formülden ziyade şimdi sözlü olarak anlatmak gerekirse. akım taşıyan kablolar kendi dirençlerinden dolayı ( ki bu dirence iletkenin ham maddesi, kesiti ve uzunluğu etki eder ) akımı verdiğiniz ucundan aldığınız uca gelinceye kadar o dirençlerde bir miktar akımın hızı azalır. akım azalmaz. sadece akımın hızı azalır. akımı fırlatılan bir taş , gerilimi ise o taşın hızı olarak düşünün. taşı eğer çok uzağa fırlatıyorsanız eğer taşın miktarı değşmez amahızı değişir. aynı durum diyebiliriz
 
Aşağıda yazdığım bilgilerin yardımdı olacağını düşünüyorum şimdiden iyi çalışmalar...;)


MÜSAADE EDİLEN GERİLİM DÜŞÜMÜNÜN %DEĞERLERİ
________________________________________
İletken kesitlerinin, normalin üzerinde bir gerilim düşümü vermemeleri için ,yapılacak hesaplamalarda dikkate alınması gereken gerilim düşümüne ait değerler aşağıdaki gibi olmalıdır.
1- İç tesisatta aydınlatma için tam yük altında ana tablodan en uzak veya en büyük güçlü lambaya kadar olan yerde %1,5,
2- İç tesisata kuvvet için tam yük altında ,ana tablodan en uzak veya en büyük güçlü motora kadar olan yerde %3 ü aşmamalıdır.Bu iki değer sayaçtan sonraki iç tesisat için muteberdir.
3- Alçak gerilim şebekelerine ,şebeke irtibat hattı (branşman hattı) yani sayaç ile enerjinin alındığı şebeke arasında %1,5 alınır.
4- Alçak gerilimli şebekelere ait hatlarda ,dağıtım panosu ile uzaklık veya yük yönünden en kötü şartlı nokta arasında kalan yerde %5 dir.
5- Orta gerilimli hatlar ve şebekelerde % 10 a kadar alınabilir.
6- Yüksek gerilimli hatlarda ve şebekelerde ise % (2,5-5)arasındadır.
7- Donanma ve bahçe aydınlatmasının beslenişi ,müstakil olarak yerleştirilen bir trafo postasına ait dağıtım panosundan yapılıyorsa,en kötü şartlı lambaya kadar olan yerde %5,binalardan herhangi birine ait tablodan yapılıyorsa %1,5 olarak alınmalıdır.
GERİLİM DÜŞÜM TABLOSU

%e 380 volt için 100xLxN / KxSxU kare( 380 nin karesi)
%e 220 volt için 200xLxN / KxSxU kare( 220 nin karesi) aynı formülleri 24 ve 42 vol içinde kullanabilirsin...

%e: Gerilim düşümü (yüzde) S: İletken kesiti (mm2)
L: Hat mesafesi (m) U: Gerilim (Volt)
N: Güç (kW) K: İletkenlik Katsayısı (m / mm2)(56)
 
%e=0,0124xLxN / S= < 1,5V üç fazda gerilim düşümü formülü
%e=0,074xLxN / S=<1,5V tek fazda gerilim düşümü formülü
BU FORMÜLLERİ KULLANIYORDUM TEDAŞDA KABUL EDİYORDU.
 
Sayın Sado,

Sonzey arkadaşımızın formülüyle seninki zaten aynı,Tedaşın kabulü bundandır.Senin formülündeki 0,0124 dediğin değer ana formüldeki 100/(56*380*380) den gelmedir.Tabi bakır kablo kullanıyorsanız geçerli bu 0,0124,Aliminyum kablo için 56 değil kendi değerini almamız gerekmekte yani 35...
 
sn enerji elektirik konunun tarihine bakmadın herhalde konu açıldığından beri 3 kış 2 yaz geçmiş üzerinden

Arkadaşlar bu şekilde mesajlar yazmayalım konu üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin daha sonra arayan birilerine illaki faydası oluyor.
 
ben 1987 den bu yana proje ciziyorum sizin yazdıgınız yüzde gerilim düşümü ile hesaplıyordum.2011 yılında tedaş a onay icin gönderdigim projeler gerilim düşümü eski yöntemlerle yapılmıştır diye iade edildi.gerilim düşüm hesabında yeni bir formulmü bulundu bana yardımcı olursanız sevinirim
 
İletkenlik katsayısı olan "K" bakır için 56, peki alüminyum için kaç acaba alpek kablo için gerilim düşümü yapmam gerekiyorda..Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
 
İletkenlik katsayısı olan "K" bakır için 56, peki alüminyum için kaç acaba alpek kablo için gerilim düşümü yapmam gerekiyorda..Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Sn koklaacaktım Aluminyum kablolar için k=35 almalısınız, aşağıdaki linkte verdiğim hesaplamayı kullanırsanız daha doğru sonuç elde etmiş olursunuz kullandığınız kablonun direnç ve reaktans değerlerini bilmeniz gerekir (Kablo üretici firma kataloğundan bakabilirsiniz.)

Sn Sukahan A.G.'de gerilim düşümü hesabını tam yapmak için reaktif yükü ve kablo reaktanısını da hesaba katmanız gerekir. Sizden istenen budur.

SAYFA 470.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
129,827
Mesajlar
930,545
Kullanıcılar
452,652
Son üye
mcelektrik

Yeni konular

Geri
Üst