Gecikmeli Ve Led İkazlı Hoparlör DC Koruma Devresi Hakkında Yardım..!

tolga922

Üye
Katılım
8 Kas 2013
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
32
Öncelikle Merhaba Herkese Hayırlı Akşamlar, Hocamız Gecikmeli Ve Led İkazlı Hoparlör DC Koruma Devresi hakkında en az 1 sayfalık bir yazı getirmemizi istedi devrenin çalışma prensibi vesaire gibi yazılar yazılabilir dedi. Bende çok araştırmama rağmen hiçbir bilgi bulamadım en sonunda arkadaşım bu siteyi önerdi son çara buraya geldim inşallah bana yardımcı olabilirsiniz.
 
Güç Elektroniği dersinin proje ödevi olduğundan dolayı buraya açma gereksiniminde bulundum. Bu arada 1 arkadaşım bu bilgiyi bulmuş aynısını yazmak olmaz internettede 2 haftadır araştırmama rağmen bu projeyle ilgili hiçbir çalışma prensibi olsun açıklaması olsun yok

Giriş:

Hoparlör, genellikle bir ses sisteminin en pahalı parçasıdır. Pahalı bir araba aldığımızda yaptığımız gibi, aldığımız hoparlörü korumayı ve güvenli bir şekilde çalışmasını isteriz.

Güç amplifikatörleri, gücü arttırırken bazen geçici ama rahatsız edici bir gürültü çıkarabilirler. Bunun devre dizaynı ya da güç kaynağı gibi çeşitli sebepleri olabilir. Bu sorun genellikle hoparlörün amplifikatörle olan bağlantısı, amplifikatör devresi normal değerlerine ulaşana kadar ertelenerek çözülür.

Endişe edilmesi gereken bir husus daha var. Amplifikatörün çıkışında olabilecek potansiyel bir doğru akım hoparlöre gidebilir ve onu bozabilir. Bu durum genellikle amplifikatör devresinin çıkışında sorun varsa görülür. Bu gibi zararlı doğru akımlar olabildiği kadar hızlı kesilmelidir.


Çoğu popüler güç amplifikatörleri bu gibi durumlara karşı özel koruma devreleri içerirler. Bu tip koruma devlereleri hoparlörünüzün güvenliğini garanti edemese de en azından kurtarma şansı doğururlar.

Bu projemiz hem erteleyiciye hem de doğru akım korumasına sahip, üstelik herhangi bir güç amplifikatörüyle birlikte çalışabilir ve hangi modda olduğumuzu gösteren ve yanıp sönen bir LED göstergeye sahiptir.

Erteleme zamanı dolduğunda ve zararlı doğru akım temizlendiğinde LED yanıp sönmeyi bırakır ve sürekli yanmaya başlar.

Devrenin işleyişi çok basit, nasıl çalıştığını anlayabilmemiz için 4 parçaya ayırabiliriz.


-Gösterge.
-Erteleyici ve röle sürücüsü.
-Hoparlör anahtarı.
-Doğru akım dedektörü.

Aşağıda her bir parçanın basit olarak nasıl çalıştığı mevcut:

Gösterge: Bu bölümde LED1'i yakıp-söndüren basit bir 2 transistörlü(T1-T2) flip-flop devresi mevcut. Bu bölüm rölelerin durumunu belirtir, rölelere enerji geldiğinde LED1 yanıp sönmeyi bırakır ve sürekli yanar.

Erteleyici ve Röle sürücüsü: Bu bölüm röleleri aktif etmekten sorumlu.(T6) Ayrıca ertelemenin açıldığı bölüm de burasıdır(T3). T3'ün beyzinde R6 tarafından yavaşça şarj edilen bir kondansatör vardır. T3 iletime geçtiğinde bu kondansatör T6'ya rölelerin aktif edilmesi için yeterli beyz gerilimini verir(D2 zener diyodu üzerinden). D2 diyodu herhangi bir doğru akım hatası meydana geldiğinde röleleri olduğunca hızlı kapatabilmek için kullanılır.

Hoparlör anahtarı: Amplifikatörün çıkışını bağlayan/bağlantısını kesen 5 bacaklı bir çift röleden oluşur.

Doğru Akım dedektörü: Temel olarak T4 ve T5'ten meydana gelir. Herhangi bir doğru akım hatası için amplifikatörün çıkışını izler. Doğru akımı tespit ettiğinde röle sürücüsüne bir sinyal gönderir ve böylece röleler kapatılır ve hoparlör amplifikatörün çıkışından sökülmüş olur.

benimde bunun gibi 1 sayfalık yazmam gerekiyor yardımcı olabilirseniz çok makbule geçer.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,069
Mesajlar
932,771
Kullanıcılar
453,065
Son üye
jros

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst