Merhabalar, öncelikle bir kaç yıl önce yazılan iletileri okuduktan sonra kısa zamanda çok yol alınmış olduğunu fark ettim, bu sektörde faaliyet gösteren bir firmanın yetkilisi olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, şebeke bağlantılı sistemlerin amortisman süreleri her geçen gün düşmeye devam etmekte, şu anda ise sistem tasarımına ve çoğrafi şartlara bağlı olarak 5 yıl civarında olduğunu söylemek mümkün, eğer sistem şebeke bağlantısız olarak projelendirilecek ise amortisman süreleri halen 10 yıllar civarında seyretmektedir.
Essus arkadaşımın sorusuna ise şu şekilde cevap verebilirim: yenilenebilir enerji sistemlerinin önündeki en büyük engel kesikli yapıda olmasıdır. Bunun çözümü için dünyanın çeşitli yerlerinde çok büyük ar-ge çalışmaları halen yapılmaktadır.
Bahsettiğin gibi bir akü sisteminin kullanılması denenmiş bir fikirdir (dev piller adı verilen sistemlerde yer altındaki çok büyük alanlarda oluşturulan dev kimyasal enerji depoları düşünebilirsiniz) günümüz teknolojisi ile malesef ekonomik değil.
Enerjinin başka formlarda depolanması fikirleri üzerinde durulmakta, örneğin enerji ihtiyacının olmaması durumunda üretilen enerji ile devasa kapasitedeki ve yükseklikteki bir baraja, deniz seviyesinden su basmak. Bu şekilde fazla enerji potansiyel enerji formunda barajda depolanarak ihtiyaç durumunda su basan dev pompaların bir jeneratör şeklinde çalıştırılması ile enerji tekrar potansiyel - kinetik - mekanik -
Elektrik enerjisi çevrimine uğrayacak.
Umarım bir nebze olsun bilgi paylaşabilmişimdir.
Saygı ve sevgilerle.