Adem Bey,
Genel olarak bilgilendirmek gerekirse, veri kurtarılması mümkün olmayan disk yoktur. Bu iş sadece zaman ve maddiyat alacak bir işlemdir. Diskiniz fiziksel bir darbe aldığı için program, başka bir pcd external olarak çalıştırma, kart değişimi vb işlemler size cevap vermeyecektir. Burda devreye giren tek şey; disk içerisindeki verilerinizin önemini değerlendirin ve eğer bu iş için bütceniz uygunsa kendiniz yada bir bilene imkan tanıyarak veri kurtarmada ilerleyebilirsiniz. Ben mühim olduğunu varsayarak devam ediyorum ve yapmanız gereken iki yolu açıklıyorum.
1. Dosyalarım çok değerli olmazsa olmaz ve bu iş için gerekirse mb başı para ödemeye hazırım diyorsanız profesyonel bir firmadan destek alacaksınız,
2. Dosyalarım mühim ama olmazsa da olmaz değiller, gerekirse oturur birdaha oluştururum ama bu veri kurtarma işini de denemek gerekirse 100-200-300 TL harcayıp öğrenmek tecrübe edinmek istiyorum diyeceksiniz.
2.yoldan devam ediyorum;
Verilerinizi saklayan ve muhafaza eden yer diskinizin içindeki cam alaşımlı disklerdir. Veri sizin diskinizde olduğu gibi olası bir fiziksel darbe durumunda okuyucu kafa diske çarparak konumunu alamamakta ve enerjiyi kesmekte böylelikle yazılımsal veri kurtarma işlemi disk çalışmadığı için mümkün olmamaktadır. Yapılacak işlem, plakaların gayet dikkatli bir şekilde aynı marka model 2. bir diske aktarılarak denenmesinden ibarettir. Bu işlemde verilere ulaşma oranı %50 nin altında ama imkansız değildir. Denenmesi size afaki bir kayba yol açmayacaktır. En kötü şartlarda denedim ve içim rahat diyebilirsiniz. Fazla uzatmadan işlemlere geçiyorum.
- Mevcut diskinizin aynısından temin etmeniz gerekecek. (Çalışır halde olması yeterli olacaktır. 0 yada 2.3.5. el olması önemli değil)
- Diski sökebilmeniz için kaliteli bir yıldız alyan takımına yada tornavida setine ihtiyacınız olacak.
- Her iki diskide mekanizmasından dikkatli bir şekilde ayırabilmeniz için özel olarak tasarlanmış bir alet vardır bundan temin etmeniz gerekecek. (Detayıyıla ilgili bana ulaşabilirsiniz)
Yukarıdaki bu üç maddeyi temin ettikten sonra gerisi işlemi yapacak olan kişinin el becerisinde şekilenecek bir iştir. Unutmadan işlemin yapıldığı ortam temiz ve tozdan uzak bir yer olmalıdır. Disk yüzeyine gelebilecek olan parça yada fiziksel etkenler hem okuyucuyu hemde plakayı bozabilir.
Uzun oldu ama sanırım anlaşılmıştır diye ümit ediyorum. Ölçün biçin tartın, imkanınız varsa bence deneyin derim. Yakın Konya'da iseniz yardımcı olurum yada bahsettiğim malzemeleri tedarik edersek yine kargoylada yardımcı olmaya çalışırım.