Hakediş İncelikleri - Hinlikleri

arifnihat

Üye
Katılım
26 Mar 2009
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba Arkadaşlar,

Bir dostum 100 bin TL civarında bir Elektrik işi yaptırmış. Fakat yüklenici taşeronun hakedişinde gözümüze takılan bazı karmaşıklıklar mevcut.
(Aslında keşif tamamen yanlış yapıldığı için zararın neresinden dönersek kardır mantığıyla hareket ediyorum)
Özel sektörde bu tür işler yapmadığım için bilen kişilerden yardım istiyorum.

1- Keşifte yangın ihbar sortisi diye bir poz var. Hakedişte de asma tavan içi ve oda içi olmak üzere her dedektöre 1 sorti yazılmış. Buraya kadar sorun yok. Fakat asma tavan içindeki dedektörden asma tavana çekilen paralel ihbar lambası için de 1 adet sorti yazılmış. Yani 2 dedektör, 1 paralel ihbar lambasına 3 adet sorti yazılmış. Aslında 2 adet sorti ödenmesi gerekmez mi?

2- Odadaki şebeke prizi adedince şebeke priz sortisi yazılmış. Atlama yaptığı prizler için toplamda 1 adet şebeke priz sortisi ödenmesi gerekmez mi?

Teşekkürler.
 
öncelikle sorti mantığını bilmek ve birim fiyatlar kitabında yazan tanımları kavramak gerekir, yangın ihbar konusuna birşey diyemem, hiç keşifini yapmadım ama elektirk için priz ve aydınlatmada sorti hesabı priz sayısı ve lamba sayısına göre (normal sorti, paralel sorti, komütatör sorti ve priz sortisi ) yapılır, ortalama kablo uzunluğu ile çarpılarak keşif çıkartılır, bu yüzde yüz doğru bir keşif değildir ama ortalama olarak uygun ve hala kullanılan bir yöntem, en azından doğru hesap ile zarar yapmazsınız, başka yöntemler var mıdır bilmiyorum ama hastane ve çok katlı daire yapılarında bu yöntem hala kullanılmaktadır.
 
Aydınlatma da sıkıntı yok.

Mesela yanyana 3 adet priz var. 1 tanesine oda içi Sigorta kutusundan 3*2,5 kablo gelmiş. Diğer iki prize bu prizden atlama yapılmış ise burada 1 adet sorti vardır. yanılıyor muyum?
 
son bir iki yıldır değişikliklerini bilmiyorum ama daha öncesinde iç tesisat yönetmeliğimize göre prizden prize atlama diye birşey söz konusu değildir ve priz linyesi buatından prize kadar olan kısım priz sortisi olarak adlandırlır, aydınlatmada olduğu gibi seri priz devresi olmaz (mantığı da yok), bu nedenle aydınlatmada olduğu gibi de "paralel priz sortisi" kavramıda yoktur, kabaca her priz priz sortisi olarak alınır.
 
Cevaplar için çok teşekkür ederim. Peki yangın ihbar dedektör sortisi ile ilgili fikri olan var mıdır?
 
Yanlış bilmiyorsam yangın tesisatında besleme hattı ve cihaz montajları ayrı veriliyor.
fiyat , inşaat maliyetinin içindeki Elektrik yüzdesi , verilen para ve tesisatın taşerona maliyeti önemli..
taşeron bu işten fahiş kar mı yaptı vs..
"toplam olarak ne kadar para verdik, daha azına bu iş olurmuydu, bu paraya kalite,işçilik nasıl vs.." gibi sorular var.
 
Elektrik priz sortileri zaten bellidir atlama yapılan prizler içinde priz sortisi hesabı degil paralel sorti ücreti alınır
 
Dostum arkadaşa özellikle priz sortilerinden geçirmişler gibi duruyor. Allah yardımcın olsun.
 
Paralel priz sortisi var mı?
Yanyana iki priz vardır veya ikili priz vardır..nasıl ödenecek.
önceden çıkarılmış ve üzerinde anlaşılan keşif e bağlı zannederim.
 
bunların fiyati işin şekline gore degişir misal alcıpandan yapacaksan farklı hazır beton ise farklıdır.kiminde sortinin %25i kiminde %50 ye kadar cıkar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,768
Mesajlar
929,830
Kullanıcılar
452,515
Son üye
vural otomasyon

Yeni konular

Geri
Üst