Ben de datasheetlerde tam belirtilen bir değer olmadığından dolayı en yakın olan transistörleri çift olarak kullanma yoluna gitmek zorundayım bu durumda.Transistörlerin kazançları olması gerekenden düşükse tam güce erişilemez.
Ama bu olayı sadece çıkış transistörü olarak düşünme. Sürücüler de etkilidir.
BC transistörlerin devredeki akımları ölçülebilir ya da hesaplanabilir. Ancak bu olay çok ince ve hassastır.
Bu yüzden üretici firmalar bazı gerilimleri muhtelif ölçüm noktalarından ölçülmek suretiyle onda bir hassasiyetle yazmışlardır.
Şemada bazı ölçüm noktaları ve ölçülmesi gereken gerilimler belirtilmiştir.
HAA NOT:
Her transistör ölçülen max hfe de çalıştırılmaz. Yani max akım kazanç bölgesinde çalıştırılmaz.
SOA denilen bir olay vardı. Bu yüzden tasarım yapılırken en ideal kazanç bölgesinde çalışmak üzere devre tasarlanır.
Örneğin max hfe değeri 100 olan bir transistör 100 hfe ile çalıştırılmaz. Uygun kollektör akımı ve uygun kazanç verecek şekilde devre kazanç elemanları hesaplanarak atıyorum 50 hfe ile çalıştırılır.
Tüm dirençlerin de eşit olması gereklidir. Çoğunlukla dirençler kazançla ilgili olabilir.2) R119, R111, R121, R117, R109, R118 dirençlerini bir elden geçirip gerekirse yenilerini takacağım. Bu dirençler daha önceki tamir esnasında değiştirilmiş. Amplinin datasheet dosyasında özellikle bu dirençlerin aynı karakteristik grubuyla kullanılması gerektiği belirtilmişti. Metinler Almanca olduğu için çeviriden anladığım kadarıyla bazılarının metalize, bazılarının da yüksek sıcaklığa dayanıklı yanmaz tipte olanları kullanılması gerekliymiş. Teknikte başka bir adı olabilir çeviride direkt bu çıktıBelki sorun bundan kaynaklanıyordur.
3) Bir de kartın tam ortasında duran T14 ve T15 transistörleri fazla ısınıyordu. Biri diğerinden daha fazla ısınıyor. Elimi uzun süre tutamıyordum bu transistörler üzerinde. Bunların da bir kontrol edilmesi gerktiğini düşünüyorum.
Ölçüm noktalarından nasıl ölçüm yapılır bunun detayı yok maalesef demek istediğim biraz da buydu. Mesela bir direncin uçlarının kaç volr olması gerektiği belirtilmiş ama başka bir elemanın sadece tek bacağında bir voltaj değeri gösterilmiş. Tüm bu ölçümler boşta mı, amplide sinyal varken mi yada volume seviyesi kaçta olmalı bunlar belrtilmemiş.
Bu belirttiğim tipte dirençleri bulamazsam da yine birebir aynı değerde direnç takmaya çalışacağım. O transistörlerin Base ucu devreden hemen sonra bir dirence gidiyor ve buradaki bölgede örnek bir voltaj gösterilmiş. O halde ben ölçüm noktalarını tekrar ölçeceğim.Tüm dirençlerin de eşit olması gereklidir. Çoğunlukla dirençler kazançla ilgili olabilir.
Aşırı ısınan transistörün etrafındaki voltaj ölçümlerini yapabilmelisin.
Şemada voltaj ölçümü iki şekilde belirtilir.
İlki iki noktadan. Yani ölçü aletinin uçlarının dokundurulacağı noktaları belirtir.
İkincisi tek noktadan.
Tek noktadan ölçüm kuralı proplardan birisi sistem ground noktasına diğer artı uç test için belirtilen noktaya değdirilmelidir.
DC gerilimler ölçüldüğüne göre ampli boşta da olsa açık ta olsa aynı DC gerilimi görmen gereklidir.
Westralar beleşe olmasa da çok çok ucuza gelmiş oldular. Kaynak geldiği gibi gitti desemŞARP sistemi sattıysan eline KAYNAK geçmiş olabilir.
Gayet şipirdek bir durum. Kar bile etmiş olabilirsin veya westralar beleşe gelmiş olabilir. ENFES.
Eğer grundig ampli tam anlamıyla olmazsa belki seninle LM1875 li ampli yapımına girebiliriz.
Yalnız bu ampli ecik masraflı ve uğraşılı olacaktır. Ancak tüm uğraşılara değecektir.
Hatta senin grundig amplideki gibi veya daha gelişmiş DSL sistemi yaparak guduruk bir sistem yapabiliriz.
Ancak trafo ve kutu olayı baş belası. Eğer halledebilirsen dadından yinmez.
Bizim @sasen1 in amplisini dinleyenler bile guduruyo
Adobe 1.5 versiyonunu kurarsan şipirdek çalışır.Ton kontrolden çıkan kabloyu kısa devre yaparsam çıkıştaki voltaj ve ses aynı oluyor. Burayı kaldırıp girişi kısa devre ettiğimde yine sorun devam ediyor. Ben bu yüzden ampli katında problem olmadığını düşündüm.
Problem ön devrede ise zaten dediğiniz gibi benim yapabileceğim bir iş olmaktan çıkıyor hocam. Zaten bendeki Adobe da sprectum analyzerı sesi kaydederek almıştım, canlı olarak göstermiyordu. Sadece PPM çalışıyor son sürümlerde.
LM li amplide sadece ton kontrol ve fizyolojik loudness (arkadaşların yaptığından) yaparsan çok fazlaca ayara gerek yok.Eğer kafayı kırıp LMli ampli yapımına girersem kaynak o kadar da problem değil. Özellikle beni en çok düşündüren konu ölçüm ve test kısmı.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?