Ben de datasheetlerde tam belirtilen bir değer olmadığından dolayı en yakın olan transistörleri çift olarak kullanma yoluna gitmek zorundayım bu durumda.Transistörlerin kazançları olması gerekenden düşükse tam güce erişilemez.
Ama bu olayı sadece çıkış transistörü olarak düşünme. Sürücüler de etkilidir.
BC transistörlerin devredeki akımları ölçülebilir ya da hesaplanabilir. Ancak bu olay çok ince ve hassastır.
Bu yüzden üretici firmalar bazı gerilimleri muhtelif ölçüm noktalarından ölçülmek suretiyle onda bir hassasiyetle yazmışlardır.
Şemada bazı ölçüm noktaları ve ölçülmesi gereken gerilimler belirtilmiştir.
HAA NOT:
Her transistör ölçülen max hfe de çalıştırılmaz. Yani max akım kazanç bölgesinde çalıştırılmaz.
SOA denilen bir olay vardı. Bu yüzden tasarım yapılırken en ideal kazanç bölgesinde çalışmak üzere devre tasarlanır.
Örneğin max hfe değeri 100 olan bir transistör 100 hfe ile çalıştırılmaz. Uygun kollektör akımı ve uygun kazanç verecek şekilde devre kazanç elemanları hesaplanarak atıyorum 50 hfe ile çalıştırılır.
Sadece 673lerin değerleri farklıydı ama onu normal kabul ettim artık
Amplinin datasheette verilen ölçüm noktalarının bazıları için iki ölçüm noktası da verilmiş fakat bazılarında tek ölçüm noktası var. Amatör olarak ben bu tüm ölçüm noktalarını çözebilmiş değilim.
Zaten daha önceleri ben power katındaki birkaç ölçebildiğim noktayı ölçmeyi denedim ve hiçbiri oradaki değerleri tutmamıştı.
Amplide başka sorunlar da var fakat onlara hiç girmiyorum, girersem bu konu 110 sayfaya kadar uzar Sadece kanallardaki kazanç farkını ortadan kaldırdığımda bu şekilde kullanabilirim diye düşünmekteyim.