Gençler alın size mis gibi meslek, resim öğretmenliği

Yelek 87

Profesyonel Üye
Katılım
1 Tem 2011
Mesajlar
864
Puanları
306
Bırakın mühendislik teknik yok ideallerim palavrasını, gidin resim öğretmeni olun. Hayatınız süper olur.

Yeni memur zamları (öğretmenler dışındakilere zam.cıkları) !!! sayesinde öğretmenlerin maaşları bir nebze iyileştirildi.

Bekar bir yeni mezun öğretmen, ek derslere full girdiğinde (resim öğretmenlerin büyük ihtimalle full olur) yaklaşık 2.700 tl ye 2014 yılında gelecektir. Yanlış duymadınız 2.700 tl, çocuklu ve eşi çalışmıyorsa da 2.900 tl ortalama maaşı olacaktır.

Şimdi demeyin bana bu maaşlar mı süper, evet süper arkadaşım. Sanki dışarda siz kaç para yada hangi şartlarda çalışarak ne kazanıyorsunuz. Al haftasonları yada haftaiçi akşam saatlerinde birde resim kursu ver gelsin ordan da paralar yani niyetin paraysa. Yarım gün çalış, haftasonu full tatil, yazları , sömestırı tatil ah bide eylül ayında 850 tl eğitim yardımıda ekle, yazın ek ders verilmediğin parasıda ordan gelsin. Alın size gül gibi meslek. Ne stres ne iş kaygısı.

22 yaşında resim öğretmeni ol 2.500-3.000 tl para cepte, yazları da işe gitmeden. Sen 25-30 yaş arasındaki mühendis 1200-1500 tl ye abuk sabuk bir fabrikada yada 1.700-2.500 tl arası abuk sabuk bir şantiyede sabah akşam çalışarak, önünü göremeden asgari ücretten yatan sigortayla yıllık izin bile alamadan debelen dur. Bu sırada işsizlik, iş görüşmesi, ekonomik kriz, işlerin sorumluğunu da unutma tabii. Ah ilerden sende iyi kazanacaksın ah gayret 10 bin tl lere seni bekliyor genç mühendis :)

Not: Ataması zorda , mühendislikte atama kolay mı??? Ah mühendislerde özel sektör seçeneği var tabii :)))) Hep öğretmenlerin maaşların düşüklüğü ve atama zorluğu propagandasından kendi olayının farkında değilsin.

Not-2: Resim öğretmenliğine ,haftada 3 gün çalışan beden eğitimi öğretmeni de yaraşır. Hayat onlara güzel.
 
Son düzenleme:
Güzelmiş, sen neden resim öğretmeni olmadın ?
 
Resim öğretmeni olmak, mühendis olmaktan daha zordur yelek 87. Sadece LYS yeterli değildir ilave olarak özel yetenek sınavının da kazanılması gerekir. Ha birde içinde sanatçı ruhu olması gerekir ki o zaten Allah vergisidir...
Mühendislik zekayla, öğretmenlik zeka+yetenekle yapılır...
 
10 yıl önceki halim şimdiki mühendis olan ruh halimi bilseydi,ne yapar eder sanatçı ruhlu olurdu.Yaradan bize yetenek yerine zeka verdiği için bu ülke şartlarında özürlü sayılırız..
 
Resim öğretmeni olmak, Elektrik mühendisi olmaktan zor olduğunu iddia edenleride gördük :), oh özel yetenek sınavlarının nasıl yapıldığını kimlerin nasıl geçtiğini yakınen gördüm :) eh bide arkadaşım sen nerden biliyorsun benim sanatçı ruhlu olmadığımı :)

Vallah bilseydim üniversite sınavına girerken ciddi ciddi düşünürdüm ama cahiliz o zaman, mühendis olacağız paranın ta bilmem neresine koyacaz, 25 yıllık öğretmenin maaşını 1-2 yılda geçiceğiz sandık, hala öğrenciler arasında böyle sananlar var. Bu sırada piyasadaki çalışma şartlarınından haberi olmayaşımızın kaderi bu.

İlk konuda bahsettiğim fark bir 4-5 yıl sonra daha çok fark edecek, yeni mezun piyasaya çıkmış mühendisin 3 katı maaşla öğretmen başlayacak ve öğretmen maaşların azlığından bahsedilecek. Genç mühendis sabah akşam iş ve kariyer için bastırırken, o sırada özel yetenekli resim öğretmeni, öğrencileri vazodaki çiceğin resmini yaparken özel yetenekleriyle masasında gazetesini okumaya devam edip, öğleden sonra ne yapacağını düşünmekle meşgul olacaktır.

Kusura bakmayın aynı Hindistan olma yolunda koşar adım gidiyoruz. Adamlar 1 milyar nufusu geçtiği için bu haldeler biz 75 milyonda bu hale geldik. Meslekler ve yapılan işler arasında kazanım açısından bu garip durumlar devam ederse, işin sonu ne olur bilemiyorum.
 
Resim iş öğretmenliği ile ressamlık biraz karışmış gibi. Ben size daha net durumu söyleyim, resim iş öğretmenliğin 2012 kpss taban puanı 74, 74 alan üstü yerleşebildi, genellikle doğu kurası oluyor, bir çoğuda eş tayini sebebiyle batıya memleketine geliyor. Sanırım Elektrik-Elektronik mühendisliğinde taban puanlar 86-87 dir, onlarda en ucra köşelerde en son atama dönemindeki puanlardır.Özel yetenek sınavları da her üniversite kendi yapıyor, genellikle iki aşamalı oluyor. Siz antalyada iken istanbuldaki sınavı verebiliyorsunuz, işte böyle yetenekli arkadaşlar girebiliyor. Malum Türkiye şartları neyse. Rahat iş görüldüğü için genelikle bayanların tercih ettiği bir alandır resim iş öğretmenliği.

Olay hep dediğim gibi özel ile devlet kurumları arasındaki çalışma şartları ve ödemeler arasında ciddi farklar var. Aradaki değişimi şöyle belirtiyim, 1990 lı yıllarında başında yeni mezun mühendis, özel sektördeki ilk işinde kamuda çalışan 20 yıllık mühendisle aşağı yukarı aynı ücreti alırdı. Şimdi ise sen daha acemisin bir işe başla deneyiminle ilerde çok kazanırsına döndü. Bu konuda anlatıldığı gibi öğretmenlerle bile arada fark olmaya başladı.

İş hayatı haksızlıklarla dolu, sen kendine kıymet vermezsen sonuçta zararı görürsün. En basit meslek seçiminde mühendislik yerine başka bir alanı seçseydiniz, yaşamınız çok farklı olabilirdi. Olay sadece kazanç demek değildir. Herşey para değildir. Ne için çalışıyoruz, niçin kariyer peşindeyiz daha iyi kazanmak için, niçin daha iyi kazanmak istiyoruz, daha kaliteli ve istediğimiz gibi yaşamak için. Peki bu sistem buna izin verir mi. Bir çok tanıdığım insan var, kendi işini kurmuş Allah şükür iyide kazanıyorlar ama hayatları hep işte. Ağızlarında işden başka bir şey yok. Bu mudur hayatın anlamı.

İşte olay burda belli oluyor. Öğretmen oldunuz varsayalım, burda ki gibi resim iş öğretmenliği olsun, sadece gözünüzü kapatın bir düşünün, şu an ki yaşamınızla o resim iş öğretmeni olduğunuz zaman ki yaşamı kıyaslayın, sizce hangisi daha iyi. İlerde öğretmenden çok daha fazla kazanacaksın diyelim ama büyük ihtimal cumartesileri akşama kadar, resmi günler akşama kadar çalışıp , bir pazarın bile tam doğru düzgün olamayacak, değer mi? Yaşam kaliten böyle bir çalışma temposunda yükselir mi?

En güzel örnek benim durumum, kamuya geçtiğimde kazançım yarı yarıya düşmüştü ama yaşam kalitem çok ama çok daha fazla yükselmişti.

Her mesleğin kendine göre zorluğu vardır ama Türkiyede bazı meslek grupları önemine ve sorumluluğuna göre karşılığını alamamaktadır. Böyle giderse özellikle iyi eğitimli insanlar teknik mesleklerden kaçmaya başlayacak ki, başladılar zaten esas felaket o zaman olacaktır.
 
Murat hocam, kpss den 74 almakta ne yetenek ne zeka gerektirir amma :) Ya benim ders verdiğim şu an sınır zekada bir tanıdığım felsefe öğretmeni olarak mezun olacak ve bu adam bu şartlarda böyle maaşlar alacak ise, duvarları kıran teknisyenlerin, haftada 60 saat çalışan teknikerlerin, asgari ücretin biraz üstünde iş hayatına başlayan haftada 6 gün çalışan mühendisin suçu ne arkadaş. Yemin ediyorum çıldırıyorum, eşitliğin diğer tarafına - olarak geçiremeyen adamlar yarım gün çalışıp minumum 2500 tl para alacak ve bunu beğenmeyecek. Sonra diyecekler adalet mülkün temeli.
 
mühendislikten daha iyi ben size 10 tane daha meslek sayarım , her ülkenin kendine göre sistemi var , ama acı olan mühendisler yada teknik adamlar kendilerini bu ülkede öldürdüler , bakın doktorlara çatır çatır para kazanıyor ama bakın Elektrik yada Elektronik mühendislerine acınacak duruma getirdiler kendilerini , aslında mesleği bu hale getiren biziz , ekonomik kriz açlık parasızlık herşeyi ucuzlattı
 
Hocam biraz iş seçen kişi 1-1,5 yıl bu ülkede işsiz kalabilir. Bayan mühendislerin pek çoğu (kimya, gıda, çevre vs.) yeni mezun iken 2-3 yıl işsiz kalabiliyorlar. Sonra abuk sabuk işe toplum baskısından girebiliyorlar. O zaman yeni mezunun maaşıda çalışma şartlarıda rezil durumda oluyor. Arkasında devlet olmayan hiç bir meslek bu ülkede uzun süre para kazandırmaz. Bu kadar net. Her yıl 10 bin küsür mezun verilen mühendislik bölümleri sayesinde nitelikli işsiz yada mesleği ile alakasız çalışan sayısımız bir balkan ülkesinin nüfusu kadar olacak. Üniversitelerin her yere bu kadar sık kurulma amaçını sadece o bölgedeki rant ve işsizliğin 4 yıl daha ötelenmesi için, başka bir şey aklıma gelmiyor.
 
Hocam biraz iş seçen kişi 1-1,5 yıl bu ülkede işsiz kalabilir. Bayan mühendislerin pek çoğu (kimya, gıda, çevre vs.) yeni mezun iken 2-3 yıl işsiz kalabiliyorlar. Sonra abuk sabuk işe toplum baskısından girebiliyorlar. O zaman yeni mezunun maaşıda çalışma şartlarıda rezil durumda oluyor. Arkasında devlet olmayan hiç bir meslek bu ülkede uzun süre para kazandırmaz. Bu kadar net. Her yıl 10 bin küsür mezun verilen mühendislik bölümleri sayesinde nitelikli işsiz yada mesleği ile alakasız çalışan sayısımız bir balkan ülkesinin nüfusu kadar olacak. Üniversitelerin her yere bu kadar sık kurulma amaçını sadece o bölgedeki rant ve işsizliğin 4 yıl daha ötelenmesi için, başka bir şey aklıma gelmiyor.
"Her mahalleye üniversite" nin amacını Celal Şengör de bir yazısında açıklamıştı, "Üniversitelerarası Kurul’u ele geçirmekti..."
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,801
Mesajlar
930,219
Kullanıcılar
452,604
Son üye
cemocan44

Yeni konular

Geri
Üst