Gerilim (emk) güç ilişkisi

the_night

Üye
Katılım
18 Kas 2007
Mesajlar
51
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar gerek bu forumda gerekse nette araştırmadığım yer kalmadı bir türlü aklımın almadığı bir konu var uzatmadan açıklamak istiyorum

şimdi elimizde 1R yük 12v gerilim varsa bu devreden max çekeceğimiz akım 12a ama piyasaya baktığımızda 12v 50a 100a gibi güç kaynakları mevcut yada elektrik hattına bağlı trafolardan teoride 12v da sonsuza yakın akım almak mümkün peki bu nasıl olmaktadır bu gerilim kavramı bir türlü oturmuyor kafamda

bir iletkenin bir ucundan diğer ucuna 1kulon yük taşınıp 1jullük ısı meydana geldiğinde 1v luk enerji harcanmış oluyor ve bu yük iletkenden 1sn boyunca geçtiğinde 1A akım oluştu diyoruz burada da sorun yok ozaman nasıl oluyorda 12v ta 50a 100a vs gibi büyük değerleri elde edebiliyoruz diyeceksiniz ki ohm kanunu bu gibi amperlerde direncimizin 1 ohm un çok çok altında olması gerekiyor ki hiçbir elektrikli cihazda böyle bir omaja rastlamadım. güç dediğmiz kavram bir R dirençli elektrik alıcısının içinden 1 saniyede 1A akım geçirmeklemi ilgilidir yani akımın şiddetini arttıran faktör gerilimmidir güçmüdür umarım anlatabilmişimdir saygılarımla
 
Kendiniz cevabı vermişsiniz zaten.12 v 1 Ohm dan 12 amper geçer peki
220 v 1 ohm dan kaç amper geçer?Yada 1000v 1 ohm dan kaç amper geçer?
 
Alternatif akım devrelerinde empedans kavramınıda inceleyin. Her zaman gerilim i omik dirence bölerek akımı buldum diyemezsiniz.Düşük voltajlarda yüksek akımların oluşması kafanızda canlanmıyorsa oto aküsünü inceleyebilirsiniz. Ayrıca güç kaynağının verebileceği akım değerinin yük değeri ile bir alakası yoktur.
 
Son düzenleme:
sorumu sormadan önce incelemiştim hocam nerden baksan ilk marşta 20 30A çekiyodur marş motoru Ac empedansta örnegin kondansatorde yuksek frekansta kısadevre gibi düşünsek bile burada akımın max akmasına bi kuvvet etki etmeli yani hem elektronları hareket ettiren voltajdır diyoruz hemde bu hareketi hızlandırmak için voltajı arttırmak zorunda değiliz diyoruz ozaman güç dediğimiz kavram ne yani P=IV den güç artıyorsa voltaj sabitse akımı arttıran bi etki olmalı işte bunu ne yapıyor anlamadığım nokta burası pilli basit bi direnç devresini düşünürsek burada akım direnç içinden kendiliginden çekmez akımı direncin içine zorla basıp içinden geçiren bir kuvvet var ki gerlim diyoruz
 
S=UxI Burada S görünür gücü, U gerilimi, I akımı ifade eder.
12v 50A bir kaynağının gücü 600VA'dir.
Aküler deşarj olup zamanla tükendikleri için kapasiteleriyle anılırlar. Yani 12v 100Ah gibi bu 100 değeri amperxsaat değeridir yani yükün 50A ise bu aküden 2 saat 50A çekebilirsin anlamına gelir.
Bir güçkaynağında güç ve gerilim değeri sabittir akımı belirleyen ise yük empedansıdır.
I=U/Z Yük empedansı azaldıkça çekilen akım artar,yani çekilen akım yüke bağlıdır. Çekeceğin akımın sınırı kaynağın gücüne bağlıdır.
 
Evdeki muslugu dusun. Su tesisatinda belirli potansiyelde su var yani guc. Ama sen musluk ile istedigin miktar su aliyorsun. Istersen damla damla istersen tam guc. Yani buradaki musluk yuk direncini temsil eder. Yuk direnci fazla ise o oranda az akim dolasir yani az su akar.
 
Merhaba.Volt ve watt kavramları çok sıklıkla da karıştırılan ama aralarında birbirini direk etkileyen özel bir ilişki bulunan 2 ayrı kavramdır.

I=V/R Burada devreden geçen akımun I’sı V’nin fonksiyonu ile olur,voltun artmasında R tam sabit kaldığında geçen akım da artıyor.12 volt far ampülüne 12 volt verdiğinizde nominal amper değerini,18 volt verdiğinizde ise amper oranı güç kaynağında var olup çokça mevcutsa daha fazla amperi çekiyor,ama amper yeterince yoksa (Sınırlı ise) bu bir trafo ise trafo sekonder sarımını zorlar,aşırı ısıtıp yanmasına bile sebep olabilir.

220 volta çalışan sivsinek kovucunun tablet ısıtma rezistansı ile 7000 watta çalışan ani bir su ısıtıcısında ise volt kavramı (Volt 220 vac ve sabit olduğu ve tam bu voltaj uygulandığı zaman) yanında watt kavramı burada direk olarak devreye giriyor.Burada 1.sinin rezsitans sarımları elle bile tutulamayacak kadar çok ince ve 9k ‘lık bir avometre direnci ölçüm değeri var,şebekeden bu yüzden 7000 waatlık ısıtıcının çektiği amperi çekemiyor.Su ısıtıcısının rezistansı ise oldukça kalın rezistans teliyle sarılı,ayni 220 vac sabit değeri üzerinden geçerken daha çok kulon/sn yani amper değerinin geçmesine direk neden oluyor, bu çok özel yapısı.

Çamaşır makinesi su pompası (Boşaltma pompası motoru) gölge kutuplu asenkron motordur,bu sarımlarında ince bobin teli kullanılmış,tamburu çeviren üniversal veya yardımcı sargılı asenkron motor ise kalın sarımlıdır.Burdaki watt harcamasını uygulanan volt/sarım sayısı yanında sarımalrın kalınlığı 2. derecede oluşturmuş oluyor,yani watt fazla harcanırken yine voltun bir fonksiyonu olarak devreden fazla geçen amper değeri var.Watt mı volt mu bunu belirleyenin ceabı ise önce volt sonra cihazın çekeceği watt değerinin (özel sargı,rezistans yapısı,vb.) bunu tam olarak da kısıtlamasıdır.

Bunu şuna benzetin.İki ucunda limit siviç (anahtarı) bulunan ve ileri-geri 2 yönde sınırlı çalışan bir pnömatik silindiri tam olarak düşünün.Bu 2 sınır arasında çalışmasına direk olarak da benzetin.İlk sınır anahtarımız volttur,ikinci sınır anahtarımız ise cihazın bu gerçek (Nominal) watt gücüdür.Her ikisi birlikte cihazdan çekilecek olan nominal amper değerini belirler.Tek başına ne volt ne de watt pek bir şeyi başaramaz.Bu ikili birbirini dolaylı etkileyen şekliyle cihazlardan çekilen bu amper değerini tam olarak belirlemiş olur.Ama önce cihaz kaç voltla çalışacaksa o voltun ac/dc olarak cihazdan geçmesi geçen nominal amper için şart.12 volt far ampülünden 12 yerine 6 volt uygularsanız harcanan watt değeri de geçen amper değeri de daha az olur.220 voltla çalışma üniversal motora 220 yerine 80 volt ac/dc uygularsanız geçen watt ve amper değeri yine düşük olacaktır.Yani voltu kıstığımızda, hem amper hem watt direk etkilenip azalıyor ohm kanunu uyarınca,artırdığımızda ise tersine hem watt hem de volt artıyor.(Smps güç kaynakları çıkışta sabit volt*amperi vermek adına bir istisnadır,yani bunlarda çalışma Volt/amper değişimiyle ohm kanununun nizami işleme mekanizması ise watt değeri,değişen her volt değerinde korunmaya çalışırken ters olarak işler.)

Watt ve cihaz R direnci arasında R & W ilişkisi de var.Örneğin 1000 watt.lık rezistansın tel çapı,7000 watt.lık olandan çok daha incedir.Avometre R değerinin 9 voltluk zayıflatılmış pil eşliğinde ölçüm akımının gönderilip bu omaj ölçümünde birisi çok daha yüksek omajı diğeri ise çok daha düşük omajı bize bu ölçümde gösterir.Büyük VA,kVA değerli trafoların primer/sekonder sarım ölçümünde de bu farklı omaj ölçüm dğerleri bize bilmesek bile bir trafonun gücü hakkında kaba bir fikri verebilir.Tel sarımı (spir) ayni kaldığı halde tel çapı kalınlaştıkça trafo gücü ayni sarım şartlarında watt değeri olarak büyür,inceldikçe (Rezistanslarda da aynidir) ayni sarıma karşın bu tel çapı inceldikçe (Sivrisinek tablet ısıtıcısında,havyalarda olduğu gibi) watt değeri çok azaltılmış olur.

Ölü (statik) elektrikte ölçülen çok yüksek ac voltaj değerleri amper değeri olarak eğer 0 amperin karşılığı ise P=Volt*amper.cos fi (Tek fazdaki güç formülü) değerinden watt değeri de 0 olarak çıkar.Yalnız tek başına volt amper yoksa eğer pek bir şey ifade etmiyor,bu basit örnekteki gibi.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Sonsuz (sınırsız) akımın devreden çekilmesi olayı Matematikten de çok iyi bildiğimiz gibi bir sayının sıfıra bölümü teorik olarak sonsuz değeridir.Şebekeye bağlı iken hatta oluşan tesisattaki iç kısa devrelerde I=V/R’ye göre voltun foksiyonu olarak gerideki yüksek amper güçlü kaynağın (Şebeke besleme trafosu) varlığında ve sabit bir R ile ohm kanunu uyarınca bakır iletkenlerden I (amper) akımı geçer.1 ohm’luk bir bakır iletken direnci için kısa devrede bu geçen amper değeri 220 A,0.5 ohm değeri için 440 A, sıfır amper için 220 volt/sıfır= sonsuz (sınırsız) geçen amper (akım) olur.

Ama bu sınırsızlık kavramı şebeke trafosunun bu kısa devrede max. verebileceği bir akımla yine de sınırlıdır.Matematikteki gibi tam bir sonsuz kavramı burada hiçbir zaman söz konusu olamaz.Çünkü çok büyük sakaler büyüklüklerin de bir üst sınırı mutlaka vardır,yani sonsuza giden tam bir sınırsızlıktan burada söz edilemez.Kolay gelsin.
 
Teşekkürler arkadaşlar hepinize binbaşı sanada özellikle teşekkür ediyorum çok doyurucu açıklamışsın sanıyorum ben güç kaynağının potansiyel farkı yaratması için yaptığı iş ile cihazlar tarafından harcanılan güç kavramlarını karıştırıyodum sayenizde oturmuş oldu
 

Forum istatistikleri

Konular
129,711
Mesajlar
929,165
Kullanıcılar
452,419
Son üye
EnjAli

Yeni konular

Geri
Üst