Ben kimselerin işine karışmam. Her yiğidin yoğurt yiyişi kendisine has'tır.Yapma üstadım; işimizi bize mi öğreteceksin.
hiç bir malzemeye zarar vererek çıkartmayız.
Yıllardır yaptığımız işler;
Video süre 4:40-6:50 arasını izleyin.
Mosfet sökümü pratik bir şekilde gösteriliyor.
Senin video da pek lehimleme tekniği göremedim. Biz burada arızalı parçayı sökmeye değil, sağlam parçayı zarar vermeden lehimlemeye çalışıyoruz. Üstelik senin videoda havya ısısından bahsedilmediği gibi kabalama havyayı veryansın ediyor.
Arızalı parçayı sökerken yüksek sıcaklık kullanılmasının sakıncası olmaz. Çünkü kompenent zaten arızalıdır. Biz SMD bir elemanı aşırı ısı emen bir yüzeye lehimlemeye çalışıyoruz.
PRE-HEATING ne demektir.
Bir kompenent zarar görmeden uzun süre maruz kalabileceği sıcaklık derecesine STORAGE TEMP depolama sıcaklığı denilmektedir. Depolama sıcaklığında bir komponent uzun yıllar boyu saklanabilir.
Zarar görmeden belli bir sıcaklığa kadar ısıtılmasına ise pre-heating ÖN ISITMA demektir.
https://zeph.com/pap1.html
https://www.seeedstudio.com/blog/2021/06/18/why-pcb-preheating-is-so-important/
Ön ısıtma tekniğinde asıl olan kompenentin ısıtılması değil, aşırı kalori isteyen bazı metal yüzeylerin önceden ısıtılarak belli bir sıcaklığa getirilmesi tekniğidir. Örneğin konu sahibi arkadaş mos için geniş soğutma alanı bırakmış, bu alan hem ısıyı yayan hem de fazla ısı emen bir yüzeydir.
Eğer bu yüzeyi ön ısıtma ile belli sıcaklığa ulaştıramazsak, lehimleme işi daha fazla uzayacak demektir. Bu süre zarfında aynı zaman zarfında kompenent de ısıtıldığı için daha uzun süre sıcaklığa maruz kalacak demektir.
Halbuki bu konuda her yarı iletkenin datasheetinde özel bir uyarı bulunmaktadır.
Örneğin max 10sn 350'C at soldering. Gibi.
Örnek resimde görülen mos için STORAGE sıcaklığı 175'C olduğuna göre bu malzeme 175'C de zarar görmeyecek demektir.
Tüm board ve transistörümüz 175'C ye kadar önceden ısıtılırsa uzun sürelerce bu sıcaklıkta bozulmaz demektir.
Bu durumda 175'C den 260'C lehimleme sıcaklığına kadar ısıtılma süresi oldukça kısa olacaktır. Ama datasheet te 10sn kadar bu ısıya maruz kalabilir denilmektedir.