sayın sulomax;
Kendi adıma konuşayım,ben Na-de nin ürünlerinden şikayetçi değilim.elimde bir sürü na-de marka sensör var.Çalışıyor.Sadece ayar yapması biraz dert.Diğer ürünleri de güzel.
Ben sadeece %100 yerli olayına karşıyım.
öncelikle kompanent üretemiyoruz.Küçücük adamlar yapıyor,biz yapmıyoruz
Bildiğim kadarıyla sadece tübitak ve odtüde yarıiletken üretimi var.Odtününki biraz deneysel,tubitakınki de sanırım askeri amaçlıdır.
O sensörlerin plastiğinin hammaddesi bile yabancıdır sanırım.firmaların kalıbını yapmasını çok büyütmemek lazım.Keşke kalıpğlar çinde yapılsa da içi bizde yapılsa.pcb tasarımına gelince,ben beceremiyorum da,şimdiki programlarla,lise 2 ye giden çocuklar ya da gençler yapabiliyor bunu.Türkiyede baskı devreyi üreten firmalar da var.En azından şimdilik var.Onlar da hammaddeyi çinden alarak ayakta durabiliyorlar.
Ben hammaddenin çinden alınmasına ya da orada üretilmesine de çok kötü bakmıyorum.İş bunu tasarlamakta,elinde üretebilecek bilgi varken,bir nevi pis işlerini başka ülkelere yaptırabilmekte.Hepiniz biliyorsunuz,ne kadar pis iş ve işçilik maliyeti fazla olan iş varsa,avrupalılar bunu bize ya da kendilerince gelişmemiş buldukları ülkelere ihale ediyorlar.
Yine diyorum.Ne na-de hakkında olumsuz bir süşüncem var,ne de ürünü çinde yaptıran ülkeler hakkında.Benim iddiam,%100 yerli olamayacağı.%100 yerli bir yoğurdumuz vardı.Onu da hollanda inekleriyle , yabancı yoğurt firmalarına kaptırdık.