Genleşme tankı arızası

Katılım
18 May 2008
Mesajlar
145
Puanları
1
Yaş
40
Bu konu Fikir alışverişi için açılmıştır ısıtma suyu dolaşımdayken sıcaklığın artması ile basıncında arttığını gözlemledim kombiyi genel olarak bir bakıma alacağım ama İlerleyen zamanda. Genleşme tankının sisteme zarar vermemesi için geçici bir çözüm ürettim. Banyodaki havlupan ve holdeki bir peteğin vanalarını kapatıp içlerindeki suyu boşalttım toplamda 20 25 litre su eksilmiş oldu sonrasında bu iki peteği Sadece soğuk su vanalarını açtım ve sisteme su bastım gözlemlediğim de basınç artışı 0.2 bari geçmedi.

Sorularım daha önce aranızda böyle bir uygulama yapan oldu mu Ve benim uyguladığım sistem bana ne getirir ne götürür. Bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşların görüşlerini bekliyorum şimdiden yazılanlar için teşekkür ederim Belki bu vesileyle birçok kişi geçici çözüm üretmiş olur

Bir diğer sorum da evdeki peteklerin üst tarafları ısınıyor alt tarafları ısınmıyor devirdaim ile ilgili bir sıkıntı olabilir diye düşünüyorum fakat basınç arttıkça bu sıcaklık farkı nasıl değişir Örneğin basınç arttıkça üst ve alt sıcaklık farkı da artar gibi. Çünkü basıncı düşürdüğüm de bana bu fark Azalmış gibi geldi

Saygılarımla...
 
petek havasını + pompanın havasını almayı unutmayın .
niye yaptınız , sisteme nasıl zarar verecek ? peteklerin suyunu boşaltmış iseniz .
bence peteklere yeni su vermenizle hava yapıp paslandırmayı kolaylaştırmış oluyorsunuz ( tabiki tartışılır )
petek temizliği yapacaksanız tam diyelim ( ilaçsız )
petek alt kısımlarının ısınmamasının sebebi
1 - petek içi suyu çamurlaşması
2 - alt derecede yanmasıdır
5 - tesisat sistemi + pompa güçü vs gibi + tıkanıklar

 
"arkaplan" arkadaşım mesajınız için teşekkür ederim...

ben bu yazdıklarımı yapmadan önce sistemin 1,6 bar ile başlayan basıncının dolanım suyunun 70 dereceye çıkmasıyla 5,5 bara geldiğini gördüğümde yaptım. öncesinde ısınma problemi ile ilgili peteklerin havalarını kontrol etmiştim sistemde sıkıntı yok.

bende genleşme tankına hava basacak sökecek takacak düzeneğim olmadığından böyle bir çözüm türettim. bir ay kadar idare ederse sonrasında bizim buralarda havalar düzeliyor. bir günümü cihazı söküp toplamaya ayırabilirim.

saydıklarımı yapmadan peteklerin suyunu değiştirdim. sisteme sıcak su girişinden su bastım en uç petek açık diğerlerinin vanaları kapalı olacak şekilde yıkamaya başladım. sonra bu işlemi tek tek diğer petekler içinde yaptım. gelen kirli suya ve debisine bakılırsa bende tıkanıklık filan yok.

peteklerin suyunu boşalttıktan sonra sisteme su basmaya başladım sistem basıncı 2 bara geldikten sonra boşaltılmış peteklerin soğuksu vanalarını açtım. haliyle içeride bir miktar sıvı yükselip havayı genleştirdi. kabaca zeminden bir karışı su ile dolmuş oldu. yani boşalttığım 20-25 litre hacmin yerine 10-15 litrelik hava boşluğu kalmış oldu. o boşlukta şimdilik genleşme tankının vazifesini görüyor. sistemi tekrar 1,6 bar ile başlattım şimdi 1,8 barı geçmedi.

peteklerin alt üst sıcaklık farkına gelince devir daim verimli gerçekleşmiyor diye düşünüyorum. misal eşanjör kireç yapmış olabilir bakım esnasında onuda inceleyecez artık. dediğiniz gibi tesisat çok büyükse ısı aktarımı yeterli gelmiyor olabilir. veya pompanın sirkülasyon kapasitesi yetmiyordur. veya boru dirsek ek vs faktörlerle debi sürtünmeye maruz kalıyor olabilir. benim sorum sistem 5 barda iken alt ve üst sıcaklık farkı (elimle kontrol ettim) atıyorum üstü elimi yakıyor altı buz gibiydi basıncı kontrol altına alınca sanki bu fark azaldı gibi geldi bana. bunlar benim alanım değil. bilen biri varsa bu basıncın ısı transferine etkisini (yüksekliğe göre) haliyle doğal sirkülasyon etkisini bilgilendirirse sevinirim.

tabiki boşalttığım hava dolu petekler için bir ısıtma beklentimiz yok şimdilik.

paslanmaya gelince bu paslanma boşalttığım peteklerde olacaktır. zamanla buradaki hava suda çözünerek diğer peteklerde ulaşma hava yapma ihtimali olabilir. bunu da savunmuyorum. havalı peteklerde siskülasyonu kesmemin sebebide bu zaten. ama şimdilik sistem gözümün önünde bir sıkıntı olursa tekrar müdehale ederim.

uyguladığımız yöntem belki diğer genleşme tankı sorunlarında da kullanılabilir belki o yüzden artısı eksisi tecrübeli arkadaşlardan görüş istiyorum.

örneğin bir hidrofor sisteminin mebranı değişmesi lazımdı ama biz sisteme hava basıp mebranın yenisi gelene kadar sistemi çalıştırabildik. ilk çalıştırmada sisteme biraz su verip havayı basıyordum. sonra sistem basıncı aşırı düşüp basınçlı hava sisteme geçip kaçana kadar sistemimiz çalışıyordu. gibi gibi belki birilerine fikir verir bi faydası dokunur.

saygılarımla...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,270
Kullanıcılar
452,606
Son üye
ferat66556

Yeni konular

Geri
Üst