Solar panellerin her bir hücresi yaklaşık 0,5 Volt üretir.Bu da hücre sayısına göre yaklaşık 18v ila 20V arasında DC çıkış verir. @Mr_YAMYAM hocamın da dediği gibi 300W lık solar panelle akünüzü şarj edebilmeniz için 300w /18V =16.67A i yönetebilecek şarj kontrol cihazına ihtiyacınız olacak.Bunu da 20A veya 25A olarak seçebilirsiniz.MPPT ve PWM şarj kontrol cihazlarından MPPT olanlar daha maliyetlidir ama daha verimlidir.Eğer bütçeniz uygunsa tercih edebilirsiniz.
Akü olarak da jel akü tavsiye ederim.Bu aküler derin deşarjlara maruz kalabilmeleri için üretildiklerinden dolayı diğer akülere göre çok daha uzun ömürlüdür.Sık sık derin şarj işlemlerine dayanabilirler.Uzun yıllar kullanırsınız.Ama uyduruk çin malı jel akülerden kaçınmakta fayda var.Özellikle akülerin üretim tarihi önemlidir.
göz olarak sipariş üzerine yapılıyor diye biliyorum. istediğin voltta yapıyorlarmış. amperinin yüksek olması avantajdır değil mi? 36 volt 48 volt forklift motoru biliyorum. bir aralar elektrikli yapacaktım. sadece projede kaldı.
Ustam sonuçta akım çarpı gerilim toplam güç kapasitesini veriyor. Sadece amperin yüksek olması yeterli değil. Yani 2 volt 200A olacağına 12 volt 50A akü daha yüksek güç sağlar veya aynı güçte daha uzun süreli kullanılabilirler.
Load çıkışı düşük güçler içindir. Mesela inverter yüksek güç çektiğinden hiç bir zaman load/yük çıkışına bağlanmaz. Yine de düşük güçler için yük çıkışının avantajından faydalanmak lazım. Avantajı, solar şarj kontrol cihazı ekranından akü voltajının (gerilim) ayarlanan voltü'un altına düşmesi durumunda aküyü koruma amaçlı yük çıkışını keser. İnverterlerde bu kesme olayı inverterde bulunur. Yine de solar şarj kontrol cihazının özelliklerinden yük çıkış gücüne bakılarak 40-50 watt'lık güçler çekilebilir. Ben kamera kayıt sistemi ve birkaç modul ledi yük çıkışından besliyorum.
Yine de solar şarj kontrol cihazının özelliklerinden yük çıkış gücüne bakılarak 40-50 watt'lık güçler çekilebilir. Ben kamera kayıt sistemi ve birkaç modul ledi yük çıkışından besliyorum.
Aynen, zaten benim kullanacağım sistem 4 kameralı bir güvenlik kamerası sistemi. Hepsi o kadar. Youtube de yapılan testlerde benzer sistemin çektiği güç 30 watt civarı. Ben toleransı yüksek olsun diye 40 watt üzerinden hesaplama yapıyorum.
ÖNEMLİ NOT:
Bu gün benim 23'' PC monitörünü kontrol ettim. 12V DC ile çalışabilen bir Monitör.
Ancak güç kaynağı 2.5A lik imiş.
Bu durum tüm hesapların yeniden gözden geçirilmesi anlamına gelir.
Çünkü 12X2.5=30W gibi bir güç kullanımı daha gerekli imiş.
Kameralar ve kayıt cihazı için 40W güç gereksinimi var ise 30W lık bir güç extradan güç ilavesi demektir.
Böyle bir monitör temin edilirse toplam kullanma süresinde 120A lik aküyü neredeyse 4/3 hatta 5/4 oranında bitirecektir.
Önceki hesaplamalarda monitörü hesaba katmadığımız için 18 saat kullanımda 60A/h lik bir enerji depolanmış oluyordu. Yaklaşık 60A/h lik kısmı harcanıyordu.
Şu aşamada önceki hesaplarımızda herhangi bir sorun olmasa da, güneş alamama gibi durumlarda kapasite kaybı yaşanırsa sadece birkaç saat daha çalışabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Sayın @Mr_YAMYAM benim size verdiğim bilgilerde 3 kamera, dvr cihazı ve Monitör totalde 28 watt çekiyordu. Elbette ki monitörden monitöre değişiklik gösterir. Ancak monitörün sadece görüntüler izleneceği zaman kullanılacağını hesaba katarsak, sizin hesabınız üzerine ekstra bir güç gereksinimine gerek olmayacağı kanısındayım.
Sayın @Mr_YAMYAM benim size verdiğim bilgilerde 3 kamera, dvr cihazı ve Monitör totalde 28 watt çekiyordu. Elbette ki monitörden monitöre değişiklik gösterir. Ancak monitörün sadece görüntüler izleneceği zaman kullanılacağını hesaba katarsak, sizin hesabınız üzerine ekstra bir güç gereksinimine gerek olmayacağı kanısındayım.
Ben 60Ah LFP aküyü UPS gibi kullanıyorum ve monitör kullanmıyorum. Geceyi rahatça çıkarıyor. Zaten şebeke de var. Sistemi şebeke yokken kurmuştum. Şebeke bağlanınca sisteme paralel yedekli hale getirdim. Kamera kayıt sistemi 8 kamera, mobil modem ile 40 watt civarı tüketim oluyor diye hatırlıyorum.
Ustam o akülerin yapısı hakkında bilgim yok. Sadece baz istasyonlarında da kullanılıyorlar. Amperi yüksek gerilimi düşüktür diye biliyorum. Dolaysıyla seri mi bağlanıyorlar bilgim yok?
Benim şöyle bir fikrim var:
Kameralar IP kamera olsa GSM ile görüntü aktarsanız, Monitör ve DVR cihazına gerek duymadan.
Çünkü herhangi bir tahribatta görüntüler gidiyor.
Bunun için "Cloud" kayıt kullanabilirsiniz, belki biraz pahalı olabilir ancak durumunuza göre değerlendirilebilir.
Sürekli kontrol edebilirsiniz.
Güneş paneli ve diğer çözüme nazaran çok daha küçük akü yeterlidir.
İlave olarak, toprağın kuruma seviyesini, içerdeki nem ve ısı seviyesini, sulama kontrolü gibi özellikleri de bu sisteme ekleyebilirsiniz.