Gelin Rüzgar Türbini Yapalım

İlginiz için çok teşekkürler sn. saraç.
Evet o bahsettiğiniz türbin için yeni alternatör yapacağım. Rüzgar panellerini henüz yapmadım. O işi en sona saklıyorum. Hatta o panelleri açılır kapanır yapmayı düşünüyorum.
Aşırı rüzgarda bir motor yardımı ile panelleri kapatarak kanatlara aşırı rüzgarın gelmesini ve aşırı gerilim üretmesini engellemeye çalışacağım. O motor referansını alternatörden alacak, gerilim 48 voltu geçtiğinde yavaş yavaş panelleri kapatacak. Ta ki 48 v. alana kadar. Paneller kapalı konumda iken rüzgar gücü azaldığında bu kez panelleri açarak daha fazla rüzgar girmesine imkan sağlayacak.

Hele şu alternatöre hayırlısı ile bir başlayalım.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sayın karafetva arkadaşım.
Aslında bu cümle benimde hoşuma gitmiyor. Geçmiş tarihte Türklerin yaptıklarını hepimiz biliyoruz. Çağ kapatıp, çağ açan bir ceddimiz var. İnsanlık hizmetine sunulmuş buluşları burada sıralamaya çalışmayacağım.
Ama kabul edersiniz ki son yıllarda Türklerin yaptığı elle tutulur bir şey yok. Şu anda bu yazıyı yazdığım bilgisayar Türk malı toplama bir bilgisayar. İçindeki donanımlar uzak doğu malı. Bunları bir araya getirip, Türkçe bir isim vermeyle ne yazık ki Türk malı olmuyor.

O zaman diyeceksiniz ki bu yaptığın rüzgar türbini senin buluşunmu ?
Elbette değil. Zaten benim amacımda herkesin kolayca bulabileceği ve basit bir şekilde yapabileceği bir türbin tarifi vermekti.
 
Maneviyata yakın bir konuşma yapmanız güzeldir; teşekkür ederim. Ne kadar bizden bahsedilmese veya bahsedilmemeye çalışılıyorsa da; önemli ve belki dünyanın gelmiş geçmiş en üst bilimini ve tekniğini yapmış millet bizizdir. Ne seviyedeyizdir veya erelereyizdir bu araştırılmalıdır; anca kötü propagandalar maeviyatsızca yapılıyor olabilir.
Son yıllardaki veya şu anki gelişmeler iyi araştırılmallıdır. Sadece Türkiye de değil dünya çapında araştırılmalıdır; ve de en uygunlarından biri olarak dünyaya dağılmış Türk bilim adamlarının bilimle alakasını ortaya sürmelidir. Bu şekilde doğru bilgilere veya doğruya yönlendirici bilgilere yaklaşabiliriz.
Aşırı baskı oluşmuş olması hasebini düşünürsek; ki ne seviyede olduğu ayrı meseledir; şu an elle tutuur birşeylerin yapılmaması da tek başına tembellik gibi göörülemez.
Bazı tip icat ve üretimlerde artık icat edilme safhası bitip çok zeka gerektirmeyen teknik üretim safhası başlamış olsa gerek. Her makinanın veya sistemin bir bulucusu olabilir ama her üreten icat ediyor deildir; üretemeyenerdeki eksik gerekli teknikleri oluşturmamalarıdır.
Hayırlısını dua edeleim Hayırlı günler dilerim.
 
Sn. Şefim zihnimde canlandırdığımda eğer tam olarak sistem çalışırsa(hassas olarak) süper bir sonuç olur.Bunca zamandır bu işle ilgili her projeyi incelemeye çalışıyorum böyle bir yaklaşım görmedim haydi hayırlısı.
 
mezuniyet tezim için rüzgar türübünleri üzerine çalışmaktayım farklı hızlarda sabit enerji üretebilmek için araştırmalar yapmaktayım elimden geldiğince bilgim doğrultusunda yardım etmek isterim.
 
sevgili meslektaşlarım sizin bu konu hakkında ne kadar istekli ve azimli olduğunuz muhakkak.
fakat bu yukarıda tarifi yapılan ve emek harcayan abime saygı duyuyorum, yalnız itiraf etmeliyimki bu rüzgar gülü ihtiyaca yönelik enerji üretemez.
Hocam gerçekten üzgünüm ben bu konuda sizlerden daha gerçekçi çalışmalar beklerdim.
Bu konuda haddim olmayarak sizlere kısaca bilgi aktarmak istiyorum.
Rüzgâr türbinleri, rüzgârdaki kinetik enerjiyi önce mekanik enerjiye daha sonra da elektrik enerjisiye dönüştüren sistemlerdir. Bir rüzgar türbini genel olarak kule, jeneratör, hız dönüştürücüleri (dişli kutusu), elektrik-elektronik elemanlar ve pervaneden oluşur. Rüzgârın kinetik enerjisi rotorda mekanik enerjiye çevrilir. Rotor milinin devir hareketi hızlandırılarak gövdedeki jeneratöre aktarılır. Jeneratörden elde edilen elektrik enerjisi aküler vasıtasıyla depolanarak veya doğrudan alıcılara ulaştırılır.
Öncelikle rüzgar hızının sabit olduğu alanlarda kurulması uygundur ve bu nedenle de dünyada pek çok yer elverişli değildir. Rüzgar şiddeti 7 sınıfa ayrılmaktadır. Bunlardan 7. sınıfdaki rüzgarla son derece kuvvetli, 2. sınıfdakiler ise bir esinti şeklindedir. Elektrik üreten türbinler için ise 4.sınfdaki rüzgarların'ki bu yıllık ortalama rüzgar şiddetinin 19.2 km/saat olduğu uygun olduğu kabul edilmektedir.
Kullanımdaki rüzgâr türbinleri boyut ve tip olarak çeşitlilik gösterse de, genelde dönme eksenine göre sınıflandırılır. Rüzgâr türbinleri dönme eksenine göre "Yatay Eksenli Rüzgar Türbinleri" (YERT) ve "Düşey Eksenli Rüzgar Türbinleri" (DERT) olmak üzere iki sınıfa ayrılırlar.
Pervane
Rüzgar enerjisi ile dönerek kinetik enerjiyi mekanik enerjiye çevirir. Rüzgarın aerodinamik yapısına ve kullanılacak bölgeye göre tasarlanır.
Dişli Kutusu
Pervanelerden gelen hareketi 50 kat arttırarak elektrik jeneratörüne iletir.
Yüksek Hız Şaftı
Dişli kutusundan gelen hareketi elektrik jeneratörüne iletir. Ani ve aşırı yüklerde sistemin zarar görmesini engeller.
Kule
Bütün elemanların üzerinde bulunduğu, elektrik kablolarının geçtiği elemandır. Kurulacak bölgeye göre boyutları değişebilir.
Elektrik Jeneratörü
Dişli kutusundan gelen hareketle, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir.
Dış Koruma
Rüzgar türbinin elemanlarını dış ortamdan korur.

Alternatif enerji kaynakları konusunda araştırmalarım devam ediyor, özelliklede elektrokimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren sistemler çok ilgimi çekiyor.
Bu konuda yapılan çalışmalar var fakat geliştirilmesi gerekiyor, Yakıt hücreleri dünyada çığır açabilecek ekonomik, sessiz, mobil taşınabilir cihazlar.
Evinizinde bir çamaşır makinası kadar yer işkal eden, sürekli enerji üreten bir sistem size gelecek fatura sadece su faturası kısaca çalışması; Bir yakıt hücresi kendi içerisinde hidrojen ve oksijeni suya dönüştürürken bu reaksiyon sonucu
elektrik akımı üretilir.Yakıt hücreleri ürettikleri elektriği DC olarak üretirler. İnvertör sayesinde AC ve 50Hz salınım sağlanarak kullanılabilir. Peki vermeden almak bize göre değil, bu sistem bizden ne ister? Yakıt hücreleri elektrik üretmek için iki maddeye ihtiyaç duyar; oksijen havada bol miktarda var, ikincisi hidrojen oda doğada bol bulunan maddelerden biridir.

Sevgili dostlarım bilgi ve paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
 
Teorik bilgileriniz güzel fakat bunlar işin ancak a kısmı.İhtiyaçdan kastınız nedir.
Ben yaptığım r.j ile bir evin genel ihtiyaçlarını senelerce karşıladım.
Ayrıca şef 34 arkadaşımızın yaptığı çeşitli tiplerde altörnatörler ile akü doldurduğunu ve değerli çalışmaları olduğunu biliyorum.Ev tipi r.j ile rüzgarlı bir bölgede iseniz rahatça temel elektirik ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.Bu konuda nette yüzler döküman var.
 
Sayın knot;
Konu hakkında yapılan emek paylaşıma özelliklede şef 34 arkadaşımıza saygı duyduğumu hatırlatırım, ön yargının olduğu yerde bilim olmaz dimi, ama bilinenler ve yapılmış teknolojilerde icat değildir. İhtiyaçtan kastım ( kW ) kısaca ne kadar güçü karşılayacağım.

Sizin bu konuda benden daha çok bilgi birikiminine sahip olduğunuz muhakkak, samimi olarak söylüyorum, bu uygulamayı yapmış ve kullanmış biri olarak bilginizi bizimle paylaşmanızdan onur duyar saygı ile karşılarım. Lütfen detay bilgi veriniz; neler kullandınız, nasıl yaptınız ve sonuç verileriniz.
 
Değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler sayın quake.
Bu yazdıklarınızın tamamını biliyorum. Bunlar büyük ölçüde birkaç kw. veya mw. cinsinden elektrik üreten türbinler için geçerlidir. Farkındaysanız benim verdiğim bilgiler küçük çapta watt cinsinden elektrik üreten mini türbinlerdir. Malzemeleride herkes tarafından kolayca bulunup, yapılabilecek türden malzemelerdir.

300-400 tl masrafla hem boş vaktini değerlendirmek hemde bahçesinde bir direğe monte ettiği türbinin dönmesini seyretmek, hele hele birde buradan bir ampülün bile yanmasını seyretmek, bunu ben yaptım diyebilmek zevkini tattırmaktır amacım.

Bu işe ilk başladığımda elektrik üretmek için yana döne dc. motor arıyordum. Şimdi ise istediğim gerilim ve gücünde alternatörü kendim yapıyorum. Resimde görülen türbinden 300 d/d. da 12 v. 8 a. alabiliyorum. Ve bu dediklerimi öyle 19 m/s. rüzgarda değil, 4 m/s. rüzgarda alıyorum. 100 ah. aküyü çok rahat şarj edebiliyorum.

Elektriği olmayan dağ evi, yayla evleri için çok rahat kullanılabilir. Tüm aydınlatma ve küçük bir tv. çalıştırılabilir.

Yukarda bahsetmiştim, belki gözünüzden kaçmıştır. Şu an 2 kw. gücünde dikey eksenli bir türbin yapıyorum. Türbin bitti sayılır. Bugün de alternatörünü sarmaya başladım. İnşaallah yakında bitince burada resmini koyacağım.
 
Sayın knot;
Paylaşılan her türlü bilgiye saygı duyarım, emeklerede tabiki, bu konuda yorum yapmalımıyım diye çok düşündüm açıkçası, fakat zaten bu bir yenilik değil aksine çok sık gündeme gelen bir teknoloji bu, benim amacım hedeflenen yolda emekleri doğru kullanmak için paylaşımdır.
şef 34 saygı duyuyorum. Bu konuda sizin konuya daha müdaim olduğunuz şüphesiz, hatta bu konuda mademki çalışan ve işlevi olan bir sisteminiz var. Bu konuda sizden ricam bunu benimle ve arkadaşlar ile paylaşmanızı rica ediyorum, samimi olarak gerçekten bu bilgiyi aktarırsanız çok mutlu olurum.

Saygılarımla; Quake
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…