Güneş Paneli İle Akü Şarjı

Nahıt78

Üye
Katılım
8 Eki 2009
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
36
Arkadaşlar hepinize merhaba.Ben sizden bir konuda yardım istiyorum.Güneş enerjisi ile akü şarj etmem lazım.Elimdeki panel 12v ama akımı maksimum 0.5A civarlarında yada daha düşük.Benim böyle bir panelle aküyü şarj etmek için nasıl bir devre kullanmam lazım ve aynı zamanda akü full dolduğunda devre otomatik olarak şarjı kesmesi lazım.Akü 12V 4A Veya 12V 7.2A şimdiden teşekkürler
 
sanırım bir akım trafosu kullanarak akımı yükseltebilirsin.(benim düşüncem)
şarj kontrolünü ise bir regülatör yardımı ile yapabilirsin.
 
Bir aküyü şarz etmenin en ideal süresi aküyü 10 saatte doldurmaktır. Elinizdeki akü 4 ah. olduğu için 0,5 ah.lik panel akımı uygundur. 8 saatte şarz edersiniz. 7,2 ah.lik aküyü ise 15 saatte şarz edersiniz. Piyasada hazır satılan solar charger kontrol cihazları var. Akü dolduğu zaman kendisi şarzı kesiyor. 12 v. 6 a. olan işinizi görür. Fiyatı yaklaşık 50 tl. civarı. Yok illa devreyi ben yapacağım diyorsanız ona bir şey diyemem.

Akü elektriğini 220 v. da kullanmak isterseniz ac/dc invertör kullanabilirsiniz. 12 vdc. girip, 220 vac. çıkış alabilirsiniz. Elektrik kesildiğinde veya elektrik bulunmayan bir yerde bir kaç tane ampül yakabilirsiniz.

Kolay gelsin.
 
max. 500 ma güneşin panele dik baktığı andaki akımıdır. Öğleden önce ve sonra daha düşük akım verir.

akü şarj süreniz sayın şef in dediği saatten biraz daha fazla olur kanaatindeyim.

Zaman(saat)=akü kapasitesi(Ah)/Şarj akımı (A

ortalama 300ma den hesap etsek.

4ah / 0.3a : 13 saat

7.2ah /0.3a : 24 saat
 
Cevaplarınız için çok teşekkürler.Bu devreyi bir proje olarak düşünüyorum.Bu yüzden kendim yapmak istiyorum.Eğer elinizde bildiğiniz bir devre varsa paylaşırsanız sevinirim
 
Devre çok piyasada ama anlam veremediğim bir nokta var. 12 voltluk aküyü 12 voltla şarj edemeyiz 14 volt civarı olması lazım şarj için. şimdi bu panel 12 volt verıyorsa nasıl şarj olacak akü o aklımda soru işareti ??????
Bilen arkadaş varsa ve bilgisini paylaşırsa sevinirim.
 
Eğer "greenyucel" in dediği gibi 14 V gerekiyorsa dc dc yükseltici kıyıcı yapabilirsin. Bir bobin bir kondansatör bir diyot bir gto bir mikroişlemci işini görür. Tabi yazılımını yapman lazım. Ben de bu konu ile uğraşıyorum. Maksimum 1.5 V çıkış veren güneş panelinden 5V çıkış alacağım. Boost devresi ile oluyor bu. Projene yardım etmeye çalışırım. "siirtlander" akım trafosundan bahsetmiş. Güneş paneli dc akım verir.
 
APW34063 bu entegreyle 5 voltu dahı 28 volta kadar çıkartabılırsınız ama amper duşer duşmesıde sayın şefın dedığı gıbı akuler yavaş şarj olmasında sakınca olmaz 12 voltluk bır akunun 13.8 voltl uzerı 14.8 altı şarj olması gerekır yanlış bılıyor olabılırım ama entegre yı denedım apw olması şart değil mc34063 te olabılır yanliş yazmıştım enteğrenın kodunu duzelttım
 
Son düzenleme:
Eğer elinizdeki panel 0,5 Amper Mpp akımı sağlıyor ise bu solar panel 10 Watt civarındadır.
Solar paneller sabit gerilim üretmezler.
Elinizdeki panelin 10 Watt olduğu varsayımı ile düşünürsek;
Bu panelin Mpp voltajı(Maksimum güç verebileceği voltaj) 15 ile 17 V civarıdır.
Açık devre (yüksüz-akım çekilmediği) anında verdiği voltaj ise 20 ile 22 volt arasında değişir. Eğer yırtılmadı ve yıpranmadı ise arka yüzdeki Panelin teknik veri etiketinden okuyabilirsiniz.

Panelin + çıkışını 1A lik bir diyot üzerinden direkt aküye bağlama ile şarj edebilirsiniz. Hiç merak etmeyin sorun olmaz. Şarj kesme işlemi için akü uçlarındaki gerilimi okumanız ve karşılaştırma yapmanız yeterli İstediğiniz gerilim seviyesine ulaştığınızda ise bağladığınız diyottan önce ki noktadan solar panelin uçlarını transistör veya sizin belirleyeceğiniz bir kompanetle 1-2 Ohm luk direnç üzerinden kısa devre etmeniz yeterlidir.
 
arkadaşım genelde solar şarj kontrolcüleri solar panelden akülere elektrik enerjisini depolamak amacıyla kullanılır kontrolcü sadece elektriği aküler göndermekle kalmayıp lambalara giden elektriğide zaman ayarlayıcısı tarafından kontrol eder
 

Forum istatistikleri

Konular
130,109
Mesajlar
933,211
Kullanıcılar
453,165
Son üye
Mehmet cls

Yeni konular

Geri
Üst