Haberleşmeciler Sizlere Soru..

Elbette ki dairesel değil. Kusura bakmayın yanlış yerde cevap yazmış oldum, yüzey dalgaları hakkında konuşurken konu dağıldı biraz.

Sn. elek öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz çalışmaları ben de duydum. Ancak araştırmasını yaparken hep karşıma vermiş olduğum hoparlör örneği çıktı. Eğer nerelerden araştıracağıma dair bilginiz varsa, paylaşırsanız memnun olurum. Saygılar..
 
ortalık karışmış biraz.peki bide benden soru
ses dalgasını alıp enerjiye çevirebilirmiyiz.mesela motor soğutmada kullanabilirmiyiz?
bi üniv de böyle bir bitirme projesi verildiğini duydum.ne kadar doğru bilmiyorum ;D
 
Hoparlörü ses kaynağına yaklaştırın, diyaframı ses şiddetiyle hareket ettikçe bobinine bağlı uçlarından ac voltaj alırsınız.
 
arkadasım ses dalgası adı uzerınde bunu dogrusal olarak b ıletmek mumkun degıldır fakat ses bılgısını dogrusal olarak baska yollarla ıletmek mumkundur buda lazer sıstemlerle gerceklestırılebılır ses bılgısını ozel donusturuculerle lazer ısıgına donusturur ve dogrusal bır duzlemde ıletırsınız karsıda bu ısık alınır convert edılerek ses bılgısıne ulasılabılır
ama yınede bugunkı sartlardan bahsederek konustum gelecek ne gostercek bılmıyoruz


son not ;
bu arada dogrusallastırılmıs ses sınyalını zaten ınsan kulak yapısıyla duymak mumkunde degıldır...
 
Ses dalgasının frekansı yükseldikçe yayılımı doğrusallaşır.

Doğrusallaşmaktan kastım şuydu, kapalı bir ortamda müzik dinlerken bunu gözlemleyebilirsiniz, kabinler ne yöne dönük olursa olsun basları aynı şekilde duyarsınız ama frekansı yüksek olan yani tiz sesleri hoparlör kulağınıza doğru çevriliyse daha net duyarsınız. Kısacası düşük frekanslı sesler dairesel yayılır, frekans yükseldikçe yayılım çizgiselleşir.
 
Bu soyledikleriniz normal hoparlorler icin dogru ama esas konu burada Huygens–Fresnel prensibine gore (wikipediada ) Ses kaynagi dalga boyuna gore ne kadar buyukse o kadar duz gider (mis)

Bu yuzden bilhassa yeni cikan electrostatic hoparlor sistemlerinin en buyuk olanlarinda ses dar bir aci ile gider(mis)

Yine wikipedia'dan bahisle asagida linki olan LRAD sirketinin 500m'ye kadar 90+db ses dalgasinin 30 derece aperture acisi ile gonderen urunleri var. Acik denizde korsanlari korkutmak, sehirlerde kalabaliklari dagitmak icin kullaniliyorlar. 2.5Khz ses dalgasi kullandiklarini okumusdum bir yerlerde , Infrasound (7, 10hz vb) frekanslarda calisan ve yikici etkisi olan (kulak zari patlatan vs) askeri silah sistemleride var. Bunlar bu frekansda onlerinde duvar, metal levha, vb gibi bir engelde olsa icinden gecebiliyor. ve dar bir aci ile oldukca duz bir hatta yayiliyorlar.



LRAD Corporation
 
Directional Sound - Wikipedia, the free encyclopedia

Sonic weapon - Wikipedia, the free encyclopedia

Parabolic loudspeaker - Wikipedia, the free encyclopedia

Yukaridan alinti:

In 1997, Meyer Sound Laboratories produced the SB-1, a 54-inch (1,370 mm) parabolic reflector loudspeaker intended for public address and as a supplement to conventional horn-loaded sound reinforcement systems, for "spotlight" long-throw applications.[8] Its frequency response was 500–15,000 Hz; the region below 500 Hz was to be covered by other loudspeaker types. The sound wave output was not perfectly planar—it spread out at a narrow 10° angle such that at 300 feet (91 m), the area of coverage was a circle 53 feet (16 m) in diameter, with 110 dB SPL reported at that distance by an independent critic.[1]

Turkcesi, 1997de Meyer Ses Labrotuarlari 137 cm lik parabolic bir hoparlor yapmis. Frekansi 500-15K hz mis. ve ses dalgasi %10 luk dar bir aci ile yayiliyormus. 91 metre sonra 16m capli bir daire oluyormus ve bu mesafede 110db ses siddeti olculmus.

Bir Boeing 747 yada Airbusun 450m oteden olculen kalkis gurultusu 90-100 db arasindadir. Genel olarak, 85 db den sonra fiziksel olarak insanlara zarar verecek etkiler olusabilecegi kabul edilir(kulak zari yirtilmasi, cinlama,basagrisi yada bayilma, denge kaybi vb).

Yani bu hoparlor 91 metreye ve dar bir alanda insanlari rahatsiz edecek/zarar verecek sekilde guclu olarak sesi iletmis.



Maalesef Turkce vikipedia'da bu bilgiler tercume edilmemis.

Aramizda fizikci varmi bilemiyorum ama frekans yukselince duz gider, duz giden sesi duymayiz gibi aciklamalar bilgi sahibi olmadan fikir yurutmekden kaynaklaniyor, okuyucu arkadaslarin bunlari pek kaale almamalari lazim.
 
Son düzenleme:
Aramizda fizikci varmi bilemiyorum ama frekans yukselince duz gider, duz giden sesi duymayiz gibi aciklamalar bilgi sahibi olmadan fikir yurutmekden kaynaklaniyor, okuyucu arkadaslarin bunlari pek kaale almamalari lazim.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak şeklindeki suçlamanız yakışıksız olmuş

Yanıtları çok uzakta aramaya gerek yok aslında, m.e.b.'in "ses frekans tekniği " adlı güzel bir yayını vardır. edinin, açın okuyun. Ses ile uğraşanlar için frekansı yükseldikçe sesin çizgisel yayılması temel düzeyde bir bilgidir.
 
antalya 160 KVA trafom patladı. TEDAŞ düzenli enerji veremedi ve aşırı sıcak vardı. trafoda nasıl bir arıza oluşur? yardım ederseniz çok sevinirim
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…