Gen. ile Beslemede Kompanzasyon Ayarı

volky

Üye
Katılım
14 Mar 2008
Mesajlar
392
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar yeni açılan bir işletme için geçici bir süre için jeneratörle besleme yapacağız ama beslediğimiz vinç,fan ve aydınlatmalrda yükümüz sabit değil kompanzasyon ayarını nasıl yapabiliriz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Volky arkadasım bir iş yerinde çekilen akımı hiç bir zaman sabit tutamazsın.Bu teoride mümkündür ama pratikte asla mümkün degildir .Kompanzasyon için otomatik C/k ayarlı reaktif güç kontrol rölesi kullan olsun bitsin.Kolay gelsin.....
 
madem jeneratörle besleme yapacaksın ölçü devreni ve kompanzasyon sistemini devre dışı bırakman gerekmiyormu?
 
Arkadaşım bencede madem sistemi jeneratörle besleyeceksin kompanzasyonu devredışı bırakmanda birmahsur olmadıgı kanaatindeyim.
 
jeneratörle beslenen sistemlerde kompanzasyon yapılmaz.
 
Neden olmasın Ben 30 yıldır jeneratör üreticisiyim kompanzasyon jeneratörde yükü azaltır ve makinanın yükü rahat kaldırabilmesine yardımcı olur ANCAK Jeneratörünüz Elektronik kontrollu ise Şönt regülatörlü sistemlerde kompanzasyon jeneratörün voltajını yükselttiğinden kullanılamıyor.
 
Normalde jeneratörünüz toplam yükünüzün üzerindeyse kompanzasyon yapmanıza gerek yoktur. Ancak tam yüke yakın çalışıyorsanız ve hatta jeneratörünüz bu yüzden yükü kaldıramayıp duruyorsa kompanzasyon işe yarar.
Kompanzasyon sisteminizin kapasitif yöne geçmemesi, bunun içinde gerektiğinde hızlı çıkacak tipte olması önemi yukarıda sn roboelektronik in bahsettiği adreste paylaşılmıştı.

Son taktığımız harmonik filtreli ve tristör anahtarlamalı hızlı kompanzasyon cihazı EKT 150 böyle bir jeneratörde (110 kva) tam yükü üzerine alabilmesine ve 30 dk lık Elektrik kesintisinde çalışmasına yardımcı oldu, firma hem daha önce eski sitemden dolayı ödediği cezadan kurtuldu hem de daha önce tam yükte çalıştıramadığı jeneratörünü tam yükte çalıştırabildi. Firma teşekkür yazısı göndereceğini söyledi gelince yayınlayabilirim:)
Ayrıca ne voltaj yükselmesi var değerlerde nede başka bir anormallik, dğerlere bakınız, kendi fabrika binamızdada 150 kva jeneratör şebeke gittiğinde sürekli olarak kendi tristörlü kompanzasyonumuzla çalışıyor.
 
Daha önce yazdığım bir yazıyı aynen yazıyorum.

1-Öncelikle şu soruyu kendimize soralım. Kompanzasyonu niçin yapıyoruz? Kompanzasyonu bileşke akımı düşürmek için yapıyoruz. Peki bileşke akım düşerse ne olur? Enerjinin üretildiği yerden tüketildiği yere kadar olan iletkenlerde(çok uzun hatlar) oluşacak ısıl kayıplar azalır ve hat üzerinde daha az gerilim düşümü oluşur. Isıl kayıpların azalması nedeniyle hem tasarruf sağlanmış hemde aynı kesitten daha fazla aktif güç çekilmesi sağlanmış olur.

2-Kompanzasyonla ilgili en önemli husus şudur. Bu husus anlaşılırsa sorunun cevabına ulaşırız diye düşünüyorum. Tüm iletim hattı boyunca iletkenlerde hiç ısıl kayıp oluşmadığını düşünün. 80 kW aktif ve 60 kVAr endüktif reaktif bileşenlerden oluşan 100 kVA bir yükünüz olsun. Bu yükü beslemek için yakıtla çalışan bir jeneratör olsun. Bu jeneratör 80 kWlık aktif akım için yakıt yakacak, 60 kVAr'lık yük içinse bir yakıt yakmayacaktır. Çünkü 60 kVAr'lık yükün yapmış olduğu bir iş yoktur. Hem bobin hem kondansatör enerjiyi depolar ve depoladığı enerjiyi her periyotta geri gönderir. Dolayısıyla bir enerji tüketmez. Peki 60 kVAr'lık yük jeneratörde nasıl bir etki oluşturmaktadır.? Bu 60 kVAr'lık yük, senkron makinaların çalışma prensibinden bilindiği üzere uç gerilimde düşmeye neden olmaktadır. Yük kapasitif ise uç geriliminde yükselme olur. Ancak jeneratörlerde otomatik gerilim düzenleyici devre olduğundan, uç gerilimi düşmez/yükselmez. Uç gerilimi uyartım sargısının akımı artırılarak/azaltılarak sabitlenir. Ancak sabitleme gerçekleşinceye kadar düşme/yükselme olacaktır. Zararlı olan ise gerilimin yüksek olduğu anlardır. Bu anlarda devreye bağlı cihazların hasar görmesi muhtemeldir..

3-Bir tesiste, kompanzasyon tesisi ile jeneratör bir birine yakın noktalarda olduğundan reaktif güç nedeniyle oluşacak ısıl kayıplar çok fazla değildir. Diğer yandan jeneratör kapasitif olarak yüklenecek olursa uç gerilimi anlık olarak yükselecek(kondansatörlerin devreye girmesi esnasında) ve bu gerilimler cihazların arızalanmasına sebebiyet verecektir. (Özellikle flouresan lambalarda arızalar çoğalacaktır)

Dolayısıyla bana göre jeneratörü yakın bir noktada kompanze etmek anlamsızdır ve aynı zamanda özellikle flouresan lambaların çabuk arızalanmasına neden olmaktadır(anlık gerilim yükselmeleri nedeniyle).

En ideali bir tesiste yapılabiliyorsa, bireysel kompanzasyon yapmaktır. Bireysel kompanzasyon yapmak iç tesisat kablolarındaki ısıl kayıpları da azaltacağından yakıt tasarrufu da sağlayacaktır.

Saygılar..
 
sn hemmuhhemtek, genel olarak yazdıklarınız kontaktörlü sistemler için doğru ve geçerli kaideler. 20 saatin üzerinde toplam kesinti sırasında jeneratörümüz sürekli tristör anahtarlamalı ve harmonik filtreli kompanzasyonumuz ile çalışıyor. Düzeltme hassasiyeti düşükse (mesela 1-2 kvar gibi), anahtarlama elemanı kontaktör değilse ve harmonik filtre de varsa sonuçta hiçbir sıkıntı çıkmıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,776
Mesajlar
930,001
Kullanıcılar
452,544
Son üye
Beratkya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst