güneş panelli sistem

Katılım
17 Ağu 2010
Mesajlar
630
Puanları
1
Arkadaşlar güneş panelli sistem yapmak istiyorum sistem söyle çalışacak

Güneş paneli gündüz enerjiyi aküye depolayacak akşam olduğunda ldr ile ledler yanacak ortalama 4-5 metre gibi kullanılacak güneş paneli 40 w ve max amper 2,29 amper özelliğine sahip olduğunda tahminen 4 metre şerit led kullandığımızı düşünelim 1 metre şerit ledde 20 adet led var bir tane led ortalama 20mA akım çekiyor 4 metrede 80 led olacağından 20mA*80=1600mA oda 1,6 A yapar bizim güneş panelimiz akımda sorun çıkarmıyor gücüne baktığımızda araştırmalarıma göre metresi 4,8w çekiyormus 4 metre 19,2 w çekiyor.Buraya kadar bir yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar onun dışında kafama takılan asıl sorular
1) 40w lık güneş panelinin şarj edeceği akü 40w mı olmalıdır yani 40w lık güneş paneli 100w lık aküyü şarj edemezmi
2)Ederse mesele 100w lık akümünzün sadece 40 w nımı doldurdur
3) Akü dolduğunda güneş paneli enerji depolamaya devam edeceği için akü patlama gibi durumlar oluşurmu bunun engellemek yani güneş enerjisinin enerji depolamasını kesmek için ekstra bir devremi gerekiyor yoksa akü dolduğunda güneş paneli çalışsa da akü şarj olmuyorumu sorun çıkarmadan
Diyelimki 40w lık aküyü şarj ettik bu kaç saat gidecek bizim 4 metre şerit ledimiz 19,2w çekiyor(sanırım bu 1saatte tükettiği enerji)akümüz 40w olduğu zaman bu bize 2 saat gidecek benim istediğim sistem akşam 8 de yanacak sabah 6 da sönecek 100 200 w lık güneş panelleride var ama pahalı ben istiyorumki 40w lık güneş paneliyle mesele 500w lık aküyü doldurabilirmiyim bu mümkünmü.Şimdiden herkese teşekkürler.Anlamadığınız yerler olursa tekrar açıklarım
Kullanmayı düşündüğüm güneş paneli 40 Watt GÜNEŞ PANELİ - Türkiye'nin ilan sitesi sahibinden.com?da - 122276757
 
Duruma göre 12v şerit led yerine 12 v 2-3 adet hatta 1 adet dc ampulde kullanabilirim
 
Merhaba.

Şerit led sisteminizde sorun yoktur,ancak akü için biraz bilgi desteğiniz şarttır.

Bakın,güneş hücrelerinin verdiği "akım*volt" oranı yani (Güç )sabah,öğlen ve akşam üzeri saatlerinde farklılık gösterir,güneşin açı değiştirmesi,parlaklık değerinin,ışıma gücünün değişmesiyle bilindiği gibi.Bu nedenle güneş panelinden sonra (Schottky diyottan sonra) bir şarj kontrol ünitesine gereksiniminiz olacaktır.2.29 amper max. akım şiddetidir panelinizin sıcak öğlen,güneşin max. dik geldiği saatlerde verebileceği akım gücüdür.Boştaki gerilimi 21.5 volt,yükteki ise 17.5 volt kadardır.Boştaki yük,şarj kontrol ünitesine bu voltajla max. olarak girecektir,aküye verilmeden önce akü şarj voltajına (Örneğin,13.80 -14 volt dc. gibi ) ayrıca regüle edilecektir.

1.Akü seçerken akü watt.değeri değil de,amper-saat kapasitesi göz önüne alınır.Örneğin sizin max. 2.29 amperlik akım şiddetiniz (Şarj kontrolünden,panelden sonraki Schottky diyodundan sonra biraz daha düşerse,mesela 2 amper gibi kalırsa,onu dikkate alırsınız.)varsa seçeceğiniz akü,mesela 2.29 A için, 2.29*10=22.9 amper olur.Daha düşük seçemezsiniz,çünkü seçeceğiniz akünün şarj akımı 1/10 kuralına bağlıdır.Yani bu değerden büyük standartlarda bir akü ( 25-35-45-60 amper,12 volt gibi.) de seçersiniz.Yani sisteminiz,hem 25 amperlik,hem de 60 amper 12 voltluk kurşun-asit aküyü de şarj eder.Ama burada,sadece güneşten akşama kadar alınan güç oranında (Panel gücünüzle bağıntılı olarak) akünüzün boş olan kısmı dolar,fazla kapasitedeki akünüz,gereksiz büyük seçilmişse,bu fazla kapasite boş kalır.Mesela günde 10 saatten 40 watt>400 watt.'dır.Ama bu tam 400 watt.lık akü seçmeniz demek değildir.35 amper bir akü,35*12=420 watt. güçtedir ve çok da uygundur,günde 10-12 saatte tamamı şarj olur,akü şarj kontrol ünitesi akü tam dolunca şarjı tam keser,hiç şarj akımı vermez.

2. 60 amperlik akü seçmişseniz,bu panelle,bunun yalnız bu 35 amperlik kısmı,akşama kadar doldurulur,geri kalan kısmı ise boş kalır.

3. İşte bunu önlemek için panelden sonra mutlaka bir şarj kontrol ünitesi vardır,yani akü fazla dolup zarar görmesin diye.

Şerit lediniz 19.2 watt. gücünde bizim akşama kadar tam güneşli,bulutsuz havada dolacak akümüzde elde edeceğimiz güç,12*35=420 watt.'sa eğer,420/19.2=21.87, kayıplardan sonra net 18-20 saat kullanımı olur.

Not:Schottky diyot piyasada bulamadınızsa,eski psu'larınızın 5 volt dc. çıkış yerinden sökebilirsiniz,5 volt dc.nin çıkış hattında,psu çıkışlarında bu diyot mevcut.

Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
binbaşı Teşekkürler ben myo1 sınıftayım babam benden bu sistemi istedi bende onun için uğraşıyorum dolayısıyla tecrübesizliğimi anlayışla karşılamanız dileğiyle akü gündüz şarj olsun aksam 8 de ldr ile 12v luk bir dc lamba yansın sabah 6 da da sönsün burda kullanmam gerekn malzemeleri belirtirseniz sevinirim akü,güneş panelleri vs.. özelliklerini tahminen yazarsanız bende bir yerden başamış olurum yani bana sunu söylerseniz su kadar amperlik akü su kadar wattılık güneş paneli işini görür akü kontrol üniitesi vs.. ve daha bilmediğim eksiklerimi tamamlasanız sevinirim.Yada hesaplamalarını tarif ederseniz oda olur farketmez.Şimdiden çok teşekkürler
şöyle bir şey buldum solarsistem.jpg gunes-enerjisi-ile-elektrik-uretimi.jpgbenim invertere ihtiyacım yok 12 v dc lambayı yaksam yeter içerde görüntü olsun yeter =) duruma göre inverter daha sonra takılabilir ben buna ek olarak lambanın önüne kendi yapacağım bir ldr devresi ekleceğim
 




Merhaba.Bulduğunuz sistem,zaten bu sizin yapacağınız sistemin bir prensip şemasıdır.

40 Watt GÜNEŞ PANELİ - Türkiye'nin ilan sitesi sahibinden.com?da - 122276757

Güneş panelini zaten 40 watt. olarak tek adet seçmişsiniz.Sanırım bu tek panelde (40 watt.) yani bu güçte de kararlısınız.Yalnızca şerit ledin ldr kontrollü devre ile (Bunu özellikle kendiniz yapacağınızı belirtmişsiniz) çalıştırılmasını göz önüne almamız gerekiyor.Bu durumda,bana invertör seçimi haricinde kalan diğer üniteleri size seçebilmem kalıyor.Şimdilik şerit led dışında dc-ac kullanımıyla ev cihazı çelıştırmıyacaksınız diye de tam olarak algıladım.Bu geleceğe dönük bir projeniz olarak kalacak diye de ayrıca belirtmişsiniz.

Haze 12Volt 26Amper Jel Akü (012V-0026Ah) - Haze Akü - Haze Akü - Akü'ye Dair Herşey Akü Dünyasında.

Güneş Paneli 12V 2Amper Akü Şarj Kontrol Cihazı GittiGidiyor'da 69020667

Akü seçim şartını yukarıdaki yazımda ayrıca belirtmiştim.Panel sayısını arttırıp (2,3,4 panel) bulduğunuz şemadaki gibi paralel bağlayarak,örneğin 4,6,8 amperlik (4 panelde 2.29*4=9.16 amper paralel bağlanınca alınır) daha fazla şarj akımı çıkışlarında,ayni şekilde,10 kat fazlasını (10 saatte, 1/10 şarj akımıyla dolacak şekliyle) örneğin 6 amper panel çıkışlarında ise,60 amper,12 volt jel aküyü seçersiniz.Yukarıda sizin seçiminizi benim tamamladığım linklerdeki seçimler,tek bir 40 watt.lık panel içindir.İnverter seçiminde evde,toplam olarak kullanacağınız cihaz watt. toplamını göz önüne alıp (Toplamını alarak),inverter gücünü buna göre seçip satın almalısınız.Örneğin bu değer sadece 150 watt ise,aşağıdaki linkteki gibi bir inverter de seçebilirsiniz.Zaten kademeli güç artışı olduğu (Yüke göre gücünü kademeli olarak arttırdığı ek bir özelliği olarak da) ayrıca kendi bilgisinde verilmektedir.

150W WATT 12 VOLT 220 VOLT ÇEVİRİCİ İNVERTER GittiGidiyor'da 62561837

Panel sayısını (Kurulu gücü) kademeli olarak arttırdığınızda,şarj kontrol cihazının amper çıkış değerini de kademeli olarak arttırmanız gerekecektir.Akü amperi arttığında,ilerde eklemeyi düşürdüğünüz inverter gücünü de,akü şarj cihazı amper çıkış gücünü de yine kademeli arttırmak durumundasınız.Bu seçimi pc toplarken ilk başta seçilen anakart seçimine de direk benzetebilmeniz mümküdür.Seçilen anakartın teknik özelliğine göre diğer komponenetleri de seçebilirsiniz,yani anakartın mevcut teknik özellikleri dışına çıkmanız ilerde pek de mümkün olmayacaktır.Bu seçiminizdeki panelin ilk baştaki güç/adet olarak seçimini de,direk pc toplamadaki bu özel dikkate de benzetebilirsiniz.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Tesekkurler ancak şarj kontrol cihazını neden 2 amperlik sectiniz onu anlamadim.Tesekkurler
 
Son düzenleme:
En son 40 watt.lık.panellere kadar kullanılabildiğinden daha büyüğünü de ekonomik ve gereksiz cihaz kapasitesi açısından gereksiz gördüm.Ama 3 amper net çıkışınızda ise,mutlaka başka 3 amper net çıkışlı verenini seçerdim.Bir de Panel yalnız öğle saatlerinde max.olarak ve geçici,kısa bir süreliğine net olarak 2.29 amperi ancak verebilir,diğer saatlerde bu değerden,2.29 A'dan daha aşağı,yakın değerlerde olacağından,seçtiğim şarj cihazını bu yüzden de daha uygun gördüm.

Şarj cihazı teknik bilgilerinde 2 ampere kadarki amper girişlerinde,12 volt 24 amper akü seçiminde ve en son 40 watt. güçteki panellere kadar kullanıldığı belirtiliyor.Daha yüksek değerli olanları,yani 2.5-3 amper şarj cihazı amper girişi olanları da seçilebilir.Bu seçim tamamen sizindir.Netten sizin değere en yakın ve makul olanını tabi ki seçebilirsiniz yine de.Kolay gelsin.
 
Sn binbaşı yardımlarınız için teşekkürler araştırmaya başlıyorum maliyeti çok fazla çıkmazsa sistemi kuracağım kurduğum taktirde resimlerini buraya koyacağım.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst