Ben kimselerin işine karışmam. Her yiğidin yoğurt yiyişi kendisine has'tır.Yapma üstadım; işimizi bize mi öğreteceksin.
hiç bir malzemeye zarar vererek çıkartmayız.
Yıllardır yaptığımız işler;
Video süre 4:40-6:50 arasını izleyin.
Mosfet sökümü pratik bir şekilde gösteriliyor.
ÖNEMLİDİR:Yalnız bir şeyi hesaba katmadım: bendenizin PCB dizgi fabrikası olmadığını ve elindeki ekipmanların naçizane kıytırık Class 968’den ibaret olduğunu.
Poligon tam istediğim gibi çok güçlü bir doğal soğutucu görevi görüyor ama bu lehimleme esnasında bana mani oluyor. Isı çok hızlı biçimde karta yayılıyor ve bu yüzden hem uzun beklemem hem yüksek sıcaklıj ayarını kullanmam gerekiyor sıcak hava tabancasında. Bu da MOSFET’lerin lehim esnasında 1-2 tanesinin bozulmasına ya da bozulmaya yakın şekilde zarar görüp bir ayağı çukurda hale gelmesine sebep oluyor.
Piyasada kolay bulunabilenlerin en kolay eriyeni 63/37 olanlar. Kurşun oranı arttıkça erime sıcaklığı daha da yükseliyor, tabi lehim de daha sert oluyor. Yüksek güçlü havya konusunda size katılıyorum. Ama burada kastteğiniz şey havya ucunun da büyük yani ısıl akümülasyon kabiliyetinin daha fazla olması sanırım. Yanlış mı düşünüyorum?ÖNEMLİDİR:
Ben bu anlatımları baz alarak açıklama yapmaktayım.
Isıyı emen bir unsur varsa (poligon) havyanın sıcaklığının artırılması büyük yanlıştır. Özellikle SMD malzemeler için belirtmiştim.
Burada havya sıcaklığının artırılması değil, malzemenin sağlığı için düşük sıcaklıklı ama yüksek güçlü havya kullanımı daha mantıklıdır.
Ancak ilk mesajımda ifade ettiğim üzere malzemenin DIP mi SMD mi olduğunu bilmediğim için karga burun önerisi sunmuştum. DIP malzemenin bacağı karga burunla tutulabilir, ancak SMD lerde böyle bir şey yoktur.
Arkadaşın malzemesi SMD olduğu olduğu için ön ısıtmanın gerekliliğini belirttim.
Lehimlerin ergime sıcaklığı konusunda birçok rivayetler bulunmaktadır.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Lehimleme
Alaşım oranı ve alaşım tiplerine göre bu konuda bir yorumda bulunmak doğru olmaz. Çünkü bende küçük bir makara yüksek gümüş karışımlı lehim de bulunmakta ve 400'C üzeri sıcaklıklarda lehim yapılabilmektedir.
Meğerse bu lehim kuyumcular içinmiş
EK NOT:
Kazara gezerken düşük sıcaklıkta ergiyen lehime rastladım
http://tr.bbiensolders.com/solder-w...in-lead-silver-halogens-free-solder-wire.html
Yıllar öncesi japonlardan gördüğüm ve birkaç metresini kaptığım ve zevkle kullandığım bu lehimden yıllardır arıyordum.
Ekli dosyayı görüntüle 107150
Verilen bilgiler doğru ise bu lehimden almayı düşünüyorum.
Yanlış değil. Önemli bir fark var.Piyasada kolay bulunabilenlerin en kolay eriyeni 63/37 olanlar. Kurşun oranı arttıkça erime sıcaklığı daha da yükseliyor, tabi lehim de daha sert oluyor. Yüksek güçlü havya konusunda size katılıyorum. Ama burada kastteğiniz şey havya ucunun da büyük yani ısıl akümülasyon kabiliyetinin daha fazla olması sanırım. Yanlış mı düşünüyorum?
ÖNEMLİ HATIRLATMA:70 dereceler el yakma sıcaklığı dır. Lehim eritebilir mi?
Kurşunlu lehim 180-190 derece de erimeye başlar, kurşunsuz lehim 215-220 dereceden sonra erimeye başlar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?