Hangisinin ısıya katkısı var ya da daha fazla?

Katılım
13 Şub 2017
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
29
Merhaba.Akımın mı yoksa voltajın mı daha fazla ısıya katkısı var?Voltaj yük başına düşen iş joule var ama bazı videolarda yüksek akımdan kablo yakma gibi isimler hangisi ısı veriyor?Detayı ile anlatırsanız sevinirim :).
 
Isı Elektrik enerjisinin şekil değiştirmiş halidir. Yani ısıtıcınızda aslında yaptığınız elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürmektir. Isıtıcınızda ne kadar güç harcarsanız o kadar fazla ısı enerjisi alırsınız. Elektrikte güç akım çarpı gerilim demektir.
Farklı bir anlatımla 100V uyguladığınızda 10A çeken bir ısıtıcı size 1000W'lık ısı enerjisi veriyor demektir. 1000V uyguladığınızda 1A çeken başka bir ısıtıcı da 1000W'lık ısı enerjisi verir. Sonuç aynı.
 
Son düzenleme:
Bir rezistans üzerinden geçen akımın karesi ile o rezistansın omik değerini çarparsanız o rezistans üzerinde harcanan gücü elde edersiniz.
Ancak o akımı geçirmek için voltaja ihtiyacınız vardır.
 
Merhaba.Akımın mı yoksa voltajın mı daha fazla ısıya katkısı var?Voltaj yük başına düşen iş joule var ama bazı videolarda yüksek akımdan kablo yakma gibi isimler hangisi ısı veriyor?Detayı ile anlatırsanız sevinirim :).
Bu akım mı insanı çarpar yoksa gerilim mi diye elektrikçi camianın içinde olmayan şaşkınların sorduğu soruyla malesef aynı . Elektrikçiyseniz sormayın değilseniz merak etmeyin bence .
 
Buna muadil şu soruları ekleyebiliriz :
1- Beni annem doğurdu , o zaman benim yaptığım eşekliklerden annem de sorumlumudur ? Yoksa sadece ben mi sorumluyum . Yoksa sadece annem mi sorumlu ? Yoksa ikimizde mi sorumluyuz ? Yoksa ikimizde eşeğin önde gidenimiyiz ?
2- Araba kullanırken kaza yaptım ; kazayı yapan benmiyim araba mı ? Araba mı suçlu ben mi ? Yoksa karayolları mı :)
vs vs vs . Çoğaltılabilir :)
 
Son düzenleme:
Merhaba. Bu sorunuz aslında “tavuk mu yumurtadan yoksa yumurta mı tavuktan çıkar” şeklindeki bir soruya çok benzemiş. Bir de şöyle düşünün.(1) 220 volt,100 watt’lık akkor flamanlı bir ampulden 220 volt 0.5 amperilk ac.şebeke akımı mı yoksa (2) 12-24 volt,220 amperlik ac akımı mı ışık ve ısı vererek tam güçte yakabilir? Bu konudaki cevabınız (1) numaralı şık ise, elektrikteki volt/amper ilişkisini tam olarak da anlamışsnız demektir. Örneğin bizim elimizde 1000 amper ac/dc’ilk kaynak olsa bile voltaj 0 ise I=V/R’ye göre I=0/R I=0 olur.Ölü Elektrik (statik elektrik) 10 000 volt dc olsa bile amperi 0 farzedilip R=V/I’den R=10 000/0 R= sonsuz olur,I=10 000/sonsuz I=0 olur, yani bir güç ortaya çıkarıp yine bir iş yapamaz.(Matemetikte bir sayının sonsuza bölümü 0, bir sayının 0’a bölümü sonsuzdur)

Güç ortaya çıkaran elektrik akımı kaynakları 4 ayrı kategoriye ayrılırlar;

1-Voltu ve amperi çok düşük olan kaynaklar: Saat pilleri,bios pilleri,kalem piller,vb.Bunlar çok sınırlı yani çok düşük güç veya ısı verebilir,çünkü P=V*I’ya göre çarpımı çok düşüktür.

2-Voltu çok yüksek amperi çok düşük olan kaynaklar: Manyetolu,piezolu çakmaktaki sivri uçlardan atlayan akım,statik elektrikle atlayan bir kıvılcım akımı,ateşleme bobininin 30 kV’daki buji kıvılcımı,vb. Bunlarda amperin çok düşük veya 0 farzedilmesi nedeniyle P=Volt*amper’e göre güç miktarı 0 veya ona çok yakındır.

3-Voltu düşük,amperi çok yüksek olan kaynaklar: Kurşunlu aküler,li-iyon,nkel-kadmiyum bataryalar,vb.Bunlarda volt düşük olmasına karşın amperin yüksekliği nedeniyle P=Volt*amper çarpımı örneğin 200 amper,24 voltluk (2*12 voltluk seri bağlı) aküde P=24*200=4800 watt.lık yani yaklaşık 5000 watt> 5 kWatt’a karşılık gelir.Bu gücü anlık ve çok uzun sürelerde 24 voltluk ampüllerde ısı ve ışık şeklinde verebilir,güç potansiyeli ilk 2 maddedekine göre oldukça yüksektir.

4-Voltu ve amperi çok yüksek olan kaynaklar: Şehir şebeke akımı,YG,OG dağıtım hatları,vb.Bunlarda volt ve amperin çok yüksek olması,özellikle kısa devrelerde R devre direncine bağlı olarak çok yüksek akımların geçmesine neden olur. Örneğin R=0.5 ohm. ise 220 vac şebeke akımı kısa devre edildiğinde I=V/R I=220/0.5=440 amperilk kısa devre akımının,R=0.1 ohm.olmasında I=220/0.1 I=2200 amperilk kısa dvre akımının Sigorta yoksa hattaki iletkenlerden geçmeye çalışır. 380 000 volt ac'de R=0.1 ohm ise,bir kısa devrede I=380 000/0.1 I=3 800 000 amperin o anda devreden (Devre omajı eğer uygunsa) tamamı geçmeye de çalışır. En büyük güç potansiyeli olan ve çarpılma veya ölüm rsiki açısından en tehlikeli olan akım şekli bu son maddedir. Kolay gelsin.
 
Cevaplarınız için teşekkürler :).
Bu akımın 0 olması olayı günlük hayatımızda nerede kullanıyoruz ve nasıl bişey oluyor?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,847
Mesajlar
930,726
Kullanıcılar
452,702
Son üye
hsyn35

Yeni konular

Geri
Üst