sayısı arttıkça sürücü transistör üzerinden çekilen akım da artar.
Bu nedenle sürücü transistörü de uygun şekilde seçmeniz gerekir.

Hatta iki taneden fazla 2N3055 paralelleyecekseniz, sürücü olarak yine bir 2N3055 bile kullanabilirsiniz.

Unutmayın, transistörlerin akım kazancı (hFE), akım arttıkça düşer.
Örneğin çok yüksek akımlarda kazanç 10–20 seviyelerine kadar iner.
Yani 10 A kolektör akımı çekiyorsanız, sürücü transistörden yaklaşık 1 A civarında akım geçer

Mesela 4 tane paralel +1 tanesi de sürücü olarak monte edilebilir:

paralel_2n3055.webp

Son düzenleme:
Tabiki, paralel sayısı arttıkça sürücü transistör üzerinden çekilen akım da artar.

Hatta iki taneden fazla 2N3055 paralelleyecekseniz, sürücü olarak yine bir 2N3055 bile kullanabilirsiniz.
👍
Evet akım kazancını artırmak için,
2-3 adet paralel 2n3055 kullanılabilir.

BD435 de rahatlıkla sürer

Tabii ki var. Eğer elinizde “hurda” dediğiniz transistörlerden çok varsa, şöyle bir şey tavsiye ederim:

2N3055 metal kasalı olanların bozuk olanlarının üst kapağını dikkatlice kesin. İçindeki chip (yarı iletken plaka) boyut farkını hemen görebilirsiniz.
Genellikle chip’i büyük olanlar daha kaliteli ve yüksek akım dayanımlıdır.
Yıllar önce RCA ile Motorola farkını böyle görmüştüm.

Unutmayın, transistörlerin akım kazancı (hFE), akım arttıkça düşer.
Örneğin çok yüksek akımlarda kazanç 10–20 seviyelerine kadar iner.
Yani 10 A kolektör akımı çekiyorsanız, sürücü transistörden yaklaşık 1 A civarında akım geçer

Mesela 4 tane paralel +1 tanesi de sürücü olarak monte edilebilir:

Ekli dosyayı görüntüle 119443
ustam hurda transistör dediğim 3055 değil powersupplylerde bulunan bolca c4106 -d13007-d209l gibi npn power transistörler bunları değerlendirmek , 2n3055 sahte kullanacağıma yansada üzmeyecek yüksek volt düşük akım npn power transistörler , şuan 2n3055 sahte 25-35tl civarı adet fiyatı, 2 tane aldım bir deneyim dedim 3-5 ampte soğutucu olduğu halde yandı , muhsin ustamın dediği digikey firmasının Türkiye satıcısı e-kon orjinal 2n3055 400tl+kargo 3 tane 1200tl . basit bir güç kaynağı için pahalı,benim en yüksek adım çekeceğim cihaz max 24v 5-7amp civarı , şuan 2n3055 yerine 1 tane denemek için D209L bağlı devrede 1.5amp akım ile bmsli aküyü rahat şarj ediyor ve küçük fansız soğutucuda, 2 adet D209L bağlayıp fanlı büyük soğutucuda 5-7amp stabil güç alsam yetiyor,
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

Type Designator: D209L
Material of Transistor: Si
Polarity: NPN
Maximum Collector Power Dissipation (Pc): 100 W
Maximum Collector-Base Voltage |Vcb|: 700 V
Maximum Collector-Emitter Voltage |Vce|: 400 V
Maximum Emitter-Base Voltage |Veb|: 9 V
Maximum Collector Current |Ic max|: 12 A
Max. Operating Junction Temperature (Tj): 150 °C
Transition Frequency (ft): 5 MHz
Forward Current Transfer Ratio (hFE), MIN: 8
Noise Figure, dB: -
Package: TO-3PN

3-5 ampte soğutucu olduğu halde yandı
1. Bu olabilir, yanması için birçok faktör olabilir.
2. Ancak, doğru bir değerlendirme yapmak için şema üzerinden konuşmak gerekebilir.
Eğer devreniz ticari ise, değerleri yazmadan burada yayınlayabilirsiniz.
3. Yazdığınız transistörler içinde D209 daha makul görünüyor, ayrıca bunu da paralellemeniz gerekebilir en az iki adedini paralel kullanın.

1. Bu olabilir, yanması için birçok faktör olabilir.
2. Ancak, doğru bir değerlendirme yapmak için şema üzerinden konuşmak gerekebilir.
Eğer devreniz ticari ise, değerleri yazmadan burada yayınlayabilirsiniz.
3. Yazdığınız transistörler içinde D209 daha makul görünüyor, ayrıca bunu da paralellemeniz gerekebilir en az iki adedini paralel kullanın.
ustam sahte 2n3055 1 tanesini kendi hatamdan dolayı krokodilleri sürterek ark yaptığımdan 2snde gitti :D denemeden öğrenilmiyor , 2.cisi 19v ayarlayıp laptop bağladım açılırken peak 3amp civarı gördü trafonun ac çıkışına bağlı 3.1amp sigorta attı yenisini taktım voltaj yok transistör ölçtüm bozulmuş. şema yok aslında basit devre 24vac trafo çıkışında 5-6amplık köprü diyot 2200-35v kondansatör 2n3055 sürcüsü lm317 bu benim 2. güç kaynağım laptop vs 3-5amp cihazlarda çekilen akımı görebilmek için yaptığım amp-volt göstergeli şuan tek kusuru akım sınırlaması yok

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri