HFE değerleri aynı olmaz. Ancak aralarında büyük fark ta olmamalıdır.Boştaki tüm transistörleri ölçtüm en yakın değerdekileri seçtim kenara ayırdım.
Hfe değerleri yazan datasheetlere bakacağım. Şimdiye kadar denk gelmedim
BD204 - 133
BD203 - 88
BC548C - 566
BC638 - 239
BC637 - 182
Aynı diğer tüm transistörlerde absürt değerler var. Datasheetlerde hfe için min 30 gibi bir ibare var genel olarak.
Bu durumda 204lerin 133 ve 135 hfe değeri olanını,BD203 ile BD204 komplemantary eşittir.
Yani birisi NPN diğeri PNP ama tüm kazançları güç değerleri eşit olmalıdır.
BD203 ler zaten aynı oldukları için diğer BD203 ler ile aynı olmalıdır.
Keza BD204 ler de birbirleri ile eşit olmalıdır.
Bu durumda...
Kazançları birbirine yakın 2 tane BD203 seçilir. Birisi sağ diğeri sol kanala takılır.
Keza BD204 ler de Bd203 lere eşit veya yakın olanlardan birisi sağa diğeri sola takılır.
Yani transistörlerin kazançları olması gerektiğinden düşükse ampli tam güçte çalışmıyor mu demek bu? Tam anlamadım bu kısmı.ÖZEL NOT:
Amplinin max çıkış gücü için gereken kazanç değeri atıyorum 100 ise, 100 kazanç gösteren transistör o devrede çalışmıyor demektir.
Burada bazı ince hesaplar mevcut olup, şu an benim de kafam basmıyor.
Ancak şunu belirtmem gerekirse çıkış transistörlerini süren sürücü transistöründen max 10mA kollektör akımı akıyorsa, çıkış transistörünün tam çıkış akımı anındaki kazancı 100 ise 10X100=1000mA ettiği için... Ve De ...
Max çıkış gücümüz olan 30W için 15VX2A e ihtiyacımız varsa, bu durumda max çıkış gücüne ulaşamıyoruz demektir.
Yani 2A çıkış akımımız olmalı ama bizim devremizdeki transistör max 1A verebiliyor demektir.
Bu durum bizim köftelik ET'li ve kıym'ETli arkadaşım @serkan_48 in de ilgisini çekecektir. Bir ara transistörlü ampli yapalım diye gıbızlanıyordu
Transistörlerin kazançları olması gerekenden düşükse tam güce erişilemez.Yani transistörlerin kazançları olması gerektiğinden düşükse ampli tam güçte çalışmıyor mu demek bu? Tam anlamadım bu kısmı.
Bu devredeki BC ve BD transistörlerin devrede iken kaç mA’lik akım ile çalıştıklarını da bilmiyorum ki zaten beni oldukta aşan konular.
Baba birde EYT li eklemen lazımdı.BD203 ile BD204 komplemantary eşittir.
Yani birisi NPN diğeri PNP ama tüm kazançları güç değerleri eşit olmalıdır.
BD203 ler zaten aynı oldukları için diğer BD203 ler ile aynı olmalıdır.
Keza BD204 ler de birbirleri ile eşit olmalıdır.
Bu durumda...
Kazançları birbirine yakın 2 tane BD203 seçilir. Birisi sağ diğeri sol kanala takılır.
Keza BD204 ler de Bd203 lere eşit veya yakın olanlardan birisi sağa diğeri sola takılır.
ÖZEL NOT:
Amplinin max çıkış gücü için gereken kazanç değeri atıyorum 100 ise, 100 kazanç gösteren transistör o devrede çalışmıyor demektir.
Burada bazı ince hesaplar mevcut olup, şu an benim de kafam basmıyor.
Ancak şunu belirtmem gerekirse çıkış transistörlerini süren sürücü transistöründen max 10mA kollektör akımı akıyorsa, çıkış transistörünün tam çıkış akımı anındaki kazancı 100 ise 10X100=1000mA ettiği için... Ve De ...
Max çıkış gücümüz olan 30W için 15VX2A e ihtiyacımız varsa, bu durumda max çıkış gücüne ulaşamıyoruz demektir.
Yani 2A çıkış akımımız olmalı ama bizim devremizdeki transistör max 1A verebiliyor demektir.
Bu durum bizim köftelik ET'li ve kıym'ETli arkadaşım @serkan_48 in de ilgisini çekecektir. Bir ara transistörlü ampli yapalım diye gıbızlanıyordu
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?