Hafta sonu kampı için uygun fiyatlı inverter tavsiyesi (çakmak girişli)

erencm55

Üye
Selamlar,

Yaz aylarında hafta sonları denize kamp yapmaya gidiyorum. Genelde Cuma gecesi çıkıp Pazar akşamı dönüyorum, araç hep yanımda oluyor.

Bu süre zarfında elektrik ihtiyacımı karşılayacak, bütçeye uygun bir inverter veya alternatif çözümler arıyorum.

Kullanım şeklim:

Kamp alanına ilk gittiğimde pompalı şişme yatağı şişireceğim (220V, ortalama 150–250W civarı)
Telefon ve laptop şarjı
LED aydınlatma
Küçük vantilatör olabilir
Çakmak girişinden çalışmalı (aküye direkt bağlantı istemiyorum)

300–500W civarı olması işimi görür sanırım sizde fikrinizi belirtin lütfen.

Bütçem: 1000 – 2000 TL arası

Bu ihtiyaçlara uygun, kullanıp memnun kaldığınız bir inverter ya da alternatif taşınabilir enerji çözümü varsa model önerisi yaparsanız çok sevinirim.

Teşekkürler, iyi forumlar dilerim!

Bahsi geçen inverter lar 30-40 amper hatta daha fazlası akım çekerler.
Aracın çakmaklığından bu kadar yüksek akımı çekemezsiniz.
Velevki yüksek amper sigorta taktınız çakmaklıktan kullanmak için Allah korusun aracın yanmasına kadar gider bu iş.
Bazı şeyler vardır kısıtlanamayan inanın şuan bu inverter konusuda böyle.
Bütçenizi biraz artırın zaten amaç keyfiyet değil mi kamp, balık,deniz vs.
Gönül rahatlığı ile alıp kullanacağınız ve iyi ki de bu inverter ı almışım diyeceğiniz tek cihaz,
Mexxsun 12 volt 1000 watt tam sinüs inverter

güzel insan, doğada tatil çok güzel, küçük küçük tadilatlar size daha konforlu bir yaşam alanı sunacaktır. şişme yatağınızın pompasını 220 volt değil de 12 volt olan ve lastikte şişirmeye yarayan bir pompa, telefonunuzu çakmak şarjı ile şarj etmeniz, 12 volt harika fanlar var. geriye bir tek laptop şarjı kalıyor. onun için invertör 500 wattlık uygun olabilir ama. bütün bunların eksi tarafı akünüzün yeterli olmaması gibi küçük bir sorunla karşılaşacaksın. ya aracınızı çalıştırıp akünüzü şarj edeceksiniz yada evinizde şarj edip sadece hafta sonları kullandığınız extra bir aküye sahip olmanız gibi gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

En sevdiğim konu Sırf bu yüzden ve kötü günlere yönelik ( deprem ) kendime isuzu turkuaz bir araçtan karavan yapmak istiyorum...

Gelelim sorunuzun kendimce cevabına... Ben de kesinlikle inverter konusuna hem araçta hem kamp yerinde vs mümkün olduğu kadar az ihtiyaç duyulması tarafındayım.

Bir inverter size 220 volt gerilimde 10 amper akım verebilmek için 12 volt akü tarafından belki 100 amper çekmesi gerekecek tam hesabını bilmiyorum ama arada büyük afaki rakamlar olduğunu biliyorum...

Bunun önüne geçmek için de @paskomya hocamın da belirttiği gibi araç lastiği şişirme cihazları var 12 volt olan onları kullanmanız çadırın siboplarına modifiye etmeniz daha az malzeme taşıma ve daha az enerji kullanmanız açısından faydalı olacaktır.

İzmir gıda çarşısından bir dükkandan şu linkteki lambalardan yaklaşık olarak 20 tane satın aldım...

https://www.n11.com/urun/econex-ecx...k-ip20-900lm-ip20-90-3373345?magaza=polybotum

Hem 12 volt hem 24 volt ile çalışabiliyor. Bir miktar 2*0,75 kablo bir kaç tane duy ve akü kutup başları için timsah krokodil ve araç çakmaklık girişi gibi ekipmanlar alarak kendime çok güzel aydınlatma sistemleri kurdum ve hepsi 12 volt...

Ben aynı zamanda kış kamplarını da çok sevdiğim için taşınabilir webasto sistemi de satın aldım ve vilada sapları ile de egzoz sistemini çadırdan dışarı çıkacak şekilde uzatma yaptım webastolar da 12 ve 24 volt ile çalışabilen ucuz çin malı çanta tipi cihazlar...

Aslında ekipmanlarım bunlarla sınırlı değil elbette daha bir çok ekipmanım da var en başta önemli diye düşündüğüm mesela iki adet 12 volt 24 ah jel akü bir tane 12 volt 225 ah tır aküsü bunları şarj edebilmek için çeşitli ekipmanlar vs de elbette var ama ben bütün akülerimi evde şarj edip kamp alanına götürüyorum büyük aküm aracımın bagajında duruyor ve 3*2,5 kablo ile çadırıma 20-25 metre mesafe ile taşıyorum her ihtiyacımı karşılayabiliyorum ama diyelim ki araç ile çadır uzak mesafe ise o zaman küçük aküleri araçtan çadıra taşımak daha mantıklı oluyor ve bir gece de aydınlatma ve webasto için yetiyor....

Çok sık yapılmayan bir faaliyet ise arabanın rölantide çalıştırılarak enerji üretimi sağlanabilir. Artı olarak araba alternatörü rölantide de olsa ihtiyaçtan fazla enerji üreteceğinden aynı zamanda bir adet 20Ah lityum akü şarj ettirilebilir. Tabi böyle bir durumda aküyü çakmaklıktan yol boyunca da şarj edecek bir düzenek gerekir. Bu akü ile de birkaç saatlik ihtiyaç da giderilebilir. Bu tür faaliyetler için AC220V'a hiç bulaşmamak gerekir. DC19V civarındaki gücü de DC-DC voltaj/gerilim dönüştürücü ile sağlamak mümkündür.

Sık sık yapılan bir faaliyet için aküyü güneş paneli ile desteklemek daha mantıklı olacaktır.

Ben şu masa altı UPS lerden hurda bulup akü kablolarına ek yaparak Çakmaklık başı takmıştım. O bütçeye başka bişey yapılmaz

Ekli dosyalar

• Screenshot_20250601-180221.webp
    Screenshot_20250601-180221.webp
    67.9 KB · Görüntüleme: 15
Ben şu masa altı UPS lerden hurda bulup akü kablolarına ek yaparak Çakmaklık başı takmıştım. O bütçeye başka bişey yapılmaz

Selam,

Benim merak ettiğim bir konu var. Bu yaptığınız şekilde en uzun ne kadar süre kullanımınız oldu? 30 dakika 1 saat veya daha fazla ne kadar kullandınız?

İkinci konu en fazla ne kadar yük bağladınız?

Bu tür modifiye için bu ups lerin uzun süre çalışmadığı çok ısındığı yada kapandığını söylüyorlar? Bunu merak etmiştim.

UPS denen zaten şarj katı da olan inverterden başka bir şey değil. Aynı şey hem de tam sinüs çıkışlı düşük watt'lı inverter edinilerek de sağlanabilir. Bende aşağıdaki 300 watt'lık (600 watt demeraj) Mexxsun var. Şebeke yokken AC220V gerektiğinde birkaç kez kullandım. Şimdilik yedekte duruyor.
Tabi ki hurda ups varsa değerlendirmek lazım.;)

Selam,

Benim merak ettiğim bir konu var. Bu yaptığınız şekilde en uzun ne kadar süre kullanımınız oldu? 30 dakika 1 saat veya daha fazla ne kadar kullandınız?

İkinci konu en fazla ne kadar yük bağladınız?

Bu tür modifiye için bu ups lerin uzun süre çalışmadığı çok ısındığı yada kapandığını söylüyorlar? Bunu merak etmiştim.
Çok kullandım Serkan abi yani ısınma dolaylı kapanma yada bir hasar olmadı hiç . 37 ekran TV vardı ve telefon sarjlari ne bilim oto şarjlı süpürge vs kullandım hep. Üstteki bilgi kalsın soruyu yanlış anladım doğru cevabı ayrıca vereyim :)

Arabanın marş basmasını engellemeyecek kadar kullanım önemli tabi. Ve rölanti de olsa aküyü toplayamayabilir buna dikkat etmek lazım. O da artık tecrübe edecek . Akü şarjı yeterliyse kullanım süresi yok

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,242
Son üye
kadir kaya volt

Yeni konular

Geri